Jette fik kræft: Når nuet er det, der er vigtigst
foto: Henrik Bjerg
Ret tidligt gik der heldigvis en prås op for mig...
Sådan begynder hun sætningen og fortsætter: - ...nemlig den, at hvis jeg skulle kunne kapere den angst, der ligger latent i én for at blive syg igen, er jeg nødt til at huske, at det er i dag, jeg kan gøre noget. Det er i dag, jeg er her. Det er i dag, jeg kan være glad.
Det er stærke ord fra Jette Nielsen. Hun siger ikke, at det er nemt. Hun siger ikke, at hun altid traller sig igennem tilværelsen med en ja-hat trukket ned over ørerne. For der er også tunge øv-dage hos hende. Men hun siger noget andet. Noget klogt og tankevækkende, som handler om, hvordan man tackler modgang og kan finde en måde at leve livet på, selv om man har haft kræft, bliver erklæret rask og flere år senere bliver ramt af kræft igen.
For det er sådan, Jettes historie er.
Ramt som 32-årig
Hun var 32 år, gift, mor til to små børn og arbejdede som sygeplejerske, da hun første gang fik konstateret kræft. Hun blev hurtigt opereret og blev sendt hjem med den beroligende besked, at hun bare skulle gå ud og få sig et godt liv og glemme alt om sygdom.
Men ni år senere, i 2012, fik hun tilbagefald. Kræften var ikke væk, viste det sig, men tværtimod viste den sig i leveren. Igen måtte Jette igennem en stor operation, og en del af leveren blev fjernet.
Til alt held er den kræftform, der ramte Jette: NET, Neuro Endokrin Tumor, en meget langsomt voksende kræftform. I dag er Jette i behandling med en særlig type depotmedicin, der forebygger og hæmmer udviklingen af kræften, og siden 2013 har der ikke været kræft at spore, når hun har været til sine nu halvårlige kontrolscanninger.
Realiserer en gammel drøm
I kølvandet på alle de tanker, sådan et kræftforløb sætter i gang, besluttede Jette at stoppe som sygeplejerske, selv om hun havde været glad for sit fag hele vejen igennem. Nu var tiden bare inde til forandring.
Jette realiserede en gammel drøm om at studere på universitetet. Fra 2005 til 2008 tog Jette en bacheloruddannelse i nordisk sprog og litteratur med journalistisk formidling som suppleringsfag. Og da kræften dukkede op igen i 2012, tog hun kort efter atter fat på at studere. Og fra 2012 og frem til i år gennemførte hun en kandidatuddannelse i virksomhedskommunikation. Og med det flotteste resultat, selv om hun undervejs måtte udskyde specialeskrivningen noget tid, ikke på grund af sygdom, mere fordi "der lige var et par konfirmationer to år i træk", som hun bare ville kunne koncentrere sig om og have kræfter til.
Sådan skaber du forandring og kommer i mål med dine drømme:
For Jette slår også fast: - Min familie er min første prioritet. Jeg er et dybt taknemligt menneske. Taknemlig over, at jeg har min dejlige familie, en dejlig mand og dejlige børn. Nu er mine børn 16 og 17 år, og jeg har fået lov at gå og putte kærlighed i dem i alle de år, og det gør jeg stadigvæk hver eneste dag. Jeg ved ikke, om jeg bliver 60 eller 80 eller 100 år. Men uanset hvordan eller hvorledes er hver dag jo lige vigtig.
Du kan læse hele interviewet med Jette Nielsen i SØNDAG, nr. 43.