
Brevkasse: Hvordan kommer jeg op af sofaen og i gang?

Lav en plan, og fyld tidshullerne ud
Birgitte Hultberg, Psykolog og forfatter (Birgittehultberg.dk)
FĂžrst og fremmest: Godt, at du Ăžnsker at gĂžre noget ved det. Det er nemlig fĂžrste skridt i enhver ĂŠndring. NĂŠste skridt er at beslutte dig for at gennemfĂžre ĂŠndringen. At beslutte noget er et lĂžfte, man giver sig selv. Lov dig selv, at du vil bryde mĂžnstret med at spilde livet foran tv, og bestem dig for, prĂŠcis hvornĂ„r det skal ske. SĂŠt en dato pĂ„ â helst i dag og senest i morgen, for din motivation daler for hver dag, der gĂ„r. Fra det tidspunkt mĂ„ du ikke lĂŠngere se tv ud over, hvad du synes er rimeligt, hvis du ogsĂ„ skal kunne have et socialt liv. MĂ„ske mĂ„ du fremover kun se tv om aftenen eller kun Ă©n episode af en serie, du fĂžlger. En beslutning uden en plan er som en fugl uden vinger, derfor er tredje skridt at lave en konkret plan. Hvis du ikke har en plan for, hvad du vil gĂžre i stedet for at ligge pĂ„ sofaen, bliver det nemt for fristende at tĂŠnde for tv'et igen. Du vil gerne vĂŠre mere social, men alle aktiviteter fra rengĂžring til at lĂŠse bĂžger vil kunne hjĂŠlpe dig bort fra dit problem. Det bedste, du kan gĂžre i de nĂŠste tre mĂ„neder, er at lave faste dagsplaner, hvor du beslutter dig for, hvordan en dag uden tv skal se ud, og sĂŠtte tid pĂ„, hvornĂ„r du vil gĂžre de forskellige ting. Hvis du fĂ„r tomme tidshuller, sĂ„ lav en idĂ©liste med ting, du altid kan gĂ„ i gang med.
Kig pÄ dine sociale relationer
Charlotte Bang, Ekspert i forandring indefra, NLP-hypnoterapeut og mindfulnessinstruktĂžr (Charlottebang.dk)
Der kan vÊre mange grunde til at ligge pÄ sofaen og se Netflix. Men nÄr du selv gerne vil noget socialt, sÄ er der nok god grund til at kigge nÊrmere pÄ de sociale relationer. Er der en god eller dÄrlig grund til at undgÄ dem?
NÄr vi er socialt aktive, sker der fÞlgende med vores energiniveau:
1. Stiger
2. Falder
3. Forbliver det samme
Min anbefaling er, at du laver en liste med mennesker og aktiviteter, og kategoriserer dem fra et til tre. NÄr du vil i gang med det sociale igen, sÄ se pÄ listen over mennesker og sammenhÊnge, som lader dig op. Start med at planlÊgge relativt korte sociale aktiviteter med de mennesker og aktiviteter, som giver dig mest energi. For at Þge din bevidsthed kan du med fordel skrive en energidagbog. Her skriver du dit energiniveau pÄ en skala fra et-ti fÞr, under og efter aktiviteten (ti er hÞjt energiniveau). PÄ den mÄde kan du trÊne dig selv i at blive mere opmÊrksom pÄ, hvad der lader dig op, og hvad der drÊner dig. MÄske vil du ogsÄ opdage, at du har brug for at Êndre den mÄde, hvorpÄ du indgÄr i sociale relationer. Det kan f.eks. vÊre at lave andre aktiviteter sammen, tidsrummet for aktiviteten, sÊtte skarpere grÊnser o.l. Og nogle gange kan vi endda have brug for at vÊlge nogle mennesker helt fra, fordi de drÊner vores energi, selvom vi holder af dem. EfterhÄnden som du fÄr mere lyst og energi, kan du gradvist Þge mÊngden af energigivende sociale arrangementer, til du nÄr en for dig passende balance mellem social aktivitet og inaktivitet.
Tillader du dig selv at vĂŠre dig?
Maria Juhl, Coach, specialist i ayurveda og yogaunderviser (Mariajuhl.com)
IfĂžlge ayurveda er det vigtigt for vores livskvalitet bevidst at balancere indtryk og udtryk. NĂ„r vi bliver underholdt for eksempel gennem Netflix eller sociale medier, sĂ„ er vi i gang med at tage indtryk ind. PĂ„ et tidspunkt, nĂ„r vi har taget meget ind, er det naturligt at begynde at udtrykke os for ikke at ophobe energi og stagnere â bĂ„de fysisk og mentalt. Mange mennesker tager dog mange flere indtryk og stimuli ind, end de fĂ„r givet slip pĂ„ igen, og ender sĂ„ med at fĂ„ svĂŠrere og svĂŠrere ved at mĂŠrke og udtrykke livsenergien. Det lyder, som om du er endt lidt i denne stagnation. Det er det, ayurveda kalder for kapha-ubalance, hvor vi akkumulerer og stivner, og altsĂ„ afskĂŠrer os selv fra at vĂŠre i livets naturlige flow. Det kan vĂŠre et tegn pĂ„, at du er hĂŠmmet i dit frie udtryk, og mĂ„ske ikke fuldt og helt tillader dig selv at vĂŠre dig i dit liv. SpĂžrg nu dig selv: Hvad forsĂžger jeg at undgĂ„ ved at blive hĂŠngende foran Netflix? Hvad giver Netflix mig? Vi bruger nemlig aldrig tid pĂ„ noget, som ikke opfylder et behov. Men der er andre, mere livgivende mĂ„der at opfylde samme behov pĂ„. Hvis Netflix for eksempel giver dig spĂŠnding i dit liv, sĂ„ spĂžrg dig selv, hvordan kan jeg fĂ„ spĂŠnding "in real life"? GĂžr noget nyt, noget, der fĂ„r dig ud af din komfortzone. Det er en flugt at blive foran skĂŠrmen. Lidt underholdning er fint, men vĂŠr opmĂŠrksom pĂ„, hvem du er indeni, og hvad du har at tilbyde verden.
LĂS OGSĂ : Introvert eller ekstrovert? MĂ„ske er du begge dele