Selvudvikling
13. juni 2018

Tine Bendixen: Er du klar til, chefen læser dine tanker?

Man tænker jo umiddelbart, at det er gas. Aprilsnar. Fake news. Men nej. Det er rigtigt. I kina får ansatte en hjelm eller en hat på hovedet, der kan scanne, om folk er stressede, trætte eller vrede, når de er på arbejde
Af: Tine Bendixen
https://imgix.femina.dk/media/article/klummeskribenter_tine.jpg
Hvad tænker du på? Nå, det har du måske ikke lige lyst til at sige højt? Jamen så er det da godt, du ikke er kineser på en kinesisk arbejdsplads. Dér er tanker ikke længere nødvendigvis toldfrie. For South China Morning Post kan berette, hvordan ansatte som fabriksarbejdere, lokomotivførere, militærfolk og så videre bliver udstyret med en hjelm eller en hat, der kan scanne, om folk er stressede, trætte eller vrede, når de er på arbejde. Det skulle være virkelig befordrende for effektiviteten og det økonomiske overskud. Elselskabet State Grid Zhejiang Electric Power har f.eks. forøget overskuddet markant, siden de indførte teknologien for fire år siden. Man tænker jo umiddelbart, at det er gas. Aprilsnar. Fake news. Men nej. Det er rigtigt. Man ser det for sig: En hel arbejdsplads fyldt med mennesker med elektrodehatte på hovedet. Og det er fandeme uhyggeligt. Kineserne lever allerede i et ekstremt overvågningssamfund med kameraer overalt og udbredt brug af ansigtsgenkendelse, og de er ved at udrulle et nyt system, hvor man via ansigtsgenkendelse får minuspoint for sine forseelser. Fra 2020 er det slut med at gå over for rødt – det giver minuspoint på statens borgerovervågningskonto, og når en borger har nok af dem, falder fars hammer. Og nu er de altså også på vej helt ind i sindet! Med en hovedbeklædning, der, sådan lidt sat på spidsen, kan måle, om man har tømmermænd, fordi man har været på en gedigen bytur og kun har sovet to timer, er rasende over, at nogen har nappet éns cykel IGEN, eller er så stresset, at man ikke kan huske, hvad man selv hedder. Det kan chefen. Og så kan man lige blive kaldt til kammeratlig samtale på chefens kontor. Og chefen behøver ikke engang at starte pænt med at spørge, hvordan man har det. Det véd han, det er derfor, man er der. Alt er under kontrol! Kina er et skoleeksempel på et totalitært regime, der udnytter alle muligheder for at kontrollere borgernes liv og sjæl.

Jaja, der er langt til Kina, tænker du måske. Jeg forsøgte at grave mig ned til kineserne som barn, men opgav, da hullet var en halv meter dybt. Som voksen har jeg prøvet at flyve til Kina, det tager en krig. Så jeg ved det godt: Kina er ikke lige om hjørnet. Men teknologien er. Og tager man de negative briller på, er kineserne ikke særlig langt ude, de er bare foran. Herhjemme overvåger vi også. CPR-nummeret er et effektivt redskab. Der er bunkevis af kameraovervågning. Der er pointuddeling til socialt belastede familier. Der er kommunale hjemmebesøg for at få ”usunde” mennesker til at holde op med at ryge. Der er masser af tegn på, at staten er mere end godt på vej helt ind i privatsfæren. Og så er der selvovervågningen – den nye teknologi, som gør os stand til at monitorere os selv: Har jeg sovet godt? Går jeg mine 10.000 skridt om dagen? Vi er allerede godt på vej mod det gennemsigtige samfund med gennemsigtige mennesker.

LÆS OGSÅ: Tine Bendixen: Da jeg var teenager, var det at være topløs på stranden ikke undtagelsen, men reglen

De findes jo – dem, der siger, at hvis man ikke har noget at skjule, kan man vel være ligeglad. Så må staten gerne kigge med. Man kan bare lade være med at gå over for rødt, så får man ingen minuspoint. Man kan bare lade være med at ryge, så banker kommunen ikke på. Men nu er vi på vej helt ind i sindet, ikke? Helt ind til menneskers følelser og tanker. Helt derind, hvor det enkelte menneskes integritet udspringer fra: I hjernen. Jeg ser pludselig et rædselsscenarie for mig: Den dag børn i daginstitutioner automatisk skal have sådan en ”tankehat” på, så man kan måle, om de er stressede, trætte eller vrede. Om de tænker usunde tanker. Om de er lykkelige nok. Er scenariet egentlig så usandsynligt? Hvad tænker du?

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

Læs andres indlæg og få mere info her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også