Wicki er hjemmegående: Min familie er min karriere
Foto: Jaqueline Fluri, PR
For fem år siden tog 35-årige Wicki Larsen et valg, der blev livsforandrende for hende og familien. Hun arbejdede i en daginstitution og var en værdsat medarbejder. Men hun var ulykkelig. For ingenting fungerede.
– Vores lille dreng trivedes ikke i vuggestuen. Det var voldsomt frustrerende. Jeg skulle tage mig af en masse lækre unger på arbejdet og vidste samtidig, at min egen dreng ikke havde det godt. Jeg prøvede at være 100 procent begge steder. Det kunne jeg selvfølgelig ikke, og der var et voldsomt uvejr inde i mig, husker Wicki.
Hun blev decideret vred på sig selv over, at hun ikke kunne håndtere både fuldtidsarbejde og rollen som småbørnsmor.
– Jeg følte mig så forkert, fordi jeg ikke magtede begge dele. Det kunne alle de andre åbenbart. Jeg spejlede mig i mine veninder. De gjorde det jo, hvorfor kunne jeg så ikke? siger Wicki, der kalder sig selv for ekstremt perfektionistisk. Dengang i hvert fald.
Hjemmegående og "doven"
For hun og hendes mand Anders traf et afgørende valg, da familien blev forøget med datteren Astoria. De samtaler, de havde haft om et andet liv, blev mere konkrete.
– Vi boede i en tiptop luksusagtig ejerlejlighed i Ølstykke og havde et egoistforbrug, hvor vi brugte mange penge på unødvendige ting. Vi havde endda gartner og skulle ikke røre en finger i forhold til boligen. Men vores liv var ikke godt, det var for presset. Der kom et barn mere til, og vi havde for lidt plads og for lidt tid.
Derfor besluttede de, at Wicki skulle sige sit job op. Anders skulle være eneforsørger og hive pengene hjem til hele familien via sit job som socialpædagog.
– Det var ultimativt skræmmende. Det var et spring til noget helt ukendt og – i manges øjne – underligt gammeldags noget. Jeg tænkte: Kan man overhovedet det her? Jeg kendte ingen hjemmegående, og jeg var enormt bange for, hvad folk ville sige om mig, siger Wicki, der frygtede at få prædikatet doven hæftet på sig.
– Alle skal jo ud og arbejde i dag, ikke? Så er det altså en overvindelse at sige: ”Ja, jeg er så hjemmegående ...”. Jeg var bange for, at folk ville tænke om mig, at jeg var sådan en, der gik og filede negle og fedede den på min mands regning.
LÆS OGSÅ: Eksperten: Lad folk tage de livsvalg, de ønsker
En forfærdelig tid
Der har nu ikke været meget tid at file negle i for Wicki i familiens hjem i Svestrup lidt uden for Ølstykke. Efter at hendes indtægt er forsvundet, er de flyttet ud til Wickis far på et stort renoveringskrævende landsted fra 1700-tallet. Tvillingepigerne – Everlyn og Emmily – kom til for 15 måneder siden, og under interviewet skal Wicki have den ene af dem til at sove, mens den anden kravler rundt og udforsker stuen.
– Når jeg er alene, er det faktisk en stor sejr, hvis jeg når at få et helt bad, griner hun. Anders arbejder i stofindtagelsesrummet på Vesterbro og lægger ofte mere end 37 timer, men det er i orden med noget elastik, for Wicki er jo hjemme. Morfar er også en hjælpog triller lige nu Everlyn rundt i haven i barnevognen, så Wicki har tid til at fortælle: Hun kalder den første tid som hjemmegående i det gamle hus for helt forfærdelig. – Jeg havde det ad helvede til det første år herude. Der stod papkasser over det hele, her var koldt, gulvtæppet var flået op, og det lignede l…. Anders arbejdede meget, fordi han var med til at starte stofindtagelsesrummet, og alt var kaos her. Vores datter på halvandet kravlede rundt på gulvet, og jeg var bange for, at hun blev syg. Jeg kan lide, når alt ser pænt og rent ud, men nu havde vi jo ligesom valgt den her model, siger Wicki, der blev tvunget til at lægge perfektionismen på hylden. Hun og Anders havde mange, lange snakke i den tid. – Vi fik talt afsavn, fordele, prioriteter og alt det igennem. Noget, jeg er helt sikker på, er, at hvis ikke vi havde valgt, at jeg skulle gå hjemme, så var vi ikke sammen i dag.Må slippe kontrollen
Men i stedet for skilsmisse fik Wicki altså to børn mere. Hun får tilskud fra kommunen for at passe dem i eget hjem i to år. Herefter leverer hun igen nul kroner til den fælles økonomi. Det har været en omvæltning fra at kunne bruge penge på ”alt muligt unødvendigt”, som hun siger, til at skulle tænke grundigt over, hvad de gør, og hvad de køber, og Wicki har skullet give slip – både på følelsen af, at hun ikke har fortjent at bruge af pengene, fordi hun ikke er på arbejdsmarkedet, og på trangen til at have indblik i alt.
Tanker om lighed
Anders og Wicki prioriterer benhårdt, hvad de bruger deres penge på. Genbrug og arvetøj er i højsædet, og rejser er sjældne.
Familien vigtigst
Det har krævet lidt tid at glide ind i rollen og blive tilpas med ”titlen” hjemmegående, når hun præsenterer sig for andre. Det har været ikke blot en økonomisk, men også en identitetsmæssig omvæltning.