Se, lyt & oplev
4. november 2016

Kvinden bag Læs for livet: Bøgerne blev min redning

Rachel Röst, 40, voksede op i et religiøst hjem med meget stramme regler. Bøger var hendes svar på frihed, her søgte hun tilflugt fra hjemmet. Nu er hun stifteren af organisationen Læs for livet.
Af: Birgit Søes Rasmussen
https://imgix.femina.dk/media/article/dsc_4987_rachel_web.jpg

foto: Hanne Loop, redigeret af Mia Louise Petersen

I det mormonske hjem, hvor Rachel Röst voksede op, spillede religiøse regler en stor rolle, og Biblen og Mormonernes Bog var to særdeles vigtige bøger.

Kaffe og te måtte ikke drikkes, pigerne måtte kun gå i nederdele, som selvfølgelig gik tækkeligt til knæene, så for meget hud ikke blev blottet, og drenge var der ikke tale om.

Det lokale bibliotek blev Rachels frirum. En ny verden åbnede sig for hende.
- Bøgerne blev en øjenåbner for mig, og de satte spot på, at der var noget helt galt derhjemme, fortæller Rachel i SØNDAG.

Læs også om Sara Blædel: Jeg var i praktik som bedemand

Psykisk pres

Som teenager begyndte hun at gøre oprør mod sin far, men faren sad solidt og urokkeligt på magten, og i stedet blev hun straffet for sin oprørstrang. Lommepengene blev inddraget, musik måtte ikke høres, og døren til værelset blev afmonteret, så hun konstant kunne blive overvåget.

- Jeg følte, at jeg var ved at knække under det psykiske pres, husker Rachel.

Hun søgte hjælp hos socialcentret, men det gjorde kun situationen værre derhjemme. Efter at være blevet frosset ude af sine forældre prøvede hun igen at få hjælp og flyttede efterfølgende på ungdomspension.

- Jeg forsøgte at tilpasse mig med de andre unge og begyndte at ryge fede og hænge ud foran fjernsynet.

Hun ville ønske, at pædagogerne havde ledt hende i en anden retning med god litteratur, siger hun i dag.

- Jeg tror, at jeg kunne have udviklet mig anderledes, hvis pædagogerne havde fokuseret på at give mig succesoplevelse via bøgernes rige verden.

Maria Helleberg om sin nyeste bog:

Et vendepunkt

Som 18-årig flyttede Rachel ud af ungdomspensionen, da hun ikke længere kunne bo der. Som 19-årig blev hun gravid med en kæreste, som ikke ønskede at påtage sig faderrollen, og et par dage før Rachels 20-års fødselsdag kom sønnen Silas til verden. Helt alene i mødrehjemmet sad hun en nat og funderede over tilværelsen.

- Jeg følte, at jeg havde nået bunden. Hvordan var mit liv dog endt sådan?

Denne rædselsnat blev hendes vendepunkt. Hun besluttede sig for at lave en markant drejning i livet. Hun ville kæmpe sig frem. Ikke mindst for Silas’ skyld.

Se her, læs dig sund:

Idéen til Læs for livet

Idéen til Læs for Livet kom af en provokation. Efter at have været til et bryllup, hvor hun sad ved siden af en direktør, der talte længe om, at det var på grund af mennesker som ham, Danmark er et godt sted at leve, spekulerede Rachel over, hvad hun kunne bidrage med. Deraf spirede idéen til Læs for Livet.
- Jeg vidste, at forlagene indimellem havde overskud af bøger, som blev makuleret. Dem måtte man bruge bedre tænkte jeg.

Hjælper udsatte børn

Da begyndte indsamlingen af bøger både fra forlag og private, og efterfølgende fik hun kontakt med interesserede modtagere.

Hun gør opmærksom på, at det ikke bare er tilfældige kasser med bøger, som de sender ud til børnehjem og behandlingssteder. Det er bøger efter børnenes interesse indenfor genre, som de selv vælger.

- Bøgerne hjælper udsatte børn og unge til at sætte ord på deres egne situationer, og ord skal man jo bruge til uddannelse.

Rachel er i dag lederen og stifteren af organisationen Læs for Livet, som startede for fire år siden. Med to fastansatte og 20 frivillige har de indtil nu nået ud med mere end 60.000 bøger til udsatte børn og unge 75 forskellige steder i Danmark og ni steder på Grønland.

Læs mere om:

Læs også