Anetas mand er handicappet: "Han er sexet og lækker"
Foto: Jens Bach og privat
Da Aneta og Jes Klein mødte hinanden, var det Jes’ muskler, hun så. Ikke den kørestol, han sidder i. For Aneta er Jes en meget sexet mand, men hun har mødt folk, der spørger, om hun har en ven til at klare den seksuelle side af sagen.
– Han var så muskuløs, og jeg tænkte bare: ”Wauw!”
Aneta Klein smiler. Den 50-årige polskfødte kvinde er, efter 18 år, stadig vild med sin Jes. Han er ni år ældre end hende og sidder i kørestol, fordi han som 24-årig faldt ni meter ned fra et træ, hvor han var i gang med at plukke kogler.
Han blev lam fra brystet og ned, men forblev lige så glad for sport som før ulykken. Derfor var han også en muskuløs herre, da de to mødtes på Center for Rygmarvsskadede i Viborg, hvor Aneta dengang arbejdede, og han var indlagt. Hun faldt for hans overkrop, han faldt for hendes smil, og de to begyndte at mødes i smug.
LÆS OGSÅ: At acceptere det uacceptable: En hjerneblødning slog An-Magritt ud af kurs
Jes var sjov
– Mine veninder sagde, at jeg sagtens kunne finde en mand, jeg ville have, og de mente vel, at jeg ikke skulle nøjes med en, der sidder i kørestol. Men jeg tænkte jo, at Jes var sjov. Ham kunne jeg godt lide, fortæller Aneta.
Hendes eneste bekymring over at indlede et forhold til en kørestolsbruger var, om han ville have ondt af sig selv:
– Jeg har jo oplevet på mit arbejde, at nogle aldrig kommer videre. De sidder bare og tænker: "Hvorfor mig?!" Det kan være svært at leve med en, der har selvmedlidenhed, og jeg spekulerede på, om det mon kom på et tidspunkt med Jes.
Aneta fandt dog hurtigt ud af, at Jes er af en anden støbning, så hun ringede hjem til sine forældre i Polen for at fortælle, at hun var forelsket:
– Da jeg sagde, at Jes sidder i kørestol, lød det fra min far: "I KØRESTOL?! Kan du da ikke finde en almindelig mand?!" Men Jes var sgu så fuld af krudt og energi, så den kørestol fyldte ikke noget for mig, erklærer Aneta.
Ja, vi har sex
Siden har Jes og svigerfamilien fået et godt forhold til hinanden, men Jes’ første besøg i Polen vakte opsigt. Her var man ikke vant til at se mennesker med et handicap på gaden, for kørestole var kun for folk, der havde penge eller en god forsikring. De lokale tog billeder af ham, når han bevægede sig rundt i Anetas hjemby i kørestol, men Jes oplevede, at det var et udtryk for respekt.
– I deres øjne var kørestolen jo udtryk for, at jeg var en, der havde klaret mig godt, fortæller Jes.
Han har firmaet Kørestolseksperten, og at han har klaret sig godt, vidner huset, der ligger ud til Silkeborg Langsø, om. Her er det Aneta, der slår græsset og skifter en pære, når det er nødvendigt.
– Jes kan ikke nå op og skifte en pære, men det kan jeg jo. Vi har malet huset engang, og så malede Jes op til der, hvor han kunne nå, og så tog jeg resten. Hvis jeg fokuserede på det, han ikke kan, så bliver det ikke ligeværdigt. Hvis man kun ser på det, skal man ikke være kæreste med en kørestolsbruger. Jes har brug for en partner og ikke en plejekone!
Netop det med at være mand og kone er noget, der er interesse for, mærker parret.
– Alle vil vide, om jeg kan det med sex. Til det kan jeg sige, at jeg kan få rejsning, og ja, jeg kan dyrke sex, siger Jes.
LÆS OGSÅ: Flora brød med offerrollen: Når man ændrer sit mindset, ændrer livet sig også
Aneta griner og supplerer:
– Jeg bliver spurgt om det samme, og der er endda nogle, der spørger, om jeg har ”en ven” til at klare den side af sagen. Men jeg klager ikke, og jeg synes, at han er sexet og lækker!
Fokus på det mulige
For Aneta var det ikke anderledes at møde en mand i kørestol end en mand uden.
LÆS OGSÅ: Heidi fik sclerose som 29-årig: Min verden brød fuldstændig sammen
– Når du går på en datingside, så ser du jo også på, hvad han er for en. Om I har de samme interesser, og det er jo det samme, uanset om man er handicappet eller ej. Jes har både stået på vandski, kørt gokart og alt mulig andet, så han er jo ret aktiv, men det er klart, at hvis du gerne vil vandre med rygsæk i Thailand, så er det nok ikke en, der sidder i kørestol, du skal have, konstaterer hun.
Selv er Aneta meget glad for at være i sin have, så hun savner ikke en vandremakker, og selv om det er svært at gå tur på stranden i solnedgangen med en, der sidder i kørestol, så skal man flytte sit fokus til det, der kan lade sig gøre, mener hun.
– Vi har faktisk været på stranden i Skagen med en flaske vin. Vi kørte ned ad slisken, som er anlagt på stranden der. Tingene bliver måske på en anden måde, end man havde tænkt sig, men ikke dårligere.