Karriere og penge
1. august 2018

Anne Holm: ”Der er stadig nogen, der rynker på næsen, når de hører, hvor Claus Holms kone arbejder”

Lige siden Anne mødte sin mand, tv-kokken Claus Holm, har de to viet deres liv til deres passion, nemlig madlavning. De har i årevis stået side om side i køkkenet, indtil Anne overtog Jensens Bøfhus i Svendborg. Og til dem, der rynker på næsen af, at Anne nu arbejder på en familierestaurant, siger hun helt tydeligt: – Jeg er, præcis hvor jeg skal – og vil – være.
Af: Pernille Magaard Bøgh
Anne Holm

Foto: Alex Tran

Normalt holder 51-årige Anne Holm sig langt væk fra mediernes søgelys. Hun takker altid nej til arrangementer, som hun og ægtemanden Claus Holm bliver inviteret til, hvor pressen sandsynligvis også dukker op. Nu har hun har dog gjort en undtagelse, ”selv om min hverdag og person næppe er så farverig, som Claus’ er,” siger hun. Det skal dog vise sig ikke at være tilfældet.

Privat bor Anne og Claus i et mindre og meget idyllisk fiskerhus lidt uden for Svendborg. Det er parrets ”helle”. Når de lukker hoveddøren her, foretager de sig intet, der drejer sig om arbejde, og kun private gæster er velkomne. Det frirum har været nødvendigt igennem årene, hvor arbejde har fyldt de fleste af døgnets timer for de to hårdtarbejdende kokke. Derfor mødes vi en kølig onsdag middag på det lune Jensens Bøfhus i Svendborg, som Anne er den glade indehaver af.

– Jeg kan ikke forestille mig noget, jeg hellere vil, end at arbejde her. Og det er jo en vildt skøn tanke: ”Det er det her, jeg vil lave resten af mit liv” – men også lidt skræmmende, siger Anne, der ellers altid har en plan for, hvilken udfordring der skal være hendes næste. Hun ELSKER at afprøve grænser ved at kaste sig ud i nye projekter.

Fuld af fart og farver

Da Anne fyldte 18 år, fik hun kørekort til motorcykel. Da hun ramte de 30, sprang hun i faldskærm. Sidste år, da hun fyldte 50, tog hun dykkercertifikat.

Men spørger man til hendes hidtil største udfordring, svarer hun, at det netop var, da hun sagde ja til jobbet på Jensens Bøfhus. Derved brød hun nemlig med det samarbejde, hun havde haft med sin mand og bedre kokkehalvdel, Claus, lige siden hun mødte ham på kokkeskolen i Aalborg for 29 år siden.

Efter at have rejst sammen som par nogle år, flyttede de til Sydfyn, hvor Anne er født og opvokset. Her åbnede parret den prestigefyldte Restaurant Gåsen tæt ved det idylliske Svendborgsund. Stedet havde to stjerner i Den Danske Spiseguide.

LÆS OGSÅ: Er du klar til et jobskifte?

Gåsen eller mig

Parrets fritid og kærlighedsliv kunne formentlig ikke nå op på to stjerner på det tidspunkt. Arbejdslivet blev alt for hårdt, og efter fire år havde Anne ”parteret Gåsen” for sidste gang. Hun stillede sin mand det ultimatum, at han skulle vælge Restaurant Gåsen eller hende.

– Og heldigvis valgte Claus mig frem for Gåsen. Pyhaa…, ler Anne og tørrer en fiktiv sveddråbe væk fra panden.

Gåsen fik derfor lov at sige sit sidste ”gæk” og blev lukket. I stedet etablerede Anne og Claus cateringfirmaet ”Sans & Samling”. Stadig side om side – naturligvis.

Hvornår bør du sætte en grænse?

Anne Holm og Claus Holm

Fra fin til familie

En dag blev Claus kontaktet af den daværende direktør for Jensens Bøfhus. Han spurgte, om Claus ville smage sig igennem restaurantens menukort og give feedback. Og Claus, der var vant til at gøre alting sammen med Anne, svarede: ”Jamen det gør vi da”.

– Og efter nogle møder, hvor vi kom med forslag, spurgte direktøren, om jeg ville overtage restauranten i Svendborg, fortæller Anne. – Min første tanke var: ”Hvad snakker han om?” Det var helt udelukket i mit hoved.

Anne overvejede alligevel direktørens overraskende tilbud – og blev hurtigt lun på tanken. Også fordi hun var begyndt at stå mere alene i Sans & Samling-køkkenet, efterhånden som Claus lavede mere og mere tv i København. Det blev et ja tak til jobtilbuddet fra Jensens Bøfhus. Men det skulle vise sig, at den beslutning fik mange til at se mærkelige ud i hovedet.

– Flere så undrende ned på mig, fordi jeg gik fra en fin restaurant til Jensens Bøfhus. Det gør mig ked af det, for med den holdning ser de jo også ned på mine gæster. Så føler jeg, at jeg skal forsvare de 90.000 gæster, der årligt spiser på Jensens, fortæller Anne.

– Der er faktisk stadig nogle, der rynker på næsen, når de hører, hvor Claus Holms kone arbejder, tilføjer Anne.

LÆS OGSÅ: Mette Lisby: Det nemme har jeg aldrig valgt

Tæt kontakt

Skiftet til et nyt kundesegment var dog mest af alt en befrielse for Anne, der især nyder det nærvær, hun mærker hver dag på restauranten.

– Jeg har lært mange af mine gæster at kende, fordi de deler livshistorier med mig. Nogle kommer flere gange om ugen og spiser, og de kommer lige så meget for at få en oplevelse og måske en snak som for at spise.

5 råd, der gør dit arbejdsliv lettere

– Jeg føler mig så heldig, fordi vores kunder vil dele deres liv med mig, og jeg kan eksempelvis spørge dem om deres ferie, eller hvordan det går med barnebarnet. Den kontakt oplevede jeg ikke før, fastslår Anne, der pludselig også skulle huske at spørge sin mand, hvordan hans dag var gået, når parret kom trætte hjem efter en lang arbejdsdag hver for sig.

I dag er der imidlertid helt styr på tilværelsen som adskilt kokkepar, og så snart de ser deres snit til at stå side om side i et køkken, gør de det. Altså lige bortset fra køkkenet i det lille charmerende fiskerhus tæt ved skov og strand i udkanten af Svendborg. Dér er det Anne, der passer gryderne på komfuret.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også