Syv genveje til at tæmme dit ego
1. Forstå, hvordan dit ego arbejder
Egoet handler om, hvordan vi opfatter os selv og vores eget værd. Ifølge yogafilosofien spiller vi allesammen roller, og det er her, egoet virkelig kommer på banen, fordi egoet naturligt opstår, når vi begynder at identificere os med rollerne. Eksempelvis hvis du er dit arbejde i stedet for, at du har et arbejde. Når du identificerer dig med dine roller, så afhænger dit værd som menneske pludselig af, om du har succes med disse roller. Hvorvidt du er god nok, afhænger altså af dine præstationer, og af hvordan andre ser dig. Det fører os til en urolig stræben efter at føle os gode nok, og det er skruen uden ende. Egoet er nemlig altid uroligt. Det vil altid have mere; det bliver ikke tilfreds. Ifølge filosofien i yoga er løsningen at ændre din relation til egoet, så du ikke løber rundt i hamsterhjulet efter succes.
2. De mindre pæne sider af dig selv skal frem i lyset
Egoet er som regel stærkt knyttet til de pæne og attråværdige kvaliteter. Vi ønsker at fremstå som ”helten i filmen”, og egoet vil gå ret langt for at forsvare dette selvbillede. Hvis du vil tæmme dit ego, så er et skridt på vejen at se i øjnene, at du både har gode og dårlige sider, og at du sandsynligvis lige så ofte er skurken. Selvom det truer dit selvbillede, må du turde se i øjnene, at du også kan være intrigant, urimelig, skadefro eller doven. I denne forbindelse kan det være værdifuldt at have en person, som du kan tale fuldstændigt åbent med. Pointen er, at når du ærligt fortæller andre, hvad der virkelig foregår inden i dig – også de mindre pæne sider – så vil du (næsten) altid blive mødt med genkendelse og sympati. På den måde bliver det klart, at alle mennesker har grimme sider og et uroligt ego, og at det ikke er noget at skamme sig over eller tabuisere. Mekanismen er simpel: Når du fjerner skammen, bliver dit ego mindre uroligt.
3. Tag ansvar for dine urimeligheder i konflikter
”Det er sgu da din skyld!” Vi vil som regel gerne have ret, når vi diskuterer, og her er det egoet, der taler. Egoet frygter nemlig at tabe ansigt. Hvis du holder stædigt fast på rollen som den rimelige eller den, der har ret, kan det nemt ende som en spændetrøje, hvor du bliver fastholdt i din måde at se virkeligheden på i stedet for at lytte til den anden. Heldigvis er du klogere end dit ego; hvis du er urimelig, så indrøm det, og se, hvad der sker.
LÆS OGSÅ: Du bliver ikke noget særligt ved at stræbe efter det perfekte
4. Tag tid alene i naturen
Egoet bliver primært aktiveret sammen med andre, fordi vi gerne vil imponere. Så når vi er sammen med andre, kan det let give brændstof til egoet. For at få en pause fra egoets evige trang til at imponere andre, kan du gå en tur alene i naturen. Naturen er fløjtende ligeglad med, hvordan du ser ud, og om du har succes. Desuden er naturen god til at fjerne din opmærksomhed fra dig selv og sætte det hele i perspektiv ved at huske, hvor stor og smuk verden er.
5. Sørg for at stilne sindet
Hvis du hele tiden tænker og føler en hel masse, er der større risiko for, at du bliver revet med og lader egoet drive dig rundt i manegen. Yogafilosofien fortæller, at når du stilner sindet, vil du opleve, at både dine tanker, følelser og egoets reaktioner bliver mindre dramatiske. Det kan sammenlignes med et computerspil, hvor du kan vælge mellem forskellige sværhedsgrader. Når du stilner dit sind, f.eks. ved at meditere, strikke, løbe eller svømme, kommer du ind på en lettere bane, hvor du bedre kan tage dig selv i at opføre dig tosset og opdage, når egoet løber af med dig. Du ved formentlig godt selv, hvad der giver dig indre ro, så udfordringen er som regel bare at få det gjort.
6. Observer tanker, følelser og reaktioner
Det er muligt at observere dine tanker, følelser og reaktioner på en måde, hvor du føler dig fri af dem og dermed også af dit ego. Dette er en af de mest kraftfulde opdagelser, som folk gør sig, når de lærer at meditere. Normalt identificerer vi os med det, der foregår i sindet, og så bliver vi uundgåeligt styret af egoet, så du f.eks. suger maven ind, fordi dit ego er bekymret for, om andre synes, at du er tyk. Hvis du vil arbejde med dit ego, er det essentielt, at du kan observere dets påfund uden at behøve at handle på dem. Dermed får du lagt en smule afstand til det, og så bliver det lettere at vurdere, hvilke impulser som tjener dig, og hvilke der ikke gør. Det kan øves sådan her: Sæt dig med ret ryg, og luk dine øjne. Hver gang noget griber din opmærksomhed, skal du sige navnet på det og sige velkommen. Det er lettest at begynde med lyde og kropsoplevelser som f.eks. fuglesang – velkommen, ur der tikker – velkommen, kløe på skulder – velkommen, etc. Når du har fanget ideen, kan du også byde mentale ”gæster” velkommen: tanke – velkommen, tristhed – velkommen, forvirring – velkommen, etc. Prøv det. Det er en vaskeægte game-changer!
LÆS OGSÅ: Har du styr på det? Måske lige mere end godt er?
7. Husk, at egoet også er din ven
Egoet kan hurtigt få et meget "dårligt navn", og mange, der forsøger at arbejde med deres ego, kommer til at kæmpe mod det og ønske, at det skal forsvinde. Det kan skabe et unødvendigt drama, og nogle gange er det i virkeligheden bare endnu et egoprojekt at ville være en person uden ego. Under alle omstændigheder er egoet kommet for at blive, og det er faktisk muligt at blive venner med sit ego. Hvis du f.eks. minder dig selv om, at egoet på sin egen kejtede måde faktisk forsøger at passe på dig, kan du se på dit ego med et langt venligere blik. Desuden kan du måske også give dit ego noget ros for alt det, som det har fået dig til at udrette i dit liv. Menneskeheden ville uden tvivl være mindre farverig og fascinerende, hvis vi ikke havde egoer.