Maria er nybagt mor til trillinger: ”Jeg er indstillet på, det kan blive hårdt”
foto: Instagram
Da Maria Nordø Jørstad (36) flyttede fra Sagene i Oslo til København for cirka fire år siden, vidste hun næppe, hvad fremtiden kom til at bringe. Maria var flyttet København for at arbejde i tv-branchen, og allerede den første dag fandt hun ud af, at der var flere single kolleger på redaktionen.
De opfordrede hende til at udforske, hvad København havde at tilbyde, og Maria downloadede datingappen Tinder. Bare en halv time senere havde hun matchet med danske Anders (40) - ham som skulle blive hendes ægtemand og far til hendes snart fire børn.
- Vi burde næsten være en reklame for Tinder, siger hun og ler.
- Det er kun fire år siden, vi mødtes, så det er gået stærkt! På den halve time, jeg sad og swipede, fik jeg nogle matches, og Anders var én af dem. Vi mødtes nogle dage senere, og resten er historie, siger hun.
Havde en mistanke om tvillinger
For to år siden blev Maria og Anders forældre til sønnen Michael. På det tidspunkt boede de i Oslo, men i august sidste år bestemte parret sig for at flytte tilbage til København. Maria blev gravid igen, og under et lægebesøg kom chokbeskeden: I Marias mave var der tre børn!
- Jeg havde ikke på noget tidspunkt tænkt, at det var en mulighed! Jeg havde aldrig kendt nogen eller hørt om nogen, der havde fået trillinger før. Jeg havde måske en lille mistanke om, at det kunne være tvillinger, fordi jeg var lidt stor. Vi jokede med det og sagde: ”Tænk, hvis det er tvillinger!”, men jeg slog tanken ud af hovedet, for jeg havde jo været gravid før. Jeg tænkte bare, at det var fordi, jeg var andengangsgravid. Så vi blev rimelig chokerede, da vi fik at vide, at det var trillinger, siger Maria.
- Hvordan tager man ind, at man skal have tre børn på én gang?
- Jeg begyndte bare at græde, egentlig. Og så fik jeg grineflip. Jeg græd og lo på skift, fordi det var så absurd. Man ser sig selv lidt udefra. Som i en film. Så kom alle tankerne på én gang. Det at skulle være gravid med trillinger, fødslen – hvordan bliver den?, og når de er seks år, 10 år og 12 år. Jeg tænkte alle den slags tanker. Men Anders tænkte først og fremmest, at vi skal have en ny bil, siger hun og griner.
LÆS OGSÅ: Klumme: Er det egoistisk at ønske sig et enebarn?
Skrækscenarier
Maria og Anders havde et obligatorisk møde med lægerne undervejs i graviditeten, hvor de fremlagde alle risiciene ved en trillingegraviditet. Lægerne fortalte, at det var muligt at få udført en fosterreduktion.
- Det var ret nedslående. De sagde, at 70 procent kommer hjem med tre børn, og at fem procent bliver handicappede. Der var mange skrækscenarier, så det var lidt hårdt at skulle forholde sig til der. Men vi bestemte os for at beholde dem. For hvem skulle vi fjerne? De er alle tre lige fine og raske. Vi tænkte, at vi godt kan klare det, og at vi har ressourcerne til det. Vi har et barn i forvejen og ved, hvad vi går ind til. Det var selvfølgelig med blandede følelser i starten. Angst og chok, men også glæde over, at alle så friske og raske ud. Det var helt utroligt, mindes Maria.
Maria i bilen på vej hjem i bilen fra hospitalet, efter hun fandt ud af, der var tre babyer i hendes mave
Er indstillet på, det kan blive hårdt
Maria oprindelige terminsdato var 15. oktober, men eftersom der er risiko for komplikationer, havde hendes læge lagt op til et planlagt kejsersnit onsdag den 12. september. På det tidspunkt, hvor vi taler med Maria, er hun 35+1, og fødslen er sat til morgenen efter.
Frygter du fødslen?
- Jeg glæder mig bare til at komme af med gravidmaven og til at se babyerne. Jeg er ikke bange for det endnu, men det kommer måske i morgen tidlig, når jeg skal ind til operationen, for jeg er aldrig blevet opereret før. Jeg har hørt, at der er mange, der bliver dårlige og får rigtig ondt efter et kejsersnit. Der er jo tre moderkager, der skal fjernes, og man mister meget blod.
Maria har brugt de sociale medier til at få mere information om, hvad det indebærer at blive gravid med trillinger, og hun kan se, at der er mange, som har været så dårlige efter en trillingefødsel, at de ikke har fået set deres nyfødte børn før flere dage efter.
- Så jeg er indstillet på, at det kan blive hårdt. Men uanset hvad, er jeg klar til at møde mine børn. Det er det, der er mit hovedfokus, siger hun.
For Maria har det også hjulpet, at hendes mand Anders har været positiv fra starten.
- De første to dage var meget op og ned, men så sagde Anders, at han glæder sig, og det gjorde mig meget glad. Der begyndte jeg at glæde mig!
Maria, som har gennemgået en graviditet tidligere, indrømmer at trillingegraviditeten naturligt nok har været meget anderledes end hendes første graviditet.
- Jeg blev sygemeldt allerede, da jeg var 17 uger henne, fordi jeg blev svimmel og fik pludselige anfald af kvalme. Så jeg indså hurtigt, at jeg blev nødt til at tage den med ro – og spise meget jern. Det var lidt ubehageligt, mens det stod på, men det gik heldigvis over efter et stykke tid. De sidste tre måneder har vi kørt i bil til næsten alt, fordi det har været utrolig belastende for min ryg og mave at gå og stå. Jeg skal ikke gå særlig langt, før jeg bliver utilpas. Jeg har brugt et støttebælte og må sætte mig ned og hvile mig som en pensionist, griner hun.
LÆS OGSÅ: 10 instagramprofiler, der er dejligt uperfekte
Lægen sagde allerede efter de første 12 uger, at hun skulle stoppe med at træne, og hun kunne heller ikke løfte sin søn mere.
- Det er jo en højrisikosgraviditet, og det er meget tungt. Hvis jeg står mere end fem minutter, får jeg ondt i fødderne, ryggen og maven. Jeg bliver nødt til at lægge mig ned for at mindske smerterne. Jeg er ikke sengeliggende, men det handler om at udsætte sig selv for mindst muligt ekstra.
- De sidste måneder af graviditeten har hun også oplevet en øget opmærksomhed, når hun og manden har været ude blandt folk.
- De sidste måneder har det været sådan, at folk har vendt sig om og gloet, når vi har gået på gaden, fordi min mave er så stor. Det har været lidt mærkeligt, men det må jeg nok bare vænne mig til, for jeg har hørt, at der kommer endnu mere opmærksomhed, når man går rundt med en trillingebarnevogn.
- Hvad siger din søn til, at han skal blive storebror til tre på én gang?
- Det er svært at vide, hvor meget han forstår, for han er jo kun to år, men han siger, at der er tre babyer i mors mave. Så det bliver spændende at se, hvordan han reagerer. Det kan være en fordel, at han er så lille, men han kan jo også blive jaloux i den alder, så vi må bare inkludere ham så meget som muligt, og giver ham ekstra alenetid, siger hun.
Vi er et team for altid
Maria og Anders giftede sig, da hun var 23 uger henne. Vielsen fandt sted på Frederiksberg Rådhus, og det var kun forlovere og den nærmeste familie, der var til stede.
- Vi havde talt om, at vi på et eller andet tidspunkt skulle gifte os, men Anders var sløv og havde ikke friet til mig. Da vi fandt ud af, vi ventede trillinger, blev det pludselig lidt mere seriøst. Så blev vi jo et team for altid uanset hvad! Vi besluttede os pludselig en aften, og fem uger senere var forlovere og nærmeste familie på plads i København. Vi skal holde en større bryllupsfest om et par, når der er kommet ro på tingene, griner hun.
- Men det var altså meget romantisk at gifte sig med tre børn i maven!
Siden interviewet har Maria født trillingerne Iben, Agnes og Filip – fødslen gik godt, og efter planen får familien snart lov til at tage hjem fra hospitalet.
Se mere til Maria og resten af den nu seks mand store familie på hendes Instagram-profil her.
Trillingegraviditeter:
- Tallene viser, at risikoen for tidlige dødsfald er ti gange højere for trillinger end for enkeltfødte
- For tidlige fødsler er den vigtigste årsag hertil.
- Det er vigtigt, at graviditeten fortsætter til efter 28. uge, hvis trillinger skal have en chance for at overleve.
- En gennemsnitlig svangerskabslængde for trillinger er 32 uger mod normalt 40 uger for enkeltfødte. Chancen for at overleve, øges betydeligt efter 28. graviditetsuge. Dødelighedsraten er henholdsvis 50 procent og 3,8 procent før og efter denne svangerskabslængde.
- Trillinger har 10 gange så stor risiko for at dø inden for den første leveuge, sammenlignet med enkeltfødte.
Kilde: Lege Anne Tanberg//Folkehelseinstituttet//Universitetet i Bergen