5 ting, der er gode at tænke over, når du skal finde en babysitter til dit barn
foto: Pantherstock
Mormor og morfar bor langt væk, farmor og farfar er ude at rejse… Hvad gør man så, hvis man har brug for pasning af guldklumperne en aften?
Man kan jo finde en babysitter, og selvom det kan være grænseoverskridende at overlade sine børn til et fremmed menneske, kan det også ende med at blive en rigtig god oplevelse for alle parter.
Her er 5 tips, der sikrer en god babysitning:
Planlæg at mødes med din babysitter før den første aftale
Planlæg et forhåndsmøde med den nye babysitter et afslappet sted, f.eks. på en café eller i en park, hvis vejret er til det, og tag dine børn med. Det er godt at mødes ansigt til ansigt for at få et indblik i, hvem vedkommende er som person.
Lad babysitteren være sammen med dine børn og observér, hvordan de fungerer sammen. Din tilstedeværelse skaber tryghed, og du kan samtidig få et indblik i, hvordan babysitteren håndterer dine børn. Hvis det virker til at fungere, kan du prøve at lade dem være alene i et par minutter, ved for eksempel at hente en kaffe el.lign.
Sørg for at dine børn ved og forstår på forhånd, hvad der kommer til at ske
At fortælle dine børn, at du kommer til at være væk i et par timer, er essentielt, især hvis de skal passes for første gang af en babysitter, de endnu ikke kender ordentligt. Men i det hele taget skal du altid fortælle dem på forhånd, når de skal passes, så de kan vænne sig til tanken. At vide på forhånd, hvad der skal ske, hjælper dit barn til at føle sig i kontrol med situationen.
Snak med dine børn om, hvad de synes
At lytte til dine børn er afgørende. Du får mulighed for at spotte eventuelle bekymringer, der kan opstå. Hvis dine børn allerede har mødt babysitteren før, så spørg, hvad de syntes om personen. Kunne de lide babysitteren, og følte de sig tilpas sammen med han/hende? Hvad kunne de ikke lide? Disse spørgsmål er vigtige, da de også giver dig mulighed for at kunne tale nogle af deres eventuelle bekymringer igennem med dem inden. Jo færre bekymringer eller problemer de har med babysitteren, desto nemmere vil selve pasningen blive.
LÆS OGSÅ: Når computeren og Nintendoen bliver babysitter
Vær tydelig over for babysitteren om, hvor meget autoritet de har
Dette punkt er vigtigt både for babysitteren og for barnet. Hvad skal der ske, hvis dine børn nægter at spise deres sine grøntsager? Skal babysitteren opdrage på dem, eller skal han/hun blot sige ”pyt”? Det er vigtigt med kommunikation på forhånd omkring, hvem der bestemmer, og hvor meget, der må bestemmes. Aftal med babysitteren, hvor grænserne sættes.
LÆS OGSÅ: Her er de bedste tips til at holde børnefødselsdag (+ sådan overlever du den)
Fortæl babysitteren om børnenes forskellige præferencer og særlige vaner
Som forælder kender du selvfølgelig dit barns små forskelligheder og vaner, men det gør babysitteren ikke. Så husk at fortælle babysitteren om det - at din yngste for eksempel ikke kan lide kartofler, eller at din ældste har en bestemt bamse, som hun bare ikke kan sove uden.
På den måde ser børnene, at babysitteren allerede er indforstået med, hvordan hjemmet fungerer, hvilket i sidste ende skaber tryghed hos børnene.
Artiklens råd er lavet af Alexandra Kivimäki fra Babysits, der er et fællesskab for børnepasning i Danmark.