10 tips: Sådan bliver du en god loppesælger
Foto: Hanne Loop
Sådan bliver du en god loppesælger
Mens jeg bærer ting op fra kælderen og stabler kasser med loppegods i stuen, har jeg hele tiden Camillas råd i baghovedet: ”Tag dobbelt så meget med, som du havde tænkt dig”. Et råd, som jeg forsøger at følge med det resultat, at jeg måske ligefrem kommer til at savne noget, når jeg kommer hjem igen.
Camilla er indehaver af Den Blå Hal på Amager, hvor jeg har været så heldig at kunne leje en stand i den kommende weekend. Heldig, fordi der virkelig er tryk på udlejningen af stande på loppemarkeder over hele landet. Rigtig mange sælger ud af deres habengut, men heldigvis er der også rigtig mange, der køber. På loppemarkederne møder man en bred og broget skare af turister, studerende, stamkunder og lokale på søndagstur – og så naturligvis de professionelle opkøbere, som står klar tidligt lørdag morgen, inden dørene slås op, så de med kendermine og listighed kan få fingre i fine antikviteter, designermøbler og keramik fra Kähler og Den Kongelige Porcelænsfabrik, som de kan sælge videre med fortjeneste.
– Men vi lægger vægt på, at Den Blå Hal er et loppemarked, ikke et antikmarked. Det vil sige, at her kan standene både være bemandede med garvede kræmmere og så sælgere som dig, der har ryddet op, og så tropper op en enkelt weekend for at tjene en skilling til den næste ferie eller en ny kjole. Sælgerne er lige så forskellige som køberne, men uanset hvem vi er, holder vi af den særlige stemning og charme, som hører til et loppemarked, forklarer Camilla.
Ja tak til tips og tricks
Når der kommer uerfarne sælgere som mig, hjælper Camilla gerne med tips og gode råd. En service, som jeg gerne tager imod, da jeg lørdag klokken otte triller op foran de store højloftede industrihaller, der føles lidt kølige denne tidlige vintermorgen. Heldigvis er der masser af kaffe i caféen – endda gratis til stadeholderne – i hvert fald indtil klokken 10, når dørene slås op.
– Når du placerer varerne i din stand, så stil de ting forrest, som tiltrækker mest opmærksomhed, for så stopper kunderne op. Jeg gør selv det, at jeg farvekoordinerer mine ting, for det giver mere ro, når øjet glider hen over standen. Det bliver lettere at overskue, forklarer Camilla.
Ikke kun guld glimter
Jeg har også allieret mig med min veninde Solvejg. I modsætning til mine noget tilfældige oprydningsvarer, som strækker sig over tøj, sko og en ti år gammel skijakke til kogebøger og kunstbøger og alverdens boliginteriør – ja, så dukker Solvejg op med dele til et superflot stel i det populære Confetti fra Aluminia, og især en smørbakke stjæler opmærksomheden, da Camilla dukker op for at se til os.
– Den smørbakke må du ikke sælge for billigt. Smørbakker af alle slags er meget populære i øjeblikket, så jeg vil foreslå, at du sætter den til 700 kroner, fortæller hun Solvejg, som med stort smil tager imod den oplysning. Pludselig shiner den lille smørbakke i grønglaseret keramik lidt ekstra i samlingen.
Indimellem går handlen lidt i stå. Og jeg lærer, at der er gode dage, og der er knap så gode dage. Da jeg ringede til Camilla for at booke en stand, sagde hun: ”Har du overvejet at vente indtil en uge senere, for så har folk fået løn, og så går det ofte lidt nemmere med at få solgt tingene?” Egentlig er det jo logik for burhøns, men alligevel ikke en faktor, jeg havde tænkt på, da jeg besluttede at sælge ud af wannabe-arvegodset inklusive en mærkelig hjortelampe, som viser sig at være en tyskproduceret såkaldt ozonlampe, som man i gamle dage brugte til at dæmpe lugten fra tobaksrøg. I dag er den kitsch, men det lille kammer til duftvæske på lampens side vidner om dengang rygning i hjemmet var mere reglen end undtagelsen.
LÆS OGSÅ: Sådan indretter du med loppefund
– Det er faktisk en meget interessant lampe, og der er hverken skår eller revner i den. Jeg vil foreslå, at du sætter den til 350 kroner, og så kan du handle den ned i 300 kroner, lyder det fra Lillian, der er en af de ildsjæle, der har arbejdet i Den Blå Hal i mange år. Hun forklarer i øvrigt også, at det er dårlig stil over for kunderne at begynde at pakke sammen før lukketid, så det råd følger Solvejg og jeg naturligvis.
Men selv om jeg blinker og smiler, lykkes det mig ikke at få den famøse hjortelampe afsat til en kunde, der ellers har kredset om den. Til gengæld ryger der i løbet af weekenden blandt andet et par sommersandaler i str. 39, et iPhone-cover, en oldschool diasfremviser, bøger og et salt og pebersæt i sølv. Det lykkes mig også at få solgt nogle æggebægre i retrostil fra Rosti – og nogle dage senere får jeg også afsat en buksedragt og en køkkenvægt via Den Blå Avis. Når jeg nu alligevel har pakket det hele ud, ville det være fjollet at stille det tilbage i kælderen.
Alt i alt er jeg blevet tusind kroner, mange kopper filterkaffe og en kæmpe oplevelse rigere. Og næste gang har jeg ærmerne fyldt med gode loppetricks.
10 tips til loppesælgeren:
1#
Tag dobbelt så meget med, som du havde tænkt dig.
2#
Ryd op i skuffer og skabe – der gemmer sig helt sikkert ting, som du kan sælge.
3#
Boligindretning, små møbler og køkkenting er et hit på loppemarkeder.
4#
Hvis du sælger tøj, skal du være indstillet på, at kvalitet og pris hænger sammen, og at det derfor kan være en fordel at sætte prisen på de billigste mærker ganske lavt.
5#
Vælg en weekend først på måneden, når folk har penge på kontoen.
6#
Når du booker en stand, skal du være opmærksom på, om det loppemarked, du har lejet en stand hos, stiller borde, stole og tøjstativer til rådighed.
7#
Stil de sjoveste og mest interessante ting forrest på bordet.
8#
Giv kunderne mulighed for at kunne betale både kontant og med MobilePay. Husk byttepenge.
9#
Hvis du er usikker på, hvad dine ting er værd, kan det være en fordel at bruge lidt tid på at google priser. Men sammenlign ikke med butikspriser.
10#
Kunderne må ikke føle sig overvågede, men vær ikke bange for at sætte skub i snakketøjet, hvis du kan mærke, at kunderne er i humør til det.
Kilde: Camilla M. Jensenk, indehaver af Den Blå Hal. Loppemarkedet har åbent hver lørdag og søndag året rundt fra 10-16