Sådan passer du på dine stueplanter i den mørke tid
Lørdag, 20. januar 2018 - 7:44 (udgivet første gang december 2016) - af Dorthe Liljensøe Foto: Panthermedia m.fl.
En hård tid for stueplanter
For at behandle stueplanterne rigtigt forudsætter det, at man kender deres oprindelse. Mange af dem kommer fra troperne – området omkring ækvator – hvor klimaet kan være ørken, savanne eller regnskov. I ørkenerne er der varmt, tørt og store temperaturforskelle mellem dag og nat. Savannen har én eller to regntider med tørke ind imellem, mens regnskoven er varm og fugtig året rundt. Hvis stueplanterne skulle have det optimalt på vore breddegrader, ville det kræve væksthuse som Botanisk Have, hvor klimaet kan styres. Heldigvis kan mindre gøre det, især hvis man vælger regnskovsplanter, der tåler skygge.
Førstehjælp til stueplanter
Problemerne kommer, når vindueskarmen bliver vintermørk, og der er fuld knald på varmeapparaterne. Da er der underskud af lys i forhold til varmen, og ofte er luften også tør. Det sidste mærker vi selv i næse og hals. Så det siger sig selv, at stueplanterne skal helt hen i vindueskarmen, hvor der er mest lys. Har du ovenlysvindue, bør du placere planterne under det, for målinger viser, at der kommer to-tre gange mere lys ind gennem et loftsvindue end gennem et almindeligt vindue. Vil du gøre lidt ekstra for stueplanterne, kan du give dem kunstigt lys. Det er relativt let med kompakte lysstofrør 23 eller 25 watt, der kan bruges i pendler, som kan hænge over planterne eller sidde i arbejdslamper, så planterne belyses fra den side, hvorfra de tager sig bedst ud. Lyset skal være tændt om dagen og yderligere 5-6 timer ekstra – i alt 12-16 timer i døgnet.
LÆS OGSÅ: Stueplanter er godt for indeklimaet. Læs mere om det her:
Skru ned for vandingen
Med de høje energi vil de fleste alene af den årsag skrue ned for varmen om natten, hvilket vil bekomme stueplanterne godt, for den tørre luft kan især genere de planter, der kommer fra regnskoven. Det kan modvirkes ved at spraye dem dagligt eller at stille dem i et fad med våde sten. Vær opmærksom på, at bunden af potten skal være over vandoverfladen, så planten ikke står og sopper i vand. Og husk hovedreglen for den generelle pleje om vinteren, der udelukkende går ud på at vande behersket, for planterne har godt af at tørre lidt ud imellem vandingerne. Kig i galleriet herunder og få flere gode råd til at forkæle dine stueplanter.
Stueplanternes værste plage
En af stueplanternes værste plager er spindemider, der stortrives i stueklimaet om vinteren. Og i ly af vintermørket kan de leve tørt og godt og blive til en stor familie, uden at man opdager dem. Først når forårssolen får magt, fatter man mistanke, for da er bladene hvidprikkede og glansløse, og der er små spindelvæv i bladhjørnerne. Kun gennem lup ser man de små edderkoplignende insekter pile rundt på undersiden af de yngste blade. Så gælder det om at få den angrebne plante ud og naboerne med, hvis de også er inficeret. Om vinteren er der ikke meget andet at gøre end sprøjte med insektsæbe eller kassere planten. Potteplanter, der står i træk, kan angribes af meldugsvampen, som viser sig ved en melet belægning. Potteplanter, der har fået for meget vand og måske oven i købet står køligt, får let en lodden grå belægning –gråskimmel. Angrebne planter kan sjældent reddes.