Hvorfor sender (nogle) mænd dickpics?
Foto: Pantherstock
Det begyndte ellers så godt. I swipede begge til højre på Tinder, og nu chatter du løs med en fyr, som både er pæn og har nogenlunde styr på tegnsætningen. I er begge vilde med U2, I er rørende enige om, at Claire Danes er formidabel i ”Homeland”, og jeres første date ligger lige til højreskøjten. Du begynder så småt at overveje, om I skal mødes over en hurtig latte onsdag eftermiddag eller indtage den nye vinbar, der er kendt for sin sublime pinot noir. Men så! Da du atter tjekker din telefon, stirrer du pludselig på 16 centimeter erigeret kød, som du først havde regnet med at se under meget mere intime former.
Du er nu med i den klub af ufrivillige modtagere af dickpics– pikbilleder – som flere og flere kvinder havner i. Og fyren, der for et øjeblik siden lignede en potentiel kæreste, er endegyldigt placeret i type klam-kategorien. – 99,9 procent af alle kvinder opfatter det ekstremt negativt og som meget grænse-overskridende at modtage et dickpic, som de ikke har opfordret til.
Langt de fleste reagerer med foragt eller raseri, siger Caroline Hainer, svensk journalist og forfatter, der lige er udkommet på dansk med bogen ”Mænd viser mig deres pik”. I bogen nærstuderer hun det efterhånden udbredte fænomen med det engelske navn, direkte inspireret af den virkelighed, hun og mange andre kvinder navigerer i. Da Caroline Hainer for et par år siden var single, oplevede hun selv at modtage et højst uventet billede af en fremmed mands ædlere dele.
– Ham, der sendte det, var en fyr, som jeg havde chattet ganske kortvarigt med på et datingsite. Vi havde aldrig mødt hinanden, og billedet kom ud af det blå. Min reaktion var kolossal forundring! Jeg sad længe og tænkte over, hvordan jeg skulle reagere, og jeg fattede ikke, hvad han ville opnå. Det gik op for mig, at mange kvinder modtager den slags billeder, men jeg kunne ikke finde noget logisk svar på, hvad manden får ud af at sende dem. Det fik mig til at skrive bogen, forklarer hun.
DEN ER ALDRIG SLAP
”Mænd viser mig deres pik” angriber paradokset i, at mænds trang til at sende billeder af deres penis tilsyneladende er lige så stærk som kvindens afsky ved at modtage dem. Den dykker ned i det store spørgsmål om hvorfor – og dissekerer undervejs forskellen på mænds og kvinders opfattelse af kønnet. Blandt andet gengiver Caroline Hainer flereerfarne sygeplejerskers beskrivelse af, hvad der typisk sker, når folk vågner efter lang tids bevidstløshed. Kvinder spørger straks efter deres pårørende. Mænd griber omgående fat mellem deres egne ben for at sikre sig, at pikken stadig sidder, hvor den skal.
Ifølge Caroline Hainer hænger mandens trang til at sende dickpics tæt sammen med store temaer som kastrationsangst og manddom.
– Mænd sender et billede af deres pik, men det er noget helt andet, de vil fortælle. Pikken er jo altid erigeret på et dickpic. Der er aldrig en mand, der har sendt et billede af enslap penis til en kvinde. De vil formidle deres potens, virilitet og i sidste ende deres mandlighed. Det siger meget om mænd og deres forhold til deres krop og deres køn, siger hun.
– Jeg ville blive meget forundret, hvis en mand nogensinde tog et billede af sin pik i slap tilstand og sendte det til for eksempel sin læge, fordi han havde et faktuelt spørgsmål – altså hvor det rent faktisk handlede om den konkrete legemsdel. Når mænd tager et billede af deres pik, handler det om den historie om maskulinitet, som pikken symboliserer.
LÆS OGSÅ: 3 nøgne mænd: Sådan har vi det med vores krop
#METOO
Bogen ”Mænd viser mig deres pik” udkommer på bagkanten af #MeToo-bølgen, der i forvejen har rusket godt og grundigt rundt imænds og kvinders forskelligheder.
#MeToo begyndte som en overgrebshistorie om den liderlige Hollywoodproducer Harvey Weinstein, og siden er bevægelsen rullet over kontinenterne som en lavine af beretningerom krænkelser og kønslig katastrofekommunikation. Det er med al tydelighed slået fast, at mænd og kvinder ofte har forskellig opfattelse af, hvor den seksuelle grænse går.
– #MeToo viser tydeligt, at der stadig er et behov for at få ting frem i lyset og diskutere det, der foregår mellem mænd og kvinder. De seneste måneder har vist, at der foregår mange misforståelser, og at der er behov for forandring – men også at vi ikke kan ændre på noget, før vi véd, det sker, og ikke mindsthvorfor det sker, siger Caroline Hainer. Og det sker faktisk ganske ofte, at en mand vender kameraet nedad og tager et snapshot af egne herligheder.
– Scenariet er meget ofte det samme. Afsenderen er tit en mand, der chatter med en kvinde på en datingtjeneste, og som regel har han endnu ikke mødt kvinden, når han sender billedet.
Hvis jeg chatter med 20 mænd på et datingsite, hvor mange vil så statistisk sende mig et dickpic?
– Omkring 10. Det er naturligvis ikke videnskabelig bevist, men når man kigger på de undersøgelser og spørgeskemaer, der er lavet, har cirka halvdelen modtaget nøgenbilleder fra dem, de chatter med. Vi ved dog ikke med sikkerhed, hvor mange der sender dem helt uopfordret.
Men hvis så mange mænd sender dickpics, og de fleste kvinder reagerer med afsky, er det jo pludselig svært at forestille sig, at ret mange vil indlede et forhold ..?
– Nemlig. Det er jo derfor, det er så vigtigt at dykke ned i, hvad der foregår. De mange dickpics kan være enden på dating as we know it. Det kan i sidste ende få konsekvenser for forholdet mellem mænd og kvinder. Der findes en stor kommunikationsmisforståelse her. En kæmpe afgrund, en kløft mellem kønnene. Det store mysterium er, hvad mændene egentlig forventer? De fleste mænd bliver sure, når kvinderne reagerer med væmmelse. De forstår ikke reaktionen.
MAGTEN SIDDER I PIKKEN
Mange dickpic-situationer ender altså med, at manden opfører sig som den krænkede, selv om han er krænkeren. Når kvinden sender en sur besked tilbage og udtrykker foragt og afsky, ser manden det som en afvisning af selve hans maskulinitet.
– Mandens penis bærer en enorm symbolværdi. Om den er stor eller lille, betyder ikke umiddelbart noget i forhold til trangen til at forevige den. Hvis bare man har en penis, er den åbenbart værd at fotografere. Det, at den eksisterer, er nok .., siger Caroline Hainer.
Hvor meget mandens penis betyder som maskulint symbol, blev for alvor tydeligt under den amerikanske præsidentvalgkamp. Undervejs i den møgbeskidte valgkamp forsøgte Donald Trumps konkurrent Marco Rubio at ydmyge Trump ved at påpege, at han havde små hænder. Underforstået, at Trumps lem næppe var af en størrelse, der ville få nogen til at ringe efter en repræsentant fra Guinness Rekordbog. Donald Trump kastede sig ud i et offentligt forsvar af størrelsen på både hænder og kønsorgan, og mange mente, at han trak hele præsidentembedet langt ned under bæltestedet.
– Donald Trumps reaktion er så sigende, fordi han indirekte siger, at han sidestiller penis med evnen til lederskab. Han siger, at mandigheden sidder i pikken. Det er ekstra interessant, fordi hans modstander i valgkampen var en kvinde, og fordi han flere gange har udtalt sig nedsættende om kvinder. Blandt andet kaldte han Hillary Clinton for ”nasty woman” under valgkampen. Caroline Hainer hæfter sig ved, at Trump flere gange har brugt en retorik, der leder tankerne ind bag lynlåsen.
– Der går en lige linje fra penisdebatten til hans diskussion med Nordkorea, hvor han udtalte, at hans knap er større end deres. Her antyder han igen, at magten og kønnet er uløseligt forbundne.
Så magten sidder i pikken?
– Ja, Trump siger med sine henvisninger til størrelsen på sin penis, at han er mægtig. At han har ret til at være præcis den, han er. At han er entitled (har ret til hvad som helst, red.). Men først og fremmest siger han, at han er mand, understreger Caroline Hainer.
MÆND DYRKER KØNNET UDEN SKAM
Når mænd sender dickpics, er det et udtryk for mænds og kvinders forskelligheder, men også for en kønsopdelt seksualkultur, der har fået lov at rodfæste sig. Hainer beskriver i bogen, hvordan mænd helt fra den tidlige barndom dyrker deres køn på en anden måde end kvinder og får lov til at gøre det uden skam.
Ofte er forældrene mere tilbøjelige til at tolerere, når drengene trækker sig i dilleren, end når pigerne gnubber sig op ad sofapuden. Mænd får lov at blive bedste venner med deres køn fra en tidlig alder, og undersøgelser viser, at mænd i voksenlivet i gennemsnit onanerer to gange om ugen, mens kvinder blot tilfredsstiller sig selv tre gange om måneden.
Mænd kalder ofte deres pik ved navn og behandler den som deres bedste ven. Det er ikke usædvanligt, at de giver den en peptalk inden en date, og manden og hans pik er konsekvent på samme side, de er et team, der holder sammen mod resten af verden. Eller som en af Samantha Jones’ legendariske replikker lyder i ”Sex and the City”: ”Når en mand siger ”vi”, mener han mig og min pik”.
Ifølge Caroline Hainer skal den tankegang og kønskultur tages med i ligningen, når vi forsøger at regne ud, hvorfor mænd sender dickpics. I en tid, hvor kønsrollerne bliver mere og mere svævende, kæmper manden for sin uridentitet.
– Det er en større diskussion, men … Den enkle forklaring er, at det er, fordi pikken er det ultimative billede på mandens maskulinitet, og maskuliniteten er udfordret. I dag er kønsrollerne under forandring og til evig diskussion. Det kan virke skræmmende på mænd. En stiv penis er det ultimative udtryk for, at manden stadig er potent og stærk, siger hun.
– Et dickpic er dybest set en manifestation af mandens ret til at være mand. Der vil være dickpics også i fremtiden. Men som med alt andet finder det nye former. I øjeblikket er det typiske mønster, at manden tager et billede og sender det, og kvinden bliver vred over at modtage det. I fremtiden vil det måske foregå mere avanceret. Lidt ligesom med blottere, der jo også engang blottede sig i parker og på gader og i dag kan bruge internettet til at komme af med deres trang. Der sker en løbende udvikling, også når det handler om at vise pikken frem …
”MÆND VISER MIG DERES PIK”
… er skrevet af den svenske journalist og forfatter Caroline Hainer, der er født i 1976. Den er netop udkommet på dansk på Gyldendal.
… er en halvvidenskabelig og humoristisk gennemgang af, hvorfor mænd sender dickpics til kvinder. Alle aspekter vendes, lige fra den truede maskulinitet til jura og konkurrencementalitet.