Karriere og penge
30. juli 2009

7 gode råd hvis du bliver fyret

Vi taler alle om det: Finanskrise, konkurser og de frygtede fyringer, som kan trække tæppet væk under fødderne på os. Men verden går ikke under, selv om vi mister vores job – det føles bare sådan!
Af: Karen Læsøe Fink
https://imgix.femina.dk/media/9d298d49d2db4865b6f35044b30fc442.jpg

Foto: Shutterstock

Når du bliver fyret fra dit job, er det ikke kun dit job, du mister. Du må også vinke farvel til en økonomisk sikkerhed, gode kolleger og ikke mindst hele den identitet, der ligger i det at have et job.

Det kan erhvervspsykolog Kitty Dencker skrive under på, og hun kan tydeligt se, hvor stor en rolle arbejdet spiller hos det moderne menneske.

7 gode råd ved en fyring

  • Vær åben og fortæl familie og venner, hvad der er sket.

  • Se dig ikke tilbage!

  • Accepter, at du reagerer, og at der er tale om helt almindelige reaktioner for et menneske, som har lidt stort tab.

  • Brug dine netværk.

  • Søg og tag imod hjælp.

  • Tro på det bedste.

  • Prøv at komme videre hurtigst muligt.
    Det er et chok at blive afskediget. Uanset hvor meget man har prøvet at forberede sig på det.
    En fyring giver anledning til at spørge: »Hvad er vigtigt for mig lige nu?« Et spørgsmål, som giver dig mulighed for at få styr på dine grundholdninger og prioriteter i livet. Det er en god idé at bruge et par dage på at tænke situationen igennem og finde ud af, hvordan du bedst kommer videre. Kilde HK

Arbejdet fylder i vores identitet

- Dét, at være arbejdende, er udtryk for en stor del af vores identitet. Psykologisk set er vi forbundet med et fællesskab, når vi er en del af en arbejdsplads. Der er spilleregler for, hvad der er væsentligt, og for, hvad vi skal yde. Og i vores samfund er der status i at yde noget til fællesskabet, forklarer Kitty Dencker.

Derfor er det også i den grad en social deroute at miste sit arbejde.

Hvem er jeg nu?

- Når vi bliver fyret, får vi skubbet til vores selvopfattelse. Vi begynder at tænke tanker som »hvad er jeg?«, »hvem er jeg?« og »nasser jeg nu på fællesskabet?« Og når vi til familiefester og fødselsdage bliver mødt med det klassiske konversationsspørgsmål, »Hvad laver du så?«, kan det være et hårdt slag for selvtilliden at skulle definere sig selv som arbejdsløs, siger Kitty Dencker.

Ny hverdag som arbejdsløs

- Samtidig skal du som ledig forholde dig til en ny hverdag, hvor de kolleger, du ellers har betragtet som et stærkt, socialt netværk, ikke længere er en naturlig del af dit liv. Hvis du møder op på arbejdspladsen med kage og et stort smil, vil du hurtigt føle dig lidt i vejen. Og hvis I mødes uden for arbejdspladsen, vil du hurtigt føle dig som et tredje hjul uden den insiderviden, som dine eks-kolleger stadig høster i virksomheden. Dit tilhørsforhold smuldrer ganske enkelt.

Tal med dit netværk

- Derfor er det vigtigt at have nogle andre at tale med. Et netværk, som er uafhængigt af din gamle arbejdsplads, og som kan give dig et kærligt skub, når du synes, det hele ser temmelig sort ud. Det kan være venner og familie eller et professionelt netværk af psykologer, karriererådgivere eller en sagsbehandler med fingeren få pulsen.

- For der er altid en vej ud af mørket - også selv om det nogle gange indebærer at sluge nogle kameler undervejs, fastslår Kitty Dencker.


Ved en opsigelse er det meget forskelligt, hvordan man reagerer. Men ofte vil disse fire faser være repræsenteret:

  • Chok
    Denne fase kan vare fra få sekunder til flere dage. Den begynder i det øjeblik, du har fået at vide, at du er sagt op. Du kan med fornuften forstå, at du er fyret, men følelserne har svært ved at følge med. Måske har du bagefter vanskeligt ved at huske præcist, hvad der blev sagt under samtalen med din chef.

  • Reaktion
    Du begynder at forholde dig til, at du er blevet sagt op og forsøger at finde en mening med situationen. Du vil sikkert mange gange spørge dig selv: »Hvorfor lige mig?« Måske vil du placere ansvaret hos dig selv eller hos virksomheden. Her er det vigtigt at få helt på plads, hvad begrundelsen for opsigelsen er.

  • Bearbejdning
    Du begynder at acceptere, hvad der er sket, og forholde dig realistisk til det. Du bliver opmærksom på nye job og nye muligheder ved at rette fokus mod dine personlige og faglige kompetencer.

  • Nyorientering
    Du har fået et afslappet forhold til, at du er sagt op og kan tale om det uden at blive følelsesmæssigt påvirket. Du kan nu koncentrere dig om din nuværende situation.

    Kilde: Krifa

Læs mere hos HK

Læs mere om:

Læs også