Cana Buttenschøn: 7 ting, du ikke skal gå i panik over, når du er gravid
Foto: PR
Når du bliver gravid, bliver der pludselig helt nye problemstillinger, du skal forholde dig til i din dagligdag. Og vi taler ikke bare om en stor mave, der er besværlig at rende rundt med.
For nu starter en verden af kropslige ændringer. For nogle giver det anledning til nervøsitet eller måske endda panik. Det kan fylde rigtig meget, og derfor har vi talt med Cana Buttenschøn om det ting, hvad vi har tendens til at gå i panik over, men som højst sandsynligt er helt ufarligt.
Cana Buttenschøn er uddannet jordemoder og selv mor til Jens på syv år og Peter på fire. Hun har skrevet bøgerne "40 uger efter", der handler om tiden efter barnet er født, og "40 uger inden", som – surprise – handler om alt det, der fylder under graviditeten.
- Jeg har skrevet bogen, fordi det handler meget om baby, når man er gravid. Det skal det også, men den her bog handler om moren, for hun er også vigtig. Vi kender alle sammen det med at have en gravid veninde, der bare konstant taler om sin graviditet, og vi kunne ikke være mere ligeglade. Jeg håber, min bog tager lidt af presset, fordi man får vendt nogle af de ting, man normalt taler med sine veninder om. Du går jo ikke til jordemoderen og taler om, hvordan du har det med pludselig at have fået hår på maven. Det er ikke lige det, der ligger først for, siger Cana Buttenschøn.
Her kan du læse om 7 ting, du måske bliver nervøs for, men som du ifølge Cana ikke skal gå i panik over i løbet af din graviditet:
1. Jeg drak øl eller røg cigaretter, før jeg vidste, jeg var gravid
- Lige så snart man ved, man er blevet gravid, er der fra Sundhedsstyrelsen en anbefaling om at undgå alkohol. Heldigvis bliver barnets nervesystem først skabt i uge seks, og de fleste af os vil opdage, at de er gravide, inden da. Dermed ikke sagt, at man bare skal gå ud og drikke sig fuld indtil uge 6. Men det er ret vigtigt for mig at slå fast, at man ikke er nogen dårligere mor eller dårligere til at være gravid, fordi man er kommet til at ryge cigaretter eller drikke øl. Der er bare ikke noget at gøre ved det. Sket er sket, og hvis du ikke har vidst, du var gravid, har du jo ikke kunnet gøre anderledes. Så det nytter ikke at slå sig selv i hovedet og tænke, at man bliver en helt forfærdelig mor, fortæller Cana.
LÆS OGSÅ: Så mange er fulde i starten af deres graviditet
2. Der er blod i mine trusser
- Du har sikkert lært, at hvis du bløder under graviditeten, så er der et eller andet galt. Det er der jo også nogle gange. Men for mange kvinder er blødningen fuldstændig harmløs. Hvis blødningen ikke er forbundet med smerter eller er en styrtblødning, så er der meget sjældent en ko på isen. Og igen kan smerter være ligamentsmerter, som opstår, når de elastikker, der holder livmoderen på plads, skal give sig. Det kan selvfølgelig godt være forvirrende, og det er altid en god ide at ringe til lægen. Men det er vigtigt for mig at pointere, at man ikke skal gå i panik.
- Grunden til, at vi somme tider bløder, er, at gravide har meget sarte slimhinder. Derfor kan man godt bløde efter sex, hvis man har båret tungt eller hvis man har været meget aktiv, ligeså vel som man kan få blødning i næsen, i tandkødet og i øvrige slimhinder. Den hormonelle påvirkning gør slimhinderne mere følsomme, mens blodgennemstrømningen i livmoderen stiger markant, fordi barnet ernæres derigennem. Der er lettere tendens til blødning der, så derfor er der ret mange kvinder, der får en blødning på størrelse med en femkrone i sine trusser, helt uden at det er farligt. Så tag det helt stille og roligt. Kommer der en voldsom blødning, eller hvis den kommer sammen med voldsomme smerter i maven, kan man begynde at blive lidt nervøs.
3. Jeg har en mærkelig lyst til at spise tavlekridt
- Nogen får en trang til at spise ting, de fleste af os synes er lidt syge. Det er der altså ikke noget farligt i, men man skal selvfølgelig lade være med at spise det og i stedet tage til lægen og finde ud af, om der er man mangler nogle vitaminer eller mineraler. Hvis man for eksempel pludselig får lyst til at spise tavlekridt, så kan det være, man mangler kalk, fordi det er enormt kalkholdigt. Hvis man tager til lægen, og der ikke er noget galt, så skal man stadig lade være med at spise tavlekridt. Der er helt sikkert andre ting, man også kan få lyst til, og som det også er helt i orden at spise. Der er så mange formaninger, når man er gravid, og nogle gange er det måske også bare fornuftigt at lytte lidt til sig selv. Man skal selvfølgelig opveje det, så man stadig får en sund og varieret kost. Men om man spiser tre skumbananer til frokost hver dag, det kan simpelthen ikke få mit pis i kog. Hvis man craver tre kajkager hver dag, kan det godt være, man skal overveje, om det nu også er smart. Men hvis det er med måde og måske også endda begrænset til et par uger, så herreste gud.
LÆS OGSÅ: Gravid uge for uge: Sådan udvikler din baby sig
4. Jeg har fået hår på maven
- De fleste gravide får øget hårvækst, og for de fleste forplanter den sig heldigvis på hovedet, hvor man får dejligt tykt hår. For nogle sker der bare det, at det ikke kun er på hovedet. Mange gravide får den der brune streg op ad maven. Hos nogle bliver den fulgt af sorte hår, der vokser op ad maven, så man får sådan et lille pikslips. Det kan man godt blive en lille smule bange for og tænke: Oh my god, nu har jeg hår på maven til tid og evighed. Det har man ikke til tid og evighed. Det går væk igen, det er helt normalt, og man er ikke ved at transformere sig til en mand! Man kan også få hår på brystvorterne. Det skal også nok gå væk igen. Det er den hormonelle påvirkning. Det skal man overhovedet ikke panikke over, og selvom ens veninder ikke fortæller det, så har de sikkert oplevet det. Har de ikke, har de sikkert fået noget andet som for eksempel hæmorider.
5. Jeg får plukkeveer efter sex
- Når graviditeten skrider frem, kan man opleve plukkeveer, efter man har haft sex, jo mere vild og dejlig sex, man har, jo mere kan man opleve at have plukkeveer efterfølgende. Rigtig mange gravide tør ikke have sex, fordi de er bange for at abortere. Men det er vigtigt for mig at slå fast, at det altså ikke er farligt. Du skal ikke undlade at have sex på grund af det. Hvis man aborterer efter at have haft sex, så ville man have aborteret alligevel. Måske har man fremskyndet processen, men man kan ikke ødelægge eller abortere et raskt barn ved at have sex. Man går heller ikke i for tidlig fødsel efter at have haft sex, medmindre man alligevel ville have gået i for tidlig fødsel. Så medmindre man har fået strenge formaninger fra lægen, så man må have al den sex, man overhovedet har lyst til, manden kan ikke være for stor, og det må være lige så dejligt. Hvis plukkeveerne fortsætter efter en times tid, kan man godt ringe til lægen. Men i udgangspunktet går de over af sig selv. Så læg dig i sengen, hav det rart, og nus med din mand. Så skal det nok gå i sig selv.
LÆS OGSÅ: Plukkeveer eller fødselsveer: Hvad er forskellen?
6. Nogle gange tisser jeg lidt i bukserne
- Efterhånden som maven bliver stor og tung og presser på bækkenbunden, kan rigtig mange gravide komme til at tisse i bukserne. Måske ikke en full-on vandladning, men idet man løfter indkøbsposerne i supermarkedet, kan man pludselig tænke: ”Ups, kom jeg lige til at tisse tre dråber?” Det skal man ikke gå i panik over, det er helt normalt. MEN man skal se det som et vink med en vognstang! Man er simpelthen nødt til at huske sine knibeøvelser. Det er. Så. Vigtigt. Laver man dem allerede, er det et tegn på, at man nok skal gøre det noget mere eller på en anden måde. Man skal i virkeligheden gerne lave 10x10 gode knib hver dag. Og det vil jeg vædde med, at der ikke er nogen gravide, der gør. Men alt er bedre end ingenting!
7. Jeg får at vide, at min mave er for stor/for lille
- På et tidspunkt i graviditeten deler mavemusklerne sig på midten. Der er en hinde, som binder musklerne sammen, og det er forskelligt, hvor stærk den er. Man kan ikke træne den. Hos nogen giver hinden efter lynhurtigt og lader mavemusklerne dele sig ud på hver side, og så vil maven syne enormt stor. Hos andre vil den holde sig stram meget længe, og mavemusklerne vil presse barnet ind mod rygsøjlen, og så vil maven syne meget lille. Det er der ikke noget farligt i, men jeg oplever så mange gravide være kede af det og bekymrede, fordi alle siger, at maven er for lille. Men man kan ikke se på maven, hvor stor en baby er, og man skal simpelthen stoppe med at lytte til det. Fortæl folk, at de er nogle klaphatte, eller sig noget andet, som får dem til at tie stille. Jeg havde personligt en meget stor mave, så jeg hørte ofte: ”Nå, du får en kæmpe baby,” og så svarede jeg: ”Jeg elsker bare min store mave,” for så kunne de ikke kritisere. Gør det samme, hvis den er lille. ”Jeg er simpelthen så glad for, den ikke fylder mere end det her!”
LÆS OGSÅ: 6 typiske spørgsmål om delte mavemuskler