Her er fem julekrydderier, du kan bruge året rundt
foto Panthermedia
Fem julekrydderier du kan bruge hele året
Rikke Goerlich, der er phytoterapeut og leder af Urteskolen samt medlem af SØNDAGs sundhedspanel, fremhæver her fem julekrydderier, du skal bruge hele året rundt pga. deres gode og sunde egenskaber.
1. Kardemomme
Som med de andre krydderier er kardemomme også en gammel lægeplante, der styrker fordøjelsen, og ikke mindst styrker frøene vores luftveje. Det er den æteriske olie, som er i søgelyset. Den består blandt andet af kamfer og eukalyptus, og den er ganske enkelt selvskrevet i teen, hvis en forkølelse er i anmarch.
Sådan bruger du resterne: Bevar frøene i deres kapsler. Når du først har åbnet kapslerne, forsvinder duften ret så hurtigt. Brug frøene i dit bagværk, de smager også godt i både te og kaffe.
Sådan laver du julens bedste flæskesteg – se hvordan her!
2. Kryddernellike
Mange af os stikker de velduftende kryddernelliker i appelsiner ved juletid, en tradition, der faktisk stammer tilbage til 1600-tallet. Dengang var det ikke kun for at skabe en duft af jul, men nærmere fordi man ville fordrive »den anden duft« i hjemmet. Den karakteristiske duft og smag af kryddernelliker stammer fra de tørrede blomsters æteriske olie. De har et meget højt indhold af stoffet eugenol. Du kender duften af eugenol fra tandlægebesøg.
Sådan bruger du resterne:
- Har du spist for meget og føler du dig oppustet, så lav en kop te, hvor du ekstra tilsætter et par nelliker. Samme te virker i øvrigt slimløsnende, du kan altså også bruge den, hvis du har tør hoste. Lad teen trække i fem minutter, og drik en kop tre gange dagligt.
- Du kan også gøre som i Frankrig, hvor man gerne stikker et par nelliker i et løg, når man laver simreretter. Og i Østen støder man dem i en morter, så de med måde kan bruges i risretter.
- Du kan i øvrigt købe den koncentrerede, æteriske olie fra kryddernellike i butikkerne. Den er god at have i dit hjemmeapotek. Specielt hvis du har problemer med tandpine. Kryddernellikens æteriske olieindhold eugenol gør at den virker meget stærkt smertestillende og bl.a. anvendes af tandlæger mod tandpine. Kom et par dråber af den æteriske olie på lidt vat, og læg det forsigtigt omkring den værkende tand. Den lindrende virkning kommer umiddelbart.
3. Kanel
Det velsmagende krydderi er bakterie-, svampe- og virushæmmende. Kanel bruges ofte mod forkølelse og influenza, ligesom den giver candidasvampen kamp til stregen. Kanels æteriske olie indeholder kanelaldehyd og eugenol. Den varmende effekt gør, at kanel er rigtig god at bruge i te, hvis du har problemer med kolde fingre og tæer. Sjovt nok, har kanel forskellig virkning, alt efter om den indtages varm eller kold. Hvis du drikker den som en del af en te eller i din gløggblanding, vil den virke varmende. Når du derimod kommer den i koldt vand eller bruger den i en smoothie, virker den kølende.
Nyere undersøgelser viser, at den kan stabilisere blodsukkeret og sænke total-kolesteroltallet. Kanelpulver bruges også oven på morgengrøden og for den sags skyld på klatkager. Det giver god mening, da bare en enkelt teskefuld kanel på din morgenmad ser ud til at kunne stabilisere dit blodsukker i flere timer. Den billige variant Cinnamomum cassia, er den variant, som har det højeste indhold af kumariner. Mængden af kumariner er meget begrænset i ægte kanel. Ifølge Fødevarestyrelsen skal man være opmærksom på kumarin. Hvis du vejer 60 kg, skal du ikke bruge mere end to gram om dagen i en længere periode. To gram svarer til en spsk cassia-kanel om dagen.
Sådan bruger du resterne: Hvis du ikke får brugt alle kanelstængerne til gløgg i december, skal du bestemt ikke bare lade dem stå i køkkenskabet. Nogle af dem kan du lade trække tre uger i et syltetøjsglas med en god olivenolie over. Når de har trukket, har du en skøn olie, som kan bruges i maden. Du kan også stikke en kanelstang ned i kanden med te. Du får en god varme i kroppen og et styrket immunsystemet til at bekæmpe bakterier og vira.
4. Allehånde
Allehånde virker beroligende på nervesystemet og på grund af indholdet af den æteriske olie, eugenol, er bærrene bakteriedræbende. Tidligere blev de da også brugt som konserveringsmiddel, når folk skulle ud på længere sørejser. Og mayaerne har også brugt krydderiet til at konservere deres døde fyrster.
Sådan bruger du resterne: Allehånde modvirker følelsen af oppustethed i maven. Du kan bruge dem i din te-blanding, eller du kan trække dem ud i vodka eller snaps. Hvis du vælger det sidste, skal du regne med at fylde et syltetøjsglas med en femtedel allehåndebær og derefter komme alkohol på, til glasset er fyldt. Lad bærrene trække, til du kan fornemme duften og smagen. Det kan nemt tage flere måneder.
5. Stjerneanis
Stjerneanis virker slimfortyndende og bakteriehæmmende. Den æteriske olie i frøene indeholder bl.a. stoffet anetol, der i sin opbygning minder om dopamin, adrenalin og noradrenalin, der alle har en bronkieudvidende virkning. Den krampeløsnende effekt fra stjerneanis udnyttes både ved astma og bronkitis, mod kramper i maven og mange kvinder har fundet ud af, at hvis man kommer frøene i teen, er den virksom mod menstruationssmerter.
Sådan bruger du resterne: Brug stjerneanis sammen med andre krydderier eller almindelig sort te, og lav en varmende, velduftende kande te, der lindrer, hvis du er gået hen og blevet forkølet. Du kan også trække frø og frøkapsler ud i vodka eller snaps og lave din helt egen version af Pernod, som jo egentligt er baseret på anisfrø. Smagen minder om, men vil være mere aromatisk