Kvinder og kræft - hvordan kan du forebygge?
Foto: Panthermedia
Ca. 31 procent af danske kvinder under 75 år får en kræftdiagnose - sådan lyder de barske kendsgerninger. Dette betyder dog langt fra, at man har fået en dødsdom, for efter 1 år overlever ca. 78 procent kvinder en kræftdiagnose (anden hudkræft undtaget), og efter 5 år er der ca. 61 procent sandsynlighed for overlevelse for kvinder.
Hvad er kræft?
Kræft er en sygdom, der starter i cellerne, og er faktisk ikke én, men mange hundrede forskellige kræftsygdomme, der tager navn efter det sted i kroppen, hvor de opstår. Vi har cirka 50 billioner celler, f.eks. hjerne-, hår-, muskelceller, der alle gør hver deres arbejde det sted i kroppen, de hører til og er forprogrammeret til at blive udskiftet med en ny, når de dør. Og sker der en fejl i en celle, vil den prøve at reparere sig selv, og hvis ikke dette lykkes, vil den ødelægge sig selv. Kræftceller lytter ikke efter kroppens signaler og vil ikke ødelægge sig selv. Derimod deler de sig så mange gange, at det kan ende med at blive en kræftknude. Fejl i celler kan opstå af sig selv eller pga. påvirkninger udefra, men der skal mange ændringer til, før det bliver til kræftceller.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Elsebeth Egholm om kræft: Vidste bare, at det ikke kun ramte naboen!
Hvilke fem typer kræft rammer kvinder hyppigst?
1. Brystkræft med ca. 4.686 nye tilfælde årligt
2. Lungecancer med 2.237 nye tilfælde om året
3. Kræft i tyk og endetarmen, hvor der konstateres ca. 2.198 nye tilfælde årligt
4. Modermærkekræft ligger på fjerdepladsen med sine ca. 1.111 nye tilfælde hvert år
5. Ca. 838 nye tilfælde hvert år af kræft i hjerne og centralnervesystem
Brøndkarse beskytter mod kræft
Gode råd til at forebygge kræft
Alle vil gerne undgå at være en del af denne statistik, og vi danskere får rigtig mange forskellige råd, og der kan nemt opstå forvirring omkring, hvad der nu er i orden at spise – og hvad man skal prøve at holde sig fra. Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Forebyggelse & Oplysning i Kræftens Bekæmpelse nævner her de fem vigtigste kostråd, som Kræftens Bekæmpelse anbefaler, og som lægger sig op af de officielle kostråd. Der understreges dog, at det er rygning, der har den største betydning i forhold til at få kræft:
* Undgå at spise for meget, da overvægt bør undgås.
* Spis masser af fuldkornsprodukter (f.eks. rugbrød og havregryn). Der er stoffer i fuldkorn, der beskytter mod kræft, og da disse stoffer bliver fordelt rundt i kroppen, er det ikke kun tarmkræft, fuldkorn beskytter imod. Derudover mætter fuldkorn, så selvom det ikke er bevist vægtregulerende, sørger indtaget for, at man bevarer et stabilt blodsukker.
* Spis masser af frugt og grønt. Grøntsager er et must i en kræftforebyggende kost, da de indeholder masser af de såkaldte sekundære plantestoffer og sporstoffer, der beskytter mod skader på cellerne.
* Spis ikke for meget okse-, svine- og lammekød. Anbefalingen for kvinder lyder på maks. 500 g i alt om ugen. Undgå for stort indtag af forarbejdede kødprodukter. Spiser man meget rødt (okse, svin og lam) og forarbejdet kød, tyder meget på, at man har en øget risiko for at udvikle tyk- og endetarmskræft. Ydermere har man muligvis også højere risiko for at udvikle kræft i mave, bugspytkirtel og spiserør. En mørk stegeskorpe er tegn på, at mange af de kræftfremkaldende stoffer er til stede.
* Varier tilberedningen af din mad, så du ikke spiser f.eks. stegt kød hver dag.