Her spiser du bedst i Paris
Foto: Karna Bunk-Jensen og La Maison Plisson
HER FINDER DU BÅDE SØDT OG SALT I PARIS
BOULANGERIES
Alene duften fra de mange bagerier og konditorier, på fransk kaldet boulangeries og pâtisseries, er som en usynlig snor, der trækker én ind fra gaden. De fleste af stederne har indrettet små caféhjørner, så man kan sidde ned og nyde sin kage.
La Bossue ligger i de smalle gader neden for Montmartre-højen, godt gemt af vejen fra turistdistriktet længere oppe ad bakken. Her hersker kolonihavestemning på fransk med grønne planter hængende ned fra loftet og skærekager på rad og række langs disken.
La Bossue, 9 rue Joseph de Maistre, 8. arr., Labossue.com
Mere pink og pudret bliver det hos Café Pouchkine, der specialiserer sig i de sukkersøde macarons og små russiske kagekugler, pouchkinettes. End ikke Marie Antoinette kunne havde forestillet sig et mere feminint univers, komplet med fabelagtige kageopsatser, fjer og forgyldte detaljer. Blandt meget andet huskes den franske dronning med den dekadente livsstil for måske eller måske ikke at have sagt, at Paris’ sultende befolkning da bare kunne spise kage, hvis der ikke var mere brød.
Café Pouchkine, 16 place de la Madeleine, 8. arr. + flere lokationer, Paris, Cafe-pouchkine.fr
Gør som pariserne og del dagen op i korte caféintervaller. Den slags kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, men Paris har også mere budgetvenlige pâtisserie-kæder som Lenôtre, hvor priserne er mere overkommelige. Bestil en forsvindende lille espresso, naturligvis blot som et påskud for at spise en lille kage eller en lun croissant. Øvelsen gentages med et par timers mellemrum eller mindre. Parfait!
Lenôtre, 10 rue Saint Antoine, 4. arr. + flere lokationer, Lenotre.com
3 AF DE SØDESTE
Hos Maison de la Chantilly specialiserer de sig i én ting: Flødeskum. Vel at mærke gourmet-fløde- skum af den søde franske slags, der serveres i et papirtyndt vaffelkræmmerhus eller klemt inde mellem to halve vandbakkelser – simpelthen dekadent.
47 Rue du Cler, 7. arr., MaisondelaChantilly.com
På samme gade befinder sig den franske chocolatier Jean-Paul Hévin, som frister med håndlavede trøfler og fyldte chokolader i lange rækker. Og Jean-Paul er langtfra den eneste chocolatier i kvarteret.
23 Avenue de la Motte Picquet, 7. arr., JeanPaulHevin.com
Siden 1921 har Famille Mary gjort i biavl og honningsalg, og i dag driver tredje generation af familien ikke færre end 27 (!) honningbutikker i Frankrig. Hylderne er fyldt med honningkrukker, kosmetik og mad, hvori honning er hovedingrediensen, og honningvinen laves efter gammel familieopskrift.
75 Rue Saint-Antoine, 4. arr. + flere lokationer, FamilleMary.fr
BISTRONOMI
Der findes næppe noget skønnere end en forårsmorgen i Paris. Som en anden Audrey Hepburn kan man slentre gennem gaderne, mens byen vågner, og caféerne åbner. Bistro står der bøjet i neon over flere af dem, og det har fået en ny betydning. Sidste år blev de 100 bedste bistroer i Paris kåret på Rådhuset, og begrebet bistronomie har ikke været til at komme uden om siden. Bistronomie går ud på at vende tilbage til de gamle franske køkkendyder – før det hele kom til at handle om Michelinstjerner. En ny generation af bistrokokke fører an, og ifølge dem skal retterne være simple og råvarerne i høj grad lokale. Og så gør det jo ikke noget, at bistroernes priser er lige så jordnære som maden, de serverer. Men med bogstavelig talt tusindvis af bistroer i Paris er det svært at vælge, hvor man skal spise, hvis man kun har et par dage at gøre godt med. Her er fire gode bud:
Les Fables de La Fontaine satser på et grønnere menukort med mindre kød, men ligger prismæssigt i den dyre ende for en bistro.
131 rue Saint Dominique, 7. arr., lesFablesdelaFontaine.net
På Caïus i det 17. arrondissement får de traditionelle franske retter et moderne tvist med masser af grønne råvarer hentet fra det nærmeste opland.
6 Rue d'Armaillé, 17. arr., Caius-restaurant.fr
Aux Lyonnais matcher forestillingen om gammeldags fransk bistro til perfektion med malede kakler og krystallysekroner. Menuen er baseret på egnsretter fra Lyon som f.eks. lammefødder og indbagt fisk.
32 Rue Saint Marc, 2. arr., AuxLyonnais.com
Helt enkelt bliver det på Le Coq Rico, der ligger i en sidegade til Montmartres mest turistede centrum. Det lille rotisseri er kendt for sine stegte hanekyllinger.
98 Rue Lepic, 18. arr. , en.LeCoqRico.com
LÆS OGSÅ: New York for begynderen og gengangeren
MADMARKEDER
Kammuslinger fra Bretagne stablet i trækasser, og oste, som vejer over 80 kilo – Paris’ bistroer gør deres indkøb på natmarkedet i Rungis, en forstad til Paris, mens resten af byen endnu sover. Hvis man ikke er handlende, koster det syv euro at opleve markedet og 80 euro at komme med på en rundvisning, der inkluderer transfer og morgenmad.
VisiteRungis.com
Paris’ svar på Torvehallerne i København må være Maison Plisson, der både fungerer som café og indendørs marked. Efter en lang karriere i modebranchen skiftede Delphine Plisson de store franske modehuse ud med små selvstændige franske landbrug og et nedlagt cykeldepot i Marais-distriktet, som hun har forvandlet til en luksus-foodshop a la Londons Marks & Spencer og New Yorks Dean & DeLuca. Shop franske delikatesser med hjem, eller slå dig ned ved et af cafébordene udenfor eller indenfor.
93 Boulevard Beaumarchais, 3. arr., LaMaisonPlisson.com
Gaderne omkring det gamle militærakademi École Militaire er kendt som gourmetdistrikt med mange specialitets- og delikatesseforretninger. Sidegaderne mellem Avenue de la Motte Picquet og Rue Cler er som ét stort madmarked med grønthandlere, fiskehandlere og ostebutikker side om side. Køb osten hos Fromager Marie-Anne Cantin på Rue du Champ de Mars, og kig forbi delikatesseforretningen Lastre Sans Apostrophe på Rue de Grenelle, hvor rustikke franske specialiteter som paté indbagt i brød laves friskt i butikken.
KOKKESKOLE
Mad er ikke noget, der spøges med hos Le Cordon Bleu. I over 120 år har den estimerede kokkeskole uddannet Frankrigs bedste kokke og konditorer. Hidtil har skolen, der betragtes som en af verdens fineste, kun tilbudt længere kokkeuddannelser, men som noget nyt kan man nu også deltage i korte workshops af to til tre timers varighed eller mere. Bistromad og konditorkager er på skoleskemaet, og du kan blandt andet lære at lave fyldte chokolader og trøfler, bage de perfekte macarons eller prøve et kursus i brødbagning. Der findes også work- shops for vegetarer.
Pris pr. deltager fra 50 euro (372 kr.) og opefter.
PRAKTISK
Det tager to timer at flyve til Paris direkte fra København eller Billund, og med et lavprisselskab som EasyJet eller Norwegian kan du få billetter fra 500 kr. hver vej.
Selv om Paris’ metrostationer er smukke arkitektoniske perler i sig selv, kan det betale sig at leje en cykel. Så vanvittig er den parisiske trafik alligevel ikke, og med Vélib’ Métropole, den franske delecykelordning, kan du leje en bycykel for 1,70 euro pr. dag. Cyklen hentes og parkeres i en af de 1.230 dockingstationer, der findes i Paris. Se Velib-Metropole.fr
Sca.France.fr er Frankrigs officielle turistportal med inspiration til bl.a. oplevelser i Paris. Vil du på guidet byrundtur, arrangerer Meeting the French gourmet-byvandringer med lokalguider, se mere på MeetingTheFrench.com