Rejser
5. august 2010

Lang weekend i tyske Wismar

Engang var middelalderbyen Wismar ved den tyske Østersøkyst en af de mest betydningsfulde i Nordeuropa. I DDR-tiden forfaldt de historiske bygninger totalt, men efter 41 års socialistisk tornerosesøvn begyndte byen at rejse sig efter den tyske genforening. I dag er bykernen på Unescos verdesarvsliste og med sin nærhed til Danmark et oplagt mål for en lang sensommerweekend.
Af: Hanne Høiberg
https://imgix.femina.dk/media/8f55ef0dfd1b46848e001230cc73c205.jpg

Foto: Michael Brüel

Klokken nærmer sig 6.30; jeg ligger halvvågen på hotelværelset og fornemmer en livlig aktivitet udenfor på den store, brostensbelagte plads.

Rejsetips til Wismar

  • Schwedenfest

    Svenskerfest, 20.-22 august 2010 til minde om Wismars tid under svenskerne. Store historiske optog, underholdning på markedspladsen, sommerens største folkefest med 100.000 besøgende.

  • 3-D i Marienkirche

    Det er kun det 80 meter høje tårn, der er tilbage af St. Marienkirche, alligevel er den et besøg værd. Se også 3-D-filmen, som viser, hvordan kirken blev bygget i begyndelsen af 1200-tallet.

  • Schabbelhaus

    Det byhistoriske museum i kælderen til det nyklassicistiske rådhus på markedspladsen giver et hurtigt overblik over Wismars udvikling.

  • Alte Hafen

    Den historiske del af havnen er med sine hyggelige restauranter og værtshuse oplagt mål for en aftentur.

  • Wolkskammer

    Karl Marx og Erich Honecker hænger stadig på væggen i denne kitschede reminiscens fra DDR-tiden, hvor luften er tyk af røg og snakken går lystigt til et glas af den lokale øl. Am Ziegenmarkt 1.

  • Wismars hjemmeside, indeholder masser af information om UNESCO/verdensarv, kultur, historie, seværdigheder, hoteller, restauranter m.m.

  • Vejen til Wismar: Kommer man fra Sjælland er det lettest at tage færgen. Fra Puttgarten er der 154 km, fra Rostock 62 km til Wismar.

    BO & SPIS - GODT:

  • Steinberger Hotel Stadt Hamburg
    4-stjernet hotel, indrettet i en over 200 år gammel bygning, der ligger direkte ud til markedspladsen.
    Alle værelser er nyrestaurerede, og fra mange af dem er der udsigt over markedspladsen. Desuden stort wellnessområde med finsk sauna, dampbad, massage, hydromassage og koldtvandsbassin.
    Ideelt udgangspunkt for et besøg i Wismar. Restauranten Weinvirtschaft serverer regionale specialiteter
    og middelhavsretter.

  • Hotel og Restaurant Reuterhaus
    3-stjernet hotel med historisk, 300 år gammel restaurant, kendt for sit køkken med gedigne retter fra det mecklenborgske køkken.

  • Restaurant Alter Schwede

    I restauranten med de røde murstensvægge, gotiske buer og store blyindfattede ruder serveres »gutbürgerliche küche«, altså finere lokal husmandskost. Der er desuden en lille håndfuld værelser under tegltaget.

  • Brauhaus am Lohberg
    Engang var der omkring 180 bryggerier i Wismar, nu er det kun dette fra 1452 på Kleine Hohe Strasse 15 ved havnen. Godt hjemmebrygget øl og fiskespecialiteter.

  • kai bar und café
    Direkte ved den gamle havn, Am Holzhafen 3, hvor fiskekutterne lægger til. Moderne café med rå indretning og typisk caféservering.

Et kig ud viser, at den er under forvandling til marked. Og et senere besøg afslører boder med alt fra frugt, grøntsager, grillede bratwurst og røget fisk til tøj, tasker og solbriller.

Lørdag er markedsdag her i Wismar ved den tyske Østersøkyst.

Nu, knapt 20 år efter det socialistiske kollaps, har byen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern genfundet pragten fra sin storhedstid som hansestad i det 14. århundrede.

De stolte gavlhuse står nymalede og nænsomt istandsatte, de røde teglstenskatedraler knejser og den gamle havn emmer af historisk romantik, tilsat fiskekuttere, turbåde og moderne lystsejlere.

Det er ikke uden grund, Wismars historiske bykerne i 2002 blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Tilbage til Middelalderen

I 1991, et lille år efter Berlinmurens fald, var jeg i Stralsund, som ligger ca. 160 km længere mod øst og kom på verdensarvslisten sammen med Wismar.

Byen var hærget af forfald, selv om enkelte af de engang så stolte købmandshuse allerede var i gang med at blive restaureret.

Så jeg forstår udmærket, når Wismars turistchef, Kai-Michael Stybel fortæller, at DDR-tiden i det mindste havde den fordel, at der absolut intet blev gjort ved de historiske bygninger.

Forstået på den måde, at de i hvert fald ikke blev revet ned for at give plads til nybyggeri.

Af samme grund kan vi i dag opleve et genopbygget Wismar, hvor det er byens middelalderlige gadestruktur med Nordtysklands største og smukkeste markedsplads på 10.000 kvm og 3 mægtige katedraler i sengotisk stil, der gør byen til noget helt specielt.

Kun den ene af kirkerne, St. Nikolai, overlevede de engelske bombardementer under 2. Verdenskrig.

På den anden, St. Marien, står kun det 80 meter høje tårn tilbage som vartegn for Wismar, mens St. Georgen efter flere års imponerende genopbygning åbnede som kombineret kirke/kulturhus i foråret 2010.

Hansetid og svenskertid

Man kan ikke undgå at blive grebet af historien, når man går rundt i Wismar.

F.eks. er det nok mest imponerende hus omkring markedspladsen, "Alter Schwede", oprindelig et af byens ældste fra omkring 1380.

Men siden 1878 har det huset restaurant "Den gamle svensker". Og dét navn er langt fra tilfældigt.

For efter hansetiden kom svenskertiden.

Den korte historie er, at Wismar fra 1648 til 1803 var under svensk styre.

I 1803 blev byen pantsat til hertugen af Mecklenburg-Schwerin, men da pantet skulle indløses i 1903, opgav den svenske stat at betale pengene tilbage, og Wismar overgik til Det Tyske Kejserrige.

Den lange, rige historie til trods er Wismar - i dag 45.000 indbyggere stor - ikke endt som et restaureret glansbillede.

Som turist får man indtryk af en by, der selvfølgelig er stolt af sin fortid, men også lever i nutiden.

Det mærker man, når man går rundt i de snævre brostensbelagte gader, hvor små, specialdesignede turistbusser transporterer turister på sigthtseeing.

Og det mærker man også, når man taler med den dynamiske turistchef, som arbejder med at udvikle den brandværdi, der ligger i placeringen på den fornemme UNESCO-liste.

Men bare rolig. Han er ikke ude på at forvandle sin by til et Legoland.

Han vil bare gerne have andre end tyske turister til at indse, at Wismar er mere end en omvej værd.

Læs også