Selvudvikling
21. marts 2018

Husker du at være taknemmelig?

Danskerne er faktisk et af verdens mest utaknemmelige folkefærd. Men taknemmelighed kan give dig et lykkeligere og længere liv. Bliv inspireret af erhvervssociolog Rikke Østergaard, som gennem sine livskriser er blevet bevidst om, hvad det betyder at være taknemmelig.
Af: Hanne Vinther Mikkelsen, redigeret til web
Taknemmelighed


Foto: MEW

Rikke Østergaard er taknemmelig for sit sammenbrud

Tak! Et lille enstavelsesord med enorm effekt. ”Tak” er også titlen på erhvervssociolog Rikke Østergaards bog og et tema i hendes eget liv. Rikke minder hver dag sig selv om mantraet:

Vær taknemmelig for de små ting. Vær taknemmelig for de store ting. Og vær taknemmelig for alt det derimellem...

Et sammenbrud tvang Rikke til at stoppe sin hæsblæsende jagt på succes. En skilsmisse og stress fik hendes liv til at gå i sort for 11 år siden.

– Jeg blev alene med min to-årige datter og skulle også klare et krævende karrierejob. Jeg var ved at lægge sidste hånd på mit speciale og ville jo også gerne være den perfekte singlemor, have et skinnende hjem og bage speltboller.

Til sidst sagde krop og sind fra. Rikke blev sygemeldt med stress.

– I en måned lå jeg bag nedrullede gardiner og sov, sov og sov bare, mens min datter var i vuggestue. Jeg magtede ikke andet.

LÆS OGSÅ: Sådan øver du dig i taknemmelighed

Da kræfterne og lyset langsomt vendte tilbage, var Rikke klar over, at hun skulle lægge sit liv om. Hun begyndte at arbejde med mindfulness og mærkede, hvordan hun blev mere til stede i nuet.

– Jeg var faldet i samme fælde som mange andre kvinder, der har alenlange to do-lister og tårnhøje forventninger til sig selv. Jeg halsede hovedløst rundt i hamsterhjulet, men til sidst hoppede kæden af.

Trods den svære tid var Rikke bagefter dybt taknemmelig for sit sammenbrud.

– Det gjorde mig bevidst om, hvor meget de små glæder i hverdagen betyder, og hvor meget jeg bare havde taget for givet. Sammenbruddet tvang mig til at tænke over mit liv og fokusere på det, der giver mig glæde og god energi.

Men som tiden gik, blev tempoet i hendes hverdag skruet op igen, og mindfulness blev også til endnu et punkt i den tætpakkede kalender.

– Jeg glemte med årene at være taknemmelig og til stede; jeg var faktisk tæt på at gå ned med stress igen. Det gjorde mig forskrækket og fik mig til at fundere.

Efterhånden fik Rikke det kredset ind til, at et liv i balance kræver taknemmelighed og tanke for, hvad vi har.

Hun begyndte på det tidspunkt at samle brikkerne til bogen ”Tak!”. Men det var endnu en skelsættende livskrise, som gav det sidste skub. Hun opdagede en stor knude i underlivet. I flere uger var der mistanke om kræft.

LÆS OGSÅ: Træn dig til mere glæde i dit liv

Måtte ikke give efter

– Da jeg læste ordet cancer-indikation i min journal, blev jeg sindssygt bange. Men jeg vidste, at jeg ikke måtte give efter for angsten.

Tiden med tanken om at være uhelbredelig syg flyttede igen Rikkes fokus.

– Alle småproblemer, jeg gik og tumlede med, forsvandt som dug for solen. Jeg fik fokus på det, der virkelig betyder noget for mig. Jeg tænkte: Hvis det her er mine sidste dage, hvad vil jeg så være taknemmelig for? Det var selvfølgelig mine børn, min kæreste og mine venner.

I den nervepirrende ventetid oplevede Rikke, hvordan taknemmeligheden gennemsyrede hendes tilværelse.

– Jeg så alt, hvad jeg havde, med andre øjne.

Efter en operation kom det forløsende svar: Rikke var rask. Knuden var godartet.

– Først blev jeg fuldstændig euforisk. Men jeg begyndte også at tænke over, at jeg i tiden, hvor jeg ikke vidste, om jeg var livstruende syg, havde været den bedste udgave af mig selv.

Derfor besluttede Rikke, at nu skulle hun holde endegyldigt fast i følelsen af evig taknemmelighed. Men den smukke intention smuldrede, da hverdagen begyndte igen.

Træn det

– Der skete lige så stille det samme igen. Jeg begyndte at blive irriteret og bekymret over ligegyldige ting.

Derfor gik hun denne gang videnskabeligt til værks og dykkede ned i forklaringen, som hun blandt andet fandt hos vores forfædre.

– Vores hjerner er fra urtiden programmeret til at forudse farer. I et moderne liv bliver faresignalerne omsat til at forudse og fokusere på alverdens problemer. Taknemmelighed er ikke en naturlig del af vores biologi, og derfor er det nødvendigt at træne den.

– Der er ikke noget hokus-pokus over det. Prøv at skrive taknemmelighedsdagbog og nyd de små, simple ting hver eneste dag, for det nytter noget. Du kan ikke blive utilfreds og stresset, i det øjeblik du er taknemmelig. Om det så bare er taknemmelighed for at trække vejret.

Lev lykkeligere

Ny forskning viser, at taknemmelighed kan ændre vores hjerner og dermed livssyn. Stressniveauet falder, vi får bedre immunforsvar, sover bedre, og det mindsker risikoen for negative tanker og depression. Et forskningsforsøg dokumenterer, hvor lidt der skal til for at opnå taknemmelighed. En gruppe førte taknemmelighedsdagbog i 10 uger. Bagefter kunne man måle, at lykkefølelsen hos forsøgspersonerne var steget 25 procent og deres optimisme med 94 procent.

Kilde: Bogen ”Tak!” af sociolog Rikke Østergaard

Træn din taknemmelighed

• Vær bevidst om at fokusere på små glæder i hverdagen.

• Skriv taknemmelighedsdagbog hver aften. Skriv mindst tre gode ting, der er sket i løbet af dagen. Det må gerne være små ting!

• Vær taknemmelig for din partner, dine børn og venner.

• Vær taknemmelig for, hvis du og din familie er raske.

• Hold fast i dit fokus på, at selv i sygdom eller store udfordringer vil der komme en løsning.

• Flyt fokus fra alt det, du ikke kan ændre eller gøre noget ved 
lige nu.

Kilde: Erhvervssociolog Rikke Østergaards bog "Tak!"

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også