Selvudvikling
5. januar 2018

Synæstesi: Har ugedagene farver for dig?

For folk med synæstesi kan tirsdag være lyseblå, tallet fire have en moderlig personlighed og lyden af Mozart smage af jordbær. Lyder det underligt, eller kan du genkende det selv?
Af: Johanne Klindt Gahrn
synæstesi

Foto: Panthermedia

Nogle mennesker ser verden lidt anderledes end de fleste af os. For eksempel kan mandag opfattes som mørkerød, navnet Anna være en klar gul og tallet 11 lyde som høje lyse toner. Fænomenet kaldes synæstesi, og forskere mener, at omkring fire procent af os har det. Vi har snakket med Thomas Alrik Sørensen, der er psykolog og forsker i synæstesi ved Aalborg Universitet om, hvad synæstesi er, og hvordan det påvirker dem, der har det. Thomas Alrik Sørensen forklarer det således:

- Kort sagt vil det sige, at man har nogle sanseoplevelser, der har en ekstra kvalitet, eller sansedimension, tilknyttet. Det kan for eksempel være, at ugedagene har bestemte farver. Men det kan også være mere eksotiske ting, som bogstaver der har en berøringsmæssig fornemmelse. At det for eksempel kan føles pelset, når du ser et bestemt tal.

Synæstesi føles ”normalt”

For folk der ikke har synæstesi, kan det lyde underligt og være svært at forstå, hvordan Grenå kan være lyserød, mens Hjørring er grå. Men for de mennesker der har synæstesi, er det en helt naturlig del af tilværelsen, og ikke noget de tænker videre over.

- De fleste er ikke klar over, at de oplever verden anderledes end alle andre. Det er i bund og grund et af de klassiske filosofiske problemer, at den eneste måde at opleve verden på, er den måde, man selv oplever den på. Vi er så at sige låst inde i den måde, vi sanser på.

- Samtidig har vi også en antagelse om, at alle andre oplever præcist det samme som os. Det betyder, at mange først finder ud af, de har synæstesi forholdsvis sent, og ved et tilfælde. Hvis man oplever, at bogstaver har en farve, så er det formentlig ikke noget, man snakker vildt meget om. Men hvis man for eksempel møder en anden synæstet, som har en anden oplevelse end en selv, kan man blive udfordret. Man bliver konfronteret med, at folk oplever verden på andre måder end en selv. Den konfrontation er nødvendig, for at blive opmærksom på sin egen sanseoplevelse. Om det så er fra folk, der ikke har synæstesi eller folk med synæstesi, der blot sanser ting på en anden måde.

Interesseret i synæstesi og sanser? Læs: Hvor mange sanser tror du, der findes?

Over 80 varianter

Forskernes bedste estimat på, hvor mange der har synæstesi, ligger på omkring fire procent. Men selvom der er kommet mere fokus på synæstesi de seneste år, er det stadig svært at fastslå præcist, hvor mange der har det. Thomas Alrik Sørensen forklarer, at det blandt andet skyldes det faktum, at mange netop ikke er klar over, de har synæstesi. Samtidig er det ikke et helt entydigt fænomen – der findes mange forskellige former for synæstesi, hvilket også kan gøre det svært at måle. Thomas Alrik Sørensen forklarer, at der ifølge den største database over selvrapporterede tilfælde, findes over 80 forskellige varianter af synæstesi. Men der er dog nogle, der går oftere igen end andre.

- Den mest almindelige form for synæstesi er den såkaldte grafem-farve synæstesi. Det er den, hvor man ser tal og bogstaver i farve. Det er også forholdsvis almindeligt at have en rummelig association omkring tidsenheder, som måneder, ugedage eller år. Hvis man har det sådan, kan årets måneder for eksempel være organiseret på en bestemt måde i et rum. Måske starter januar nederst til venstre, og så slanger månederne sig derfra op mod det højre hjørne. Nogle andre former vi ofte hører om er musik, der giver en farveoplevelse, og at bogstaver har en personlighed.

Og så er der de mere sjældne…

- En af de mere eksotiske former jeg har hørt om, var en mand, som havde en følelsesmæssig fornemmelse, når han så bogstaver. Når han så ét bogstav kunne det føles som at røre ved en regnbue og et andet som pels. Jeg har også hørt om en, der havde geometriske former for smagsoplevelser. At det kunne smage firkantet, rundt eller prikkende. Han smed på et tidspunkt et måltid ud, fordi de smagte for spidst.

- Det væsentlige i forhold til synæstesi er, at de er konsistente, og de er automatiske – det er ikke noget, man har lært sig med vilje, og det vil være de samme associationer man har nu, som hvis man bliver spurgt igen om fem år.

Hvorfor sanser nogle personer anderledes?

- Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor nogle er synæstetikere, og andre ikke er. Men vi ved, at den måde vi sanser verden på er meget forskellig. Der er nogle studier, der viser, at nogle af associationerne kan komme fra eksterne ting. Der var for eksempel nogle amerikanske forskere, der havde fundet ud af, at en kvinde, der havde synæstesi, havde fået sine associationer med farve og bogstaver fra nogle køleskabsmagneter, hun havde leget med som barn. Selv om det var lang tid siden, hun havde beskæftiget sig med køleskabsmagneterne, havde associationerne sat sig fast. Men det er stadig uklart, om det har krævet en bestemt biologisk præmis.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_300x250px_5nr_0915.jpg

Læs også