Kropsglæde: 7 grunde til at elske dine kilo!
foto: Jakob Kirk
1. Du kan sagtens være sund alligevel
Et par kilo for meget betyder ikke det store i forhold til din sundhed, hvis du ellers lever sundt. Det fortæller overlæge og sundhedsforsker Bente Klarlund.
– Man kan sagtens have et BMI på 26-27, der svarer til at være overvægtig, og stadigvæk være sund. Det vigtige er, uanset hvad man vejer, at man spiser rimeligt sundt, følger kostrådene og er fysisk aktiv. Så man er nødt til at kigge på, hvilken livsstil der følger med kiloene. Men det er klart, at hvis du har et for højt BMI og lever af fastfood og ikke får hverken grøntsager eller fibre, så har du et problem, siger hun. Hun fortæller, at BMI og vægt ikke er den bedste målestok for sundhed.
– Jeg synes, folk burde have et mere nuanceret syn på vægt. Du kan sagtens have et BMI inden for normalområdet og samtidig næsten ingen muskelmasse og dermed være usund, ligesom du også kan være superfit og være overvægtig ifølge dit BMI. Og der er ingen tvivl om, at mange, der går rundt og pines og plages over, at de vejer et par kilo for meget, selv om deres vægt ikke er sundhedsskadelig, vil have glæde af at acceptere deres vægt.
2. Formerne frem i lyset
Kvinder, der er kede af deres ekstra kilo, begår tit én ud af to fejl, når de køber tøj: Enten køber de tøjet for småt, fordi de ikke kan affinde sig med den størrelse, de rent faktisk bruger, eller også prøver de at skjule deres kilo med tunikaer og stort tøj. Det fortæller feminas moderedaktør Louise Amstrup.
– Når man køber tøjet for småt, passer det jo ikke, og så er det ikke rart at have på, og på den måde minder man hele tiden sig selv om, at man synes, man vejer for meget. Og hvis man kun går i tøj, hvor man prøver at gemme sin krop, får man jo ikke fremhævet sine fordele, siger hun. Hun mener, man i stedet bør tage et nøgternt blik på de ekstra kilo, og hvor de sidder, og så få det bedste ud af dem.
– Har du store bryster, så tag en trøje på med V-udskæring. Har du talje, så fremhæv den ved f.eks. at stikke din top ned foran i bukserne. Og har du æbleform, men smalle hofter, så tag en stram nederdel på. Find dét ved dig selv, du godt kan lide, og fokusér på det.
LÆS OGSÅ: Maria: Derfor er din krop helt perfekt, som den er
3. Der er plads til at nyde
Hører du til dem, der nægter dig selv kage til en fødselsdag og is på en varm sommerdag i forsøget på at slippe af med de ekstra kilo – eller for at undgå, at de sætter sig – så vil det måske være rart at give lidt slip.
– Nogle har den holdning, at man kun skal spise, når man er sulten, men mad er altså også nydelse, og der skal være en balance mellem næring og nydelse. Og det er nydelse at spise is på en varm sommerdag, siger psykolog og diætist Inge Vinding.
– Nogle har det sådan, at når de endelig spiser noget, der er forbundet med nydelse, så skal det bare væk. Det er enten-eller. Men når man finder balancen, og der ikke er noget, der er forbudt, er det en lettelse. Og det, der så kan ske, er, at folk faktisk ender med at tabe sig, fordi de holder op med at overspise. I stedet for at spise 200 gram chokolade kan de nøjes med nogle stykker.
4. Du får bedre sex
Man er kun så sexet, som man føler sig. Sådan lyder det fra sexolog Sara Skaarup. Og hvis man går og føler sig usexet med sine ekstra kilo, så smitter det også af på den sex, man har. Derfor kan du med fordel acceptere din krop, som den ser ud nu og her.
– Kvaliteten af den sex, man har, afhænger af, hvor godt man slapper af i sin krop. Og hvis du ligger og koncentrerer dig om, at maven hænger, eller bruger hjernevirksomhed på dine gyngende babser, kan du ikke koncentrere dig om det, der foregår længere nede, siger hun. Hun mener, at de fleste kvinder også roligt kan holde op med at bekymre sig om, om mændene nu også synes, de vejer for meget.
– Mændene er hylende ligeglade med et par ekstra kilo. De ser det ikke. For dem handler det om, hvordan du bærer dig selv, og så vil de gerne have en, der kan give sig hen, når soveværelsesdøren er lukket. En, der kan sige lyde og gøre frække ting, og som er sanselig, og som kan bruge sin krop. Og det kræver, at man har det godt med den.
5. Hellere et par kilo for meget end et forstyrret forhold til mad
Hvis alternativet til et par kilo for meget er, at du konstant skal kæmpe med at holde vægten nede, er det første sandsynligvis at foretrække.
– Hvis man er så optaget af sin vægt, at man begynder at lave forbud og dele fødevarer op i ”forbudt” og ”ikke forbudt” og leve meget rigidt, så har man et problem, fortæller psykolog og diætist Inge Vinding.
– Der er kvinder, der læser alt om sundhed og kost og suger råd til sig fra alle mulige selvudnævnte eksperter, der udtaler sig om kost, hvad enten det er, at man ikke må spise gluten og laktose eller bør spise vegansk. De udpeger enkelte fødevarer som synderen, og så holder kvinder sig fra dem indtil et vist tidspunkt, hvor de så ender med at overspise, hvorefter de bliver sure på sig selv. Deres rigide måde at se på mad på ender i problemer og får ofte vægten til at hoppe op og ned. Og det påvirker deres livskvalitet, siger hun. Hun mener, at man vil være bedre stillet ved at acceptere de fem kilo for meget og så ellers spise ”normalt sundt” og få bevæget sig.
– Det er klart, at hvis du vejer 100 kilo for meget, så er nu nødt til at kigge på, hvordan du får vægten ned, men hvis det drejer sig om fem eller 10 kilo, er det væsentligt bedre at fokusere på at spise stille og roligt sundt og få bevæget sig end hele tiden at fokusere på sin overvægt, siger hun.
– I USA taler man om health at every size, og det handler blandt andet om at acceptere, at vi har forskellig størrelse og forskellig form. Mange har en tendens til at fokusere på en enkelt kropsdel, som de synes, den er gal med – f.eks. maven – og så går de og holder øje med den, og jo mere de gør det, jo dårligere får de det med den. I stedet skal man prøve at holde op med at tjekke og så fokusere på helheden.
6. Fedt de rigtige steder er godt
Er du kvinde og har fedt på bl.a. bagdelen, så kan det faktisk være sundt, fortæller overlæge og sundhedsforsker Bente Klarlund.
– Man må kigge på, hvor fedtet sidder. For meget fedt rundt om maven er ikke sundt, men hvis man som kvinde har en medfødt disponering for, at fedtet sætter sig på hoften, så viser undersøgelser, at man har et bedre stofskifte end folk, der ligner en ”bønnestage”, fortæller hun.
LÆS OGSÅ: 5 tips til at få større kropsselvtillid
7. En blød kvindekrop er tiltrækkende
Kvinder, der primært vil være tynde, for at mænd skal finde dem mere tiltrækkende, går tit galt i byen, mener sexolog Sara Skaarup.
– Mange mennesker tiltrækkes af modsætninger, og generelt fascineres begge køn af det, vi ikke selv har. Det betyder, at mange mænd gerne vil have bløde former – mave og lår og bryster. Derfor skal kvinder heller ikke være så bange for at fylde. Maven behøver ikke at ligne et vaskebræt. ●
Pas på overvægt, når …
Bare fordi et par ekstra kilo ikke skader – eller ligefrem kan være godt – skal man, som de fleste nok ved, ikke give helt slip. Vær opmærksom på din vægt, hvis …
- Du pludselig tager meget på. Overvægt kan være symptom på, at der er noget galt, f.eks. stress eller depression, eller måske bare udtryk for, at du er stoppet med at ryge eller dyrke motion. Under alle omstændigheder er det en god idé at finde ud af hvorfor for at få stoppet vægtøgningen.
- Dit BMI er omkring 29-30. Har du et BMI på mellem 27 og 29, så kan det også være en idé at tabe sig. Undersøgelser har vist, at det ikke forlænger éns liv, men der kan være andre fordele. F.eks. at man ikke belaster sine led og derved undgår operationer i fremtiden.
- Din livvidde er over halvdelen af din højde. Det er på maven, det farlige fedt sidder, og forholdet mellem livvidde og højde er dermed et bedre parameter for sundhed end BMI og vægt.
Husk: Hvis du vil tabe dig, så sørg for at få motioneret samtidig. Når man taber sig, sker der nemlig det, at mængden af fedtsyrer i blodet øges, og hvis man ikke motionerer, risikerer man, at mængden bliver ved med at være forhøjet, hvilket kan føre til insulinresistens. Og dermed type 2-diabetes.
Kilder: Psykolog og diætist Inge Vinding og overlæge og sundhedsforsker Bente Klarlund
Prøv vores BMI-beregner her og beregn dit eget BMI