Hold din hjerne i topform
Foto: All Over Press
Risikofaktorer for demens
- Depression
- Diabetes
- Manglende frugt og grønt i kosten
- Arveanlæg
- Dårlig begavelse
- Lavt uddannelsesniveau
- Tidligere hovedtraume
Test dig selv - og træn!
Hvis du gerne vil have klar besked - er du faktisk så dårlig til at huske, som du selv går og tror? Eller er du så langsom på øverste etage, som du frygter? På dr.dk kan du både teste dig selv i bl.a. reaktionstid, og hvor god du er til at huske. Og så kan du tage træne din hjernes færdigheder og se, om du bliver bedre til det, du gerne vil styrke.
Træn din hjerne
Din hjerne skal holdes sund, hvis du vil komme en demens-sygdom i forkøbet. Det ved de fleste, men det kan være sværere at gennemskue, hvad der skal til for at hjernen får den gymnastik, som den skal bruge.
Du skal dog ikke bryde hovedet med at finde den rigtige motion til din hjerne, ifølge ekspert.
- Det er ligegyldigt, hvad man gør. Bare man gør noget, der ikke er rutinearbejde. Det kan være en hvilken som helst fritidsinteresse som at løse kryds og tværs, strikke eller at være med i en bogklub.
Find blot en hobby, som du synes er spændende, siger neuropsykolog ved Nationalt Videnscenter for Demens, Kasper Jørgensen.
Det er samtidig svært at sige noget om årsag og virkning omkring demens, for sygdommen har en opstartsperiode på omkring 10-20 år, men vil først vise sig omkring 70 års alderen og op efter.
Din livsstil har derfor dannet et negativt mønster over en årrække før den spiller ind som en demenslidelse. Husk at jo yngre du er, jo lettere er det at ændre de dårlige vaner, som kan gøre dig syg.
5 gode tips, der holder hjernen i form
1. Drik vand!
Din krop, herunder hjernen, består af 70 pct. vand, og vand er med til at transportere
vigtige næringsstoffer til hjernen og holde koncentrationen oppe. Hvis kroppen mangler vand, bliver du lettere mentalt træt, så sørg for at drikke masser af vand hver dag - helst 1½ -2 liter - så hjernen ikke brænder sammen.
2. Begræns dit forbrug af koffein!
Cola, kaffe og te indeholder stimulerende stoffer, bl.a. koffein, der øger hjerneaktiviteten. MEN drikker du for meget, vænner du simpelthen kroppen til koffeinen, så den derved mister sin stimulerende virkning.
3. Spis morgenmad!
Morgenmad er det måltid, der bedst styrker hjernefunktionen og har indflydelse på både indlæring, hukommelse, præstation og fysisk og psykisk velvære. Faktisk viser undersøgelser, at bl.a. korttidshukommelsen forbedres, hvis du spiser et solidt morgenmåltid.
4. Glem ikke mellemmåltiderne!
Mellemmåltider holder dit blodsukker stabilt og energien i top. Derfor er det vigtigt, at du ikke forfalder til slik, sodavand eller kager, men i stedet sørger for at spise noget, der mætter. Spis gerne 2-3 mellemmåltider om dagen.
5. Dyrk motion!
Motion er vigtigt, hvis du vil holde din hjerne i topform og beskytte den mod hjernesvind. Forsøg har nemlig vist, at motion styrker det samme stof i hjernen, som også bliver styrket, når du spiser fisk.
Forslag til hjernemad - brændstof til hele dagen
MORGEN: Spejlæg eller blødkogt æg med groft rugbrød; havregrød med mandler og blåbær eller hjemmelavet müsli med skummetmælk, nødder og friske bær. Eller prøv en hjerne-smoothie (se opskriften nedenfor)
FROKOST: Et par skiver groft rugbrød med tun, sild eller laks, masser af friske grøntsager, evt. en linse- eller rissalat med lidt olivenolie og citronsaft
AFTEN: Stegt kyllingebryst med coleslaw eller grøn salat samt fuldkornspasta. Eller wok med kylling eller laks, chili, soja, gulerødder, broccoli og ristede jordnødder
MELLEMMÅLTID: Rå gulerods- og peberfrugtstave, frisk frugt eller bær eller en håndfuld mandler og rosinerFind flere, hjernesunde opskrifter, udviklet af bl.a. kokken Nikolaj Kirk, og få gode råd på: www.foodforbrains.dk
Smoothie - et energi-boost til hjernen:
- 1 glas sojamælk
- ½ glas friskpresset appelsinjuice
- 1 kugle frossen spinat
- 1 håndfuld blåbær
- ½ banan
Blend det hele, hæld det i et højt glas, og drik den mens den er kold!