Annas brevkasse
8. oktober 2018

Brev til Nikoline: Hvordan hjælper jeg min veninde efter hendes mands død?

Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal gebærde mig over for min veninde efter hun mistede sin mand. Læs, hvad Nikoline Werdelin råder læseren til at gøre
Af: Nikoline Werdelin
nikoline werdelin
Kære Nikoline For nylig mistede en af mine veninder sin mand, da han døde i en færdselsulykke. Det er selvfølgelig helt forfærdeligt, og vi er alle meget berørte over det. Min veninde er dybt ulykkelig, og der er ingen i vennekredsen, der rigtig har haft kontakt med hende siden bisættelsen. Jeg gætter på, at hendes familie er der for hende, men vi andre er også bekymrede og vil gerne hjælpe, hvis vi kan. Hun har to små børn, som nok også kan bruge lidt ekstra omsorg i denne tid.
Jeg har ikke prøvet at stå over for sådan en tragedie før og ved ikke helt, hvordan jeg skal gebærde mig over for min veninde. Vil hun helst være i fred? Skal jeg kontakte hende? Hvad kan jeg tilbyde, som måske kunne hjælpe lidt? Har du erfaringer med sådan noget? Hilsen den bekymrede veninde LÆS OGSÅ: Jeg magter ikke min syge veninde Kære bekymrede veninde Jeg har ikke selv erfaringer med pludselig død, men jeg kender en mand, der mistede sin kone til en aggressiv kræft – og hans behov og fortælling om, hvad der hjalp ham, stemmer overens med alt det, jeg har læst om emnet. Det hjælper, at folk tager kontakt, for det har den efterladte eller pårørende ikke altid kræfter til. Det er godt, hvis vennerne selv tilbyder sig, for død og alvorlig sygdom får sommetider folk til at lukke sig om sig selv. Det er en stor hjælp med praktisk hjælp – og med det nærvær, der opstår, når man kommer med en grydefuld mad, for at lege med børnene eller for at hente og bringe, gøre rent eller bare lave en potte te.
Man skal ikke gå, hvis det bliver svært. En veninde til den døende kvinde, jeg nævnte før, kom på besøg, og undervejs fik den syge kvinde et epileptisk anfald. Manden fik travlt med at sørge for, at hun ikke slog sig eller bed sig i tungen, og bad veninden ringe 112... men det kunne hun ikke, da hun i det samme løb ud ad døren uden at sige farvel! Jeg tror, at det, du skal tilbyde, er at være støt og regelmæssig – og blive ved, når dramaet ikke mere er nyt, og andre måske mener, at din veninde må være "kommet videre”. Mange hilsner Nikoline LÆS OGSÅ: Min svigermor herser og regerer – hvordan tackler jeg hende? Vil du skrive til Nikoline Werdelin og bede om et råd? Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også