Selvudvikling
15. september 2011

Vægttab skal give kvinder selvtillid

For mange kvinder handler vægttab ikke kun om at være attraktiv, men mere om at få en bedre selvtillid. Mere end hver anden danske kvinde går i gang med et vægttab for at øge selvtilliden, viser en ny europæisk vægttabsundersøgelse.
Af: af Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/7c02ebb22965437aa9945c9c849cefca.jpg

foto: shutterstock

For mange kvinder handler vægttab ikke kun om at være attraktiv, men mere om at få en bedre selvtillid. Mere end hver anden danske kvinde går i gang med et vægttab for at øge selvtilliden, viser en ny europæisk vægttabsundersøgelse.

Ny, stor undersøgelse

Fakta om vægttab

  • Vægttab reducerer risikoen for diabetes med mere end 50 %

  • Ved et sundt vægttab taber man sig typisk et halvt kilo til et helt kilo om ugen.

  • Forskning viser, at taber man sig 5-10 procent af ens kropsvægt, så reducerer man blandt andet risikoen for at udvikle diabetes med 58 procent, og risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 40 procent.

Producenten bag alli, GlaxoSmithKline, har foretaget en ny stor europæisk vægttabsundersøgelse gennemført med 8500 personer.

Undersøgelsen viser, at mere end hver anden danske kvinde ønsker et vægttab for at forbedre selvtilliden. Til sammenligning er det lidt mere end tre ud af ti, som vil tabe sig for at blive mere attraktive.

Kvinders motivation for vægttab

Resultaterne af alli-undersøgelsen viser, at:

57 % vil tabe sig for at få bedre selvtillid/selvværd
63 % ønsker at tabe sig fordi de vil leve længere
34 % vil gerne tabe sig for at blive mere attraktive
16 % taber sig for at være en rollemodel for deres børn

Sundhed og selvtillid hånd i hånd

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen blev udført på vegne GlaxoSmithKline, der markedsfører slankemidlet alli.

  • Deltagerne blev blandt andet spurgt ind til vægttabsforsøg, motivation til vægttab og hvor lang tid de følte, de havde været overvægtige.

  • Der blev interviewet 8500 europæiske mænd og kvinder i forbindelse med undersøgelsen.

At selvtilliden hænger så tæt sammen med vægttab, er helt naturligt, fortæller Louise Meng, der er cand.scient i human ernæring og som i mange år har vejledt kvinder i deres vægttab:

- Bløde faktorer som følelser og selvtillid spiller en vigtig rolle for kvinder, også når det gælder en livsstilsændring.

- Hvor mænd er meget faktuelle er kvinder mere følelsesbetonede.

- For kvinder er en vigtig del af et vægttab og livsstilsændring også, at de gør noget for sig selv og de føler sig godt tilpas.

- Alli-undersøgelsens resultater tyder på, at kvinder langt hen ad vejen gerne vil tabe sig for sin egen skyld, og ikke kun fordi de vil se attraktive ud i andres øjne, og det er synes jeg er positivt, siger Louise Meng.


Vi vil leve længere

Selvom ønsket om en bedre selvtillid og et mere attraktivt udseende for mange er væsentlige årsager til at give sig i kast med et vægttab, er det ønsket om at leve længere, der er den væsentligste motivation til vægttab.

Ifølge alli-undersøgelsen vil mere end 6 ud af 10 danske kvinder gerne tabe sig for at leve længere. Og det glæder Louise Meng:

- Det ser ud til, at der er flere og flere der har fået øjnene op for, at varige vægttab i form af livsstilsændringer er afgørende for sundheden og ikke mindst levetiden. Det synes jeg er rigtig positivt.

- Når man vil leve længere er det så meget desto større grund til at tænke langsigtet. At have yoyo-vægt er nemlig meget usundt for kroppen, idet det medfører hormonelle svingninger, som forstyrrer mætheds- og sultfornemmelsen. Det kan betyde, at man ikke føler sig mæt, selvom man har spist nok, og så er det først rigtig svært at holde vægten, siger Louise Meng.

Læs også