To kvinder: Sådan er det at arbejde sammen med vores mænd
Foto: Hanne Loop
Karen Nørby: En gevinst for hele familien
På en idyllisk gård på Stevns, omgivet af åbne marker, bor og arbejder 49-årige Karen Nørby og hendes mand Ole Nørby. Gennem de seneste to årtier har parret haft en økologisk gårdbutik, hvorfra de sælger æg, grøntsager og frugter, der dyrkes på gårdens marker.
Mens Ole tager sig af det fysisk hårde arbejde med at køre landbrugsmaskiner og passe afgrøder og hønsehold, sidder Karen på kontoret i den 250 kvadratmeter store hovedbygning. Herfra markedsfører gårdbutikken, ligesom hun har ansvaret for at dekorere butikken og arrangere gårdens årlige høstmarked. I 2006 blev Karen uddannet som ernæringsterapeut, så ud over at hjælpe på gården har Karen travlt med at rådgive sine klienter om ernæring og kost samt skrive bøger og holde foredrag.
Da Karen og Ole mødte hinanden for 27 år siden, lå det ikke i kortene, at økologi og sundhed en dag skulle være den røde tråd i deres fælles arbejdsliv. Ole er uddannet elektriker, mens Karen har en baggrund som sælger.
Da Ole for 20 år siden fik tilbudt at overtage sine forældres gård, greb han chancen. Parret flyttede ind, Ole uddannede sig til økologisk gartner og skiftede el-arbejdet ud med landmandslivet. Hver morgen susede Karen til København, hvor hun var salgschef i et tøjfirma. Et par år senere blev Karen og Ole forældre til deres to sønner, som i dag er 15 og 17 år. Moderskabet resulterede i, at Karen forlod karrieren.
– Jeg havde svært ved at blive gravid og besluttede mig for, at hvis det lykkedes, ville jeg ikke byde mine børn at have en stresset mor. Karen fandt i stedet ro og glæde ved at gå hjemme, og hun tog en ekstra uddannelse. I 2006 kunne hun skrive ernæringsterapeut på cv'et.
LÆS OGSÅ: Lone udlever sin drøm som landmand: "Her hører jeg til"
Fælles drøm
I dag er Karen lykkelig for, at hun skiftede spor og grundlagde et fælles arbejdsliv med Ole, hvor de sammen kunne dyrke deres interesse for økologi og sundhed. Og selv om Karen indimellem har overvejet, om det bliver for ensomt, har hun gennem årene erfaret, at der er langt flere fordele end ulemper ved at arbejde side om side med Ole i hverdagen.
– Vi deler en fælles drøm, og jeg nyder at have Ole lige ude i baghaven, når jeg sidder på kontoret. Som i alle ægteskaber har vi haft vores op- og nedture. Det hele har ikke bare været en drøm, men gennem årene er det lykkedes at skabe balance i vores liv og hverdag.
– Vores sønner har været vildt glade for det. Vi har altid været her, når de kom hjem fra skole, og det har givet dem en stor tryghed. Vi har også haft mere ro på i hverdagen, fordi vi er sluppet for de klassiske diskussioner om, hvem der for eksempel skulle blive hjemme, når børnene var syge. Så vores fælles arbejdsliv har været en gevinst for børnene og for vores ægteskab, siger Karen.
Vigtige sociale netværk
Når man som par deler arbejdsliv på sin bopæl og ikke har kolleger, er det ifølge Karen vigtigt at komme ud og møde andre.
– Det ville blive for ensomt og kedeligt i længden, hvis jeg ikke havde et socialt liv ved siden af. Ole og jeg kan ikke give hinanden alt, selv om vi fungerer godt sammen. De første 10 år efter vi overtog gården, var Ole ikke særlig bevidst om at komme ud og lave andet. Men det er han i dag. Generelt tror jeg, at vi kvinder er bedre end mænd til at dyrke sociale netværk, og det var også nødvendigt for mig at skubbe lidt til Ole, så det hele ikke kun gik op i økologi og gårddrift.
Omgivelserne har to slags reaktioner på Karen og Oles valg om at dele fælles arbejdsliv.
– Der er dem, der tænker, at hvor må det være dejligt at bo og arbejde sammen på landet og selv kunne bestemme over sin tid og slippe for sure chefer og kolleger. Andre giver udtryk for, at de er glade for, at det ikke er dem. Og at der er alt for meget arbejde i at skulle passe sådan en stor gård. Karen er dog ikke selv i tvivl om, hvad der er det rigtige for hende.
– Jeg nyder at være tæt på Ole og børnene i hverdagen. Og jeg sætter stor pris på, at jeg har frihed til selv at tilrettelægge min dag. Jeg vågner glad hver morgen og føler mig privilegeret og tilfreds med den fælles drøm, Ole og jeg har skabt sammen.
LÆS OGSÅ: Mona og Lene blogger: Livet behøver jo ikke at være gråt, bare fordi håret er blevet det
Lisa Als Klein: "Dejligt at være sammen hver dag"
Lisa Als Klein deler arbejdsliv med ægtefællen Ole Willer Klein, der er manden bag cateringvirksomheden Frederiks Køkken. Ole fremtryller gastronomiske lækkerier, mens Lisa tager sig af markedsføringen og kundepleje ved selskaber.
– I det store hele nyder jeg at arbejde sammen med min dygtige kokkemand. Vi kører et godt parløb, og det er super hyggeligt at kunne gå ind til ham og få et kram midt i arbejdstiden, siger 56-årige Lisa Als Klein.
Lisa er uddannet grafiker. I mange år arbejdede hun på reklamebureau, dog afbrudt af barsler og pasning af parrets fire børn, der i dag er mellem 19 og 27 år. For et par år siden mistede Lisa sit faste arbejde på en arkitekttegnestue. Efter forgæves forsøg på at finde et nyt besluttede parret sig for, at Lisa skulle blive en fast del af Frederiks Køkken. En beslutning, som Lisa føler, er den rigtige.
– Jeg nyder friheden ved ikke at være bundet til en kontorstol fra ni til fem, og jeg kan bruge mine erfaringer og kompetencer i Oles virksomheder. Mine kreative færdigheder fra reklamebranchen bruger jeg på at markedsføre Oles virksomhed. Jeg er desuden medlem af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige (mormonkirken), hvor jeg siden ungdommen har været med til at organisere store arrangementer og internationale stævner.
LÆS OGSÅ: To kvinder. Sådan føltes det at blive udsat for mobning på jobbet
Bølgerne går højt
Lisa ser næsten kun fordele i at arbejde med Ole. Men der er et par ting, hun godt kunne være foruden. En af dem er tonen i køkkenet.
– Ole og jeg har stor respekt for hinandens arbejdsområder. Men det hænder, at vi får råbt lidt for højt ad hinanden, når der er rigtig travlt. Det er ikke altid morsomt at blive "skældt ud" af Ole foran de andre køkkenhjælpere, men han har det overordnede ansvar. Og så er han en mand med meget testosteron i blodet. Til forskel fra Ole kommer jeg fra et hjem, hvor man taler roligt om tingene. Heldigvis er han god til at sige undskyld, hvis bølgerne er gået lidt for højt. Og jeg er typen, der hurtigt bliver god igen.
Lisa har også skullet vænne sig til, at hun kun har nogle få kolleger.
– Jeg længes ikke efter mit faste grafikerarbejde, men jeg kan godt savne mine gamle kolleger. Jeg har ikke min daglige gang blandt Oles ansatte, så det har været en omstilling at gå fra at sidde på en tegnestue med 80 mennesker til kun at have Ole, hans souschef og en deltidssekretær som eneste kolleger. Hvis ikke jeg havde en stor familie og kirken til at dække mit sociale behov, ville det nok blive for ensomt i længden kun at arbejde med Ole.
LÆS OGSÅ: Mød tre kvinder, der arbejder sammen med deres søskende
Tilgiv og pas på hinanden
Med udgangspunkt i sine erfaringer mener Lisa, at der er nogle ting, man skal være opmærksom på, hvis man drømmer om at dele arbejdsliv med sin partner.
– Pas godt på hinanden og på kærligheden. Brug energien positivt, vær tilgivende og find det gode humør frem. Lad være med at snakke for meget arbejde, når du er hjemme eller ude hos andre, og undgå at stille for høje krav til hinanden, selv om man er ærekær og lægger hjerteblod i opgaverne.
Ifølge Lisa er det vigtigt også at have et liv ved siden af arbejdet.
– Jeg har min store familie og en trofast venindegruppe, som jeg altid prøver at få tid til. Desværre har Ole ikke så meget tid til at pleje venner eller gå til sport. Han har altid haft travlt i de 30 år, han har været i branchen. Og han er som regel brugt og træt, når han kommer hjem fra arbejde.
Der er dog én ting, som Ole altid afsætter tid til. Det er fejring af deres bryllupsdag.
– Vi har været gift i 28 år. Gennem alle årene har vi haft en fast tradition med, at vi på skift arrangerer en bryllupsdagstur her i Danmark. Destination og aktivitet er altid en overraskelse for den, der ikke planlægger. Vi prøver at være væk tre-fire dage. Uden børn og arbejde. Vi bruger vores bryllupsdage til at nyde hinanden og vores kærlighed, siger Lisa og fortsætter.
– Vi elsker hinanden højt, og jeg får stadig kriller i maven, hver gang jeg ser Ole. Han er supersej, og jeg er stolt over, hvad han har skabt med sin virksomhed. Jeg er glad for, at jeg nu får tid til at se meget mere til ham, efter vi er begyndt at arbejde på samme matrikel hver dag. Især nu, hvor ungerne er fløjet fra reden, siger Lisa med et stort smil.