Derfor har julesweateren fået et comeback: ”Den er en sjov kommentar til en meget ren, pæn virkelighed”
Foto: Mega, PR.
Musikken spiller, og den glimtende (overdrevne mængde) julepynt har sat stemningen i rummet, imens vores kære Bridget Jones går håbefuldt hen imod en fremmed mand i en mørkegrøn sweater, som står med ryggen til. Bedst som hun drømmende spekulerer på, om den mystiske fremmede mon kunne være hendes drømmemand, vender den famøse Mr. Darcy sig om og afslører – til Bridgets store skuffelse – at han er iført en sweater udsmykket med et rensdyrhoved med en stor rød næse.
Det ikoniske filmøjeblik blev på mange måder startskuddet til julesweaterens (gen)fødsel, især i England og USA, hvor den i stor stil bliver dyrket til alt fra julefester til julekort. I virkeligheden har julesweateren en del flere år på bagen end filmen fra 2001. Mere præcist skal vi helt tilbage til 1930’erne for at opstøve de første julesweatre. Her strikkede man den fjollede sweater for at holde humøret oppe under den store depression.
I 80’erne havde den uhøjtidelige strik med det farverige udtryk sin prime time, mens vi i 90’erne og 00’erne mere var på ”team Bridget” og betragtede sweateren som en decideret hadegave. Den søde og sjove julesweater som beklædningsgenstand har længe delt vandene, især i Skandinavien, som er kendt for sin minimalistiske mode – ikke desto mindre er den blevet voldsomt populær herhjemme.
Den skæve mode
Mode- og livsstilsekspert Chris Pedersen genkender tendensen og mener, at julesweaterens comeback er helt i tråd med den ironiske tone, vi ser i moden for tiden.
– Ironien er meget stærk i moden i øjeblikket – med glimt i øjet. Vi tager ikke julesweateren på, fordi vi skal dresses op og være pænt klædt på, men vi gør det, fordi andre fanger en sjov pointe i det. Julesweateren passer perfekt ind i denne her sjove og skæve tendens, vi ser i moden lige nu, siger han.
De sjove og nostalgiske nuancer i moden lige nu er blandt andet født ud af ”billedkulturen” og ungdomsgenerationen, som også kaldets ”Tumblr-generationen”, fordi de netop finder gamle sjove fotos som for eksempel gamle amerikanske julekort fra 80’erne, med skøre familier, der alle er klædt i ens julesweatre, på det sociale medie Tumblr (et mikro-blogging-site, red.), fortæller Chris.
– Julesweateren er jo vildt grim, men samtidig er den også dødskæg, og vi er i en tid lige nu, hvor vi elsker at lave vittigheder med hinanden, se bare på meme-kulturen og Instagram, der jo ellers bliver brugt til at vise den polerede vittighed, men samtidig er det også et godt sted, hvor man kan finde en skør måde at lave en sjov vittighed på, og dér er julesweateren altså bare let at fotografere. Den er en sjov kommentar til en meget ren, pæn virkelighed, og det signal vil man jo også gerne sende ud til folk nogle gange.
LÆS OGSÅ: Her er årets julefarve 2018
Kendisser i sweatre
Det er ikke kun den unge generation, der har kastet sin kærlighed på den sæsonbetonede trøje. Faktisk er julesweateren blevet spottet på diverse catwalks og berømtheder som Snoop Dogg, Justin Bieber og Kanye West, og herhjemme er flere kendte da også blevet spottet i forskellige variationer af den festlige sweater.
Faktisk er den stemningsfulde trøje blevet så populær, at den har fået sin helt egen internationale mærkedag, The Ugly Christmas Jumper Day, som bliver fejret hvert år den 15. december.
LÆS OGSÅ: Sådan skal din adventskrans se ud i år
7 julesweatre lige nu
Operations