Selvudvikling
29. august 2018

Professoren: Det er en meget udbredt forestilling, at det er éns egen skyld, hvis man er tyk

Signild Vallgårda er professor ved Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab, hvor hun forsker i overvægt og i den forskelsbehandling, man som overvægtig møder fra omverdenen og sine medmennesker, alene fordi man er overvægtig. Q har talt med hende om sundhed, overvægt og diskriminering.
Af: Signe Halck
kvinde på yogamåtte

Foto: Shutterstock

Kan man være tyk og samtidig sund?

”Det kan man sagtens, men inden for en vis grænse. Der er øget risiko for f.eks. diabetes 2 og hjerte-kar-sygdomme ved svær overvægt. Men undersøgelser viser, at der er højere dødelighed blandt de tynde og normalvægtige end blandt de let overvægtige. Det vil sige, at dødeligheden ikke er lavest hos dem med en BMI mellem 18 og 25, men hos dem med en BMI lige over 25. Forskning viser også, at det er mere usundt at være fysisk inaktiv end at være overvægtig.”

Hvordan bliver tykke mennesker udsat for negativ forskelsbehandling?

”Udenlandske undersøgelser viser, at tykke mennesker bliver dårligere behandlet end slanke og normalvægtige i f.eks. sundhedsvæsenet, i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Vi ved også, at overvægtige oftere oplever negative kommentarer og tilråb for deres krop og udseende på gader, i butikker og andre steder i det offentlige rum, og at de ofte har mindre fremgang hos modsatte køn.”

Hvorfor tror du, overvægtige bliver udsat for diskriminering?

Det er en meget udbredt forestilling, at det er éns egen skyld, hvis man er tyk. En anden udbredt forestilling er, at man bare kan tage sig sammen og tabe sig. Det er en fordom, for alt tyder på, at det kan man ikke, og at det ikke er viljestyrke, det handler om. Det er nemlig sådan, at kroppen typisk gerne vil tilbage til den højeste vægt, man har haft. Så hvis man har tabt sig, vil kroppen arbejde imod et varigt vægttab og i stedet arbejde for en vægtøgning. Stort set alle kan tabe sig, men langt de færreste kan holde vægten efter et vægttab, fordi kroppen simpelthen vil noget andet. Det kan man ikke ændre på ved bare at tage sig sammen.”

Hvad betyder det for fænomenet slankekure?

”Det betyder, at man kan gå på kur igen og igen, og at der er en hel industri, der tjener penge på at opfinde og sælge nye kure og diæter. Det kan man godt tillade sig at være lidt kritisk over for, for slankekure virker for langt de fleste kun på den korte bane og bidrager til det, man kalder yoyo-vægt. Det vil sige en vægt, der kører op og ned med en del kilo, og som har vist sig at være mere usund end en stabil og let overvægt.”

LÆS OGSÅ: 6 film og dokumentarer, der får dig til at tænke pænt om dig selv og din krop

Bidrager medierne til at diskriminere overvægtige?

”Det gør de faktisk, og især på den måde de illustrerer artikler om tykke mennesker. I de medier, jeg har undersøgt, blev artikler om overvægt og overvægtige illustreret med billeder af tykke mennesker, der enten ses bagfra eller uden hoved. Man ser virkelig sjældent tykke mennesker i almindelige hverdagssituationer, hvor de er glade, har smart tøj på, eller hvor man ser både krop og ansigt. På den måde er medierne med til at fortælle, at det er skamfuldt at være tyk – så skamfuldt, at man ikke kan bringe et billede af en genkendelig person. Det bidrager til at udstille tykke mennesker som forkerte, og det er de selvfølgelig ikke.”

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også