Se, lyt & oplev
31. juli 2017

Få det bedste ud af Facebook

73 procent af alle danskere har en profil på Facebook. Men føler du dig hjemme på Facebook, eller er du usikker på, hvad og hvor meget du skal dele fra dit liv? Her får du gode råd fra en ekspert.
Af: Andrea Bak
En dame med computer - Facebook

modelfoto: All Over Press

73 procent af alle danskere har en profil på Facebook. Her deler vi alt fra hyggelige fotos af havens sangfugle til ramsaltede bemærkninger om verdens tilstand. Nogle af os er meget aktive, mens andre kun er inde og tjekke en gang om ugen.

– Den måde, du er på i det virkelige liv, afspejler den måde, du er på Facebook. Hvis du er en ekstrovert person, der med stor entusiasme går i kødet på alle, du møder, har du det nemt på Facebook, mens de mere introverte typisk ikke altid er skråsikre på, hvad og hvor meget de skal dele, siger Trine-Maria Kristensen, der er ekspert i sociale medier.

Mere tid - mindre deling

– Undersøgelser viser, at selv om vi er mere på Facebook rent tidsmæssigt, deler vi ikke lige så meget, som vi gjorde førhen. Det handler dels om, at vi er blevet mere trænede i, hvad vi synes er relevant at dele, og dels om at folk i højere grad bruger Facebooks grupper, fortæller Trine-Maria Kristensen og anbefaler alle at melde sig ind i grupper, der specifikt handler om det, man interesserer sig for, uanset om det er avl af silkehøns eller hækling af børnetøj.

– Mange afholder sig fra at dele ting, fordi de ikke er helt sikre på, hvem der egentlig kan se det, de skriver, og her synes jeg, at Facebook overvurderer vores evne til at regne det ud, for det er bestemt ikke logisk, medmindre man nærmest er vokset op med det.

Læs mere: Sådan bruger du Facebook

Tag et kursus

Trine-Maria Kristensen anbefaler, at man, hvis man er for usikker til at kaste sig ud i det og lære ved at gøre, tager et kursus i Facebook.

– Mange aftenskoler og lokale biblioteker har kurser i Facebook, og der er ikke noget at være flov over. Der er så meget godt at hente på Facebook, at det er synd at snyde sig selv for de muligheder, der er, bare fordi man synes, det er flovt, at man ikke kan finde ud af det.

Blæs på de uskrevne regler

Mange tror, der er en masse regler for, hvad man må og ikke må, men den eneste regel er, at du selv bestemmer.

Trine-Maria Kristensen anbefaler, at alle blæser på de uskrevne regler og lægger det på, vi har lyst til. Så kan det godt være, din nabo synes, du lægger for mange billeder på af din kat, men så kan det til gengæld være, hun skriver for meget om vejret efter din smag.

Men tjek også lige: Kvinder lider oftere af musesmerter

Sig pyt og uddel skulderklap

– Man kan gøre sig selv en stor tjeneste ved at scrolle lidt mere og sige pyt lidt oftere, når man er på Facebook. Det er ikke alt, der er skrevet direkte til dig, og det er spild af tid at hidse sig op over, at folk skriver ting, som du ikke synes er relevante, siger hun videre.

- Hvis vi vender den om, vil jeg også sige, at vi gerne må uddele flere skulderklap på Facebook. Hvis du læser noget, der får dig til at smile, så smid et ”synes godt om”. Du behøver ikke skrive en kommentar, men en glad smiley er en billig pris for at blive underholdt, og den, der har lagt på, kan jo ikke se, at du sidder hjemme og smiler af noget, de måske har brugt lang tid på at forfatte.

Læs evt. mere om Trine-Maria Kristensen på trinemaria.dk

3 GODE OM FACEBOOK

1. Det er en skrøne, at din forsikring ikke dækker, hvis du lægger billeder på Facebook under en ferie, og du har indbrud. Så længe du ikke skriver ”Jeg er i Spanien, og nøglen til huset ligger i den blå urtepotte i drivhuset”, mens du er væk.

2. Det er også en skrøne, at Facebook sælger dine billeder og oplysninger til tredjepart. I dine kontoindstillinger bestemmer du, hvem der skal kunne se det, du lægger på. Kun hvis du deler noget offentligt, kan det ses af andre end dine FB-venner.

3. Det er god stil at spørge folk, om de har lyst til, at du lægger billeder af dem på Facebook. Unge er eksempelvis meget påpasselige med det, der lægges ud af dem, så selv om du synes, familiens teenager er bedårende i sin pyjamas ved morgenbordet, bør du respektere, at han eller hun ikke vil have, at du lægger det ud. Opret evt. en privat gruppe for den nærmeste familie, så kun de kan se det, der lægges på. Så kan farmor stadig følge med, uden at kolleger og naboer kan.

Læs mere om:

Læs også