Selvudvikling
22. maj 2017

Stina Ekblad: Jeg er en enspænder

Hun er finlandssvensker, uddannet i Danmark og bor i dag i Sverige. Stina Ekblad har hjemme flere steder - og ingen steder.
Af: af Rikke Hast
Stina Ekblad

Foto: Nellie Møberg, Makeup: Ulla Glud

Har du nogensinde gjort dig forestillinger om, hvordan Stina Ekblad er – in persona? Måske efter at have set hende som overklassefruen Karin i DR-serien Krøniken. En rolle, som for alvor gjorde den finlandssvenske skuespillerinde kendt i Danmark.

Stina Ekblads rolle var ikke den største, alligevel er det en af dem, man husker bedst. Måske fordi man som seer aldrig blev helt klog på Karins elegante og dragende væsen.

Maibritt Saerens spillede Søs i Krøniken

Stina Ekblad, 63, medvirker lige nu i forestillingen ”Festen – som madteater” på Teater Republique i København sammen med bl.a. Waage Sandø, som jo netop var hendes ægtemand ”Kaj Holger” i Krøniken. Stina har set frem til opsætningen, fordi den ved at blande gastronomi med teater, adskiller sig fra det, den erfarne skuespillerinde ellers har spillet med i.

-Jeg takkede ja, fordi jeg syntes, at selve konceptet med at spise, mens man ser teater, er så mærkeligt, at det måtte jeg bare prøve at være en del af. Desuden ville jeg gerne møde Waage igen, det har høj prioritet for mig både professionelt og personligt, siger Stina med sin karakteristiske velartikulerede og melodiske stemme.

Stina Ekblad taler i øvrigt et glimrende dansk. Hun har boet i Danmark i 10 år, hvor hun har taget sin uddannelse på elevskolen ved Odense Teater og siden arbejdet i først Odense, i øvrigt med Waage Sandø som chef, og derefter i København. Men i 1980 flyttede hun til Stockholm, hvor hun bor i dag sammen med sin mand skuespilleren Jan Dolata.

Stina Ekblad kom til Danmark som 17-årig

Stina Ekblad er født i en lille landsby i den svensksprogede del af Finland. Allerede som 17-årig flyttede hun hjemmefra.

Oplev finske Turku

-Jeg vidste tidligt, at jeg var skuespiller. På det tidspunkt havde den svenske teaterskole i Finland kun optagelsesprøve hvert fjerde år, og det havde jeg ikke tålmodighed til at vente på. Og jeg ville så gerne se, opleve og mærke verden.

Stina trivedes på højskolen og besluttede sig for at søge ind på Teaterskolen i Odense, hvor hun blev optaget.

Som yngre var Stina meget optaget af tanker om, hvor hun hørte til. Det er hun ikke længere.

-Nu har jeg forstået, at jeg er et menneske som – uden at det skal lyde højtravende – ikke rigtig har hjemme nogen steder. Jeg er skuespiller, elsker teatret, men føler mig tit fremmed i teatermiljøet. Jeg er ikke finne. Jeg er finlandssvensker – men måske nok mere svensker – for jeg har boet størstedelen af mit liv i Sverige. Og så har jeg den danske identitet meget stærkt i mig.

Selvom Stina boede ti år i Danmark, er der kun en ven fra tiden dengang, som hun stadig har kontakt med.

-Jeg er en enspænder og holder af at være alene. Jeg har selvfølgelig mange venner og kan godt lide at have mennesker omkring mig, men jeg har virkelig brug for at kunne lukke min dør. Det er en del af min karakter. Jeg er reserveret, og jeg ved, at jeg kan opfattes både som reserveret, kølig og prætentiøs. Men sådan er det bare.

Det har været fantastisk

Stina Ekblad har været skuespiller i 40 år, og hun har spillet et utal af store roller. Det har været fantastisk, fortæller hun, men nogle gange kan hun gribe sig selv i at tænke over, hvor længe hun skal blive ved.

-Det er krævende at stå der hver aften med hele sit sind og sin krop. Som ung syntes jeg ikke, det var hårdt på den samme måde. Jeg vil ikke holde op endnu, men tanken kommer da til mig nogle gange. Publikum kan godt lide at se kvinder på scenen, som er blevet ældre sammen med dem. Og det kan jeg godt forstå. Det er dejligt at se ungdom på scenen, vi elsker alle ungdommen. Men at få lov at opleve en erfaren skuespiller med erfarent ansigt og et erfarent sind, det kan faktisk være endnu større. Sådan tænkte jeg allerede som ung, kan jeg huske.

Læs mere om:

Læs også