Rejser
6. juni 2018Caymanøerne: Det kan du opleve på de tre små tropeøer i Caribien
Umiddelbart virker det ikke som nogen god idé at springe ned i vandet til de cirkelformede, mørke skygger, der glider hen over havbunden omkring båden, men Caymanøernes kæmperokker er både nysgerrige og kælne. Og de er langt fra den eneste grund til, at du bør opleve de tre små tropeøer i det vestlige Caribien.
Af:
2018-02-19 - tekst og foto af Karna Bunk-Jensen
OM CAYMANØERNE
På indflyvningen til den største af de tre Caymanøer, Grand Cayman, er det tydeligt at se, hvor koralrevet begynder og slutter. Dér, hvor bølgerne brydes mod revet, dannes en skummende ring omkring hele øen, hvorefter havet skifter farve fra dyb mørkeblå til krystalklar turkis. Og så begynder stranden, den berømte Seven Mile Beach, hvor palmer og luksushoteller skyder op af sandet. Alt det fik Columbus selvfølgelig ikke med i kikkertsigtet, da han som den første nogensinde opdagede de ubeboede Caymanøer på sin sidste opdagelsesrejse i 1503. I stedet bed han mærke i skildpaddekolonierne og mangroveskovene, der stadig dækker det meste af Grand Cayman. For hvad de tre små øer mangler i kvadratmeter, opvejes af et dyre- og planteliv, hvis mage ikke findes i Caribien.HVILKEN Ø SKAL DU VÆLGE?
Little Cayman måler kun 16 kilometer på det længste stykke, til gengæld er størstedelen af den lille ø hjem for truede tropiske fuglearter, og det omkringliggende hav er beskyttet marinepark. Der er dog lige blevet plads til tre små resorter i vandkanten, men de postkortværdige Bounty-strande er langtfra overrendte af den grund. Lidt mere gang i den er der på Grand Cayman, der har omkring 60.000 faste indbyggere og et væld af gode restauranter og shopping, eksotiske madmarkeder og hoteller. To små propelfly flyver flere gange dagligt mellem Little Cayman, Cayman Brac og Grand Cayman.
KURS MOD KORALREVET
Havfruedrømmene går i opfyldelse et par kilometer uden for Seven Mile Beach på Grand Cayman, hvor Caymanøernes enestående koralrev begynder. Efter et minikursus på landjorden og i hotellets pool, er selv dem, der aldrig har prøvet at dykke før, klar til at komme med ud og opleve revet på 12 meters dybde. Caymanøerne er en af Caribiens fineste dykkerdestinationer, og tager man med en uddannet instruktør på dyk, behøver man ikke dykkercertifikat. Jeg føler mig som lidt af en søpølse, da min islandske instruktør Reynar får proppet mig i dykkerdragten, men alt er tilgivet på bunden af havet, hvor en farvestrålende undervandsverden åbenbarer sig. Små, søde klovnefisk og kæmpehummere med kæmpekløer er bare nogle af de mange indbyggere, der har hjemme i korallerne, og vandet er lunt og krystalklart. TIP: Red Sail Sports er Caymanøernes største udflugtsarrangør og har kontor på de største hoteller langs Seven Mile Beach. De arrangerer bl.a. snorkling med kæmperokker (fra ca. 495 kr. pr. person) og dykkerture for begyndere (fra ca. 1.020 kr. pr. person)
SPIS GODT
Konkyliekød er en populær delikatesse på Caymanøerne, og på The Lighthouse, der er indrettet i et tidligere fyrtårn, kan du smage conch fritters – små delikate, friturestegte konkyliekugler. At Miami og de amerikanske sydstater kun er 700 kilometer væk, kan både ses og smages. Var det ikke for palmerne i baghaven, ville Morgan’s Seafood Restaurant ligne en kulisse fra ”Borte med blæsten”. Plantagestilen er gennemført med vifter under lofter og en bred veranda, der snor sig om huset. I det hele taget er Caymanøernes lokalbefolkning sammensat af nationaliteter fra hele verden, og det sætter deres eget præg på det caribiske køkken. På Abacus er chefkokken fra London, hvorfor den lokale fisk mahi mahi serveres som fish’n’chips med en dej lavet på den lokale øl, Caybrew.BO GODT
Ypperste luksus fås på det nybyggede Kimpton Seafire Resort + Spa, der stod færdigt i 2016. Hotellet ligger for enden af den berømte strandpromenade Seven Mile Beach og har sin egen strand. En suite koster 2.900 kr. pr. nat. Langs strandpromenaden løber West Bay Road, og krydser man vejen, falder prisen for et værelse betragteligt, men helt billigt bliver det dog aldrig. Det mere prisvenlige Sunshine Suites tilbyder for eksempel dobbeltværelser fra ca. 1.000 kr. pr. nat.CARIBIENS SÆSONER
Temperaturen på Caymanøerne ligger mellem 25° og 30° året rundt. April til oktober er regnsæson i Caribien, og dermed er der øget risiko for tropiske storme.KOM DERTIL
- Der er ingen direkte flyvninger mellem Danmark og Caymanøerne. Flyv til London (Heathrow) eller Miami, hvorfra Cayman Airways har direkte daglige flyvninger til hovedøen Grand Cayman. Flyvetid i alt er 16 timer og opefter, og billetter fås fra 4.500 kr.
- Flyveturen videre til Little Cayman eller Cayman Brac tager ½ time og koster ca. 1.000 kr. t/r.
- Find mere info via det lokale turistkontor, Visit Cayman Islands.