Snup en pause - en kort lur gør dig klogere
Foto: Panthermedia
En lille pause. En kortvarig lur. En powernap, mikrosøvn, siesta – kært barn har mange navne. Og forskning viser, at en kort lur midt på dagen ikke bare er dejligt, men også sundt.
Hjernen opfriskes, sanserne skærpes, stressniveauet sænkes, og man bliver hurtigere tænkende af en kortvarig lur. På arbejde kan det fungere med en afslappende lur i en arbejdsstol, der lægges tilbage, hvis der findes et stillerum.
– Når vi er trætte, bliver vi langsomme, og reaktionsniveauet sænkes. En kortvarig lur på 10-30 minutter opfrisker alle systemer i vores krop, forklarer Marianne Ors, søvnforsker og overlæge på neurofysiologisk klinik ved Skånes universitetssygehus i Lund.
– Søvnspecialisten, Søren Berg, lavede en undersøgelse på et større dansk kontor. En gruppe af personalet fik 30 minutters pause til aktiv afslapning midt på dagen, mens den anden gruppe arbejdede som sædvanlig. Afslapningsgruppen lagde arbejdsstolen lidt ned og hvilede eller sov en kort periode.
Dem, der fik en halv times afslapning fra arbejdet, var ikke bare mere opmærksomme og friske efter luren, de fik også en klar forbedring af deres livskvalitet. De oplevede, at de havde mere energi til den sidste halvdel af dagen, og fremfor alt havde de også overskud til at skynde sig hjem og lave mad og gøre alt det, de plejede med deres familier.
Tid til en pause - nogle få minutter er nok
En undersøgelse, der blev lavet på University of California i USA, viste, at vi bliver 20 procent friskere efter at have sovet en time midt på dagen. Korttidshukommelsen renses, og vi har lettere ved at modtage ny information.
Marianne Ors synes, at en hel time er for langt tid. Når vi lægger os eller sætter os for at tage en eftermiddagslur, slumrer vi ofte hen på et tidspunkt, uden at vi tror, at vi har sovet.
– Det kan være nok med nogle minutters hvile for at få en opkvikkende effekt, siger Marianne Ors.
Nogle føler modstand mod at sove lidt midt på dagen. De synes, at det gør dem sløve og trætte bagefter. Dem, der siger sådan, sover formodentlig mere end 30 minutter, måske en time. Så når man ned i den dybe søvn og bliver i stedet træt og langsom.
Nattesøvn – eller en hurtig lur?
I vores hektiske samfund følger vi ikke lys og mørke på samme måde, som mennesker gjorde før i tiden – og som vi er biologisk tilpassede til at gøre. Mange har så travlt på arbejde og hjemme, at de trækker på det søvnbehov, som de egentlig har. Spørgsmålet er så, om man kan kompensere for søvnmangel med en lur?
– Lejlighedsvis kan det fungere. Men at indhente manglende søvn ved hjælp af en lur fungerer ikke i længden. Man opnår ikke den samme dybe søvn om dagen, som man får om natten.
Når hjernen arbejder, dannes adenosin, et signalstof, der gør os trætte. Det er et affaldsprodukt fra cellerne, og når indholdet af adenosin når et vist niveau, kommer trætheden.
– Så har vi brugt så meget energi, at vi har brug for at komme af med affaldsprodukterne, som har ophobet sig, og efterfølgende har vi brug for hvile, så vi kan fylde ny energi på.
6 råd til en god lur
- Det mest effektive tidspunkt for en lur er mellem kl. 13 og 15.
- Lad det være en fordringsløs pause. Tænk ikke, at »nu skal jeg sove«. Det kan være nok at slappe af og så måske slumre ind et par minutter.
- Hav noget varmt over dig, når du tager en lur, eftersom kropstemperaturen synker, når vi sover.
- Spar på kaffen og andre koffein-holdige drikke, inden du skal have en lur, det kan forstyrre din mikrosøvn.
- Stil vækkeuret eller alarmen på din mobil til 30 minutter, så du ikke sover for længe. Ellers kommer du ned i den dybe søvn og bliver træt og sløv efter luren i stedet for frisk.
- Er du på arbejde, så forsøg at finde et roligt sted. Hvis det ikke er muligt, så sæt noget stille musik i høretelefonerne.