Rejser
8. maj 2019

Ferie: 3 gode grunde til at rejse med tog

Tag en pause, drøm dig væk i skiftende landskaber, mens du får hjertet og hjernen med på vej til dit feriemål og nyder togrejsen som et grønt alternativ til flyturen. Selv om toget sjældent kan matche de lave flypriser eller hastigheden, bliver togrejserne af mange spået til at være fremtidens rejseform.
Af: Ditte Hedegaard Davidsen
Ferie: 3 gode grunde til at rejse med tog

Foto: Shutterstock, Simone Hald

Har du booket sommerferien sydpå i år, så har du – statistisk set – også booket en flybillet som en del af rejsen. Vi flyver nemlig som aldrig før. Både på verdensplan og herhjemme slog antallet af flypassagerer sidste år rekord.

1. Du får god karma på klimakontoen

Der er imidlertid rigtig mange klimapoint at hente ved at vælge toget frem for flyet, hvis man ønsker at leve mere bæredygtigt: Flyrejser er en af de mest klimaskadelige enkelthandlinger, man kan foretage sig som privatperson i forhold til éns personlige CO2-aftryk. Familiens togtur til Rom udleder eksempelvis 7,5 gange mindre CO2 end flyveturen til samme by, ifølge den grønne tænketank Concito.

Martin Trandberg Jensen, lektor i turisme og mobilitet på Aalborg Universitet, har forsket i togrejser og mobilitet, og han mener, vi allerede i dag begynder at se konturerne af nye rejseformer, hvor fænomenet slowtravel er i fokus: En rejseform, hvor brugerne i stigende grad fravælger den klassiske charterferie til fordel for togrejser og andre ”langsomme rejser” som vandreture, cykelferie, pilgrimsvandringer. Han vurderer dog samtidig, at der er et stykke vej endnu, før toget bliver den primære ferierejseform for danskerne.

– I min barndom, under kartoffelkuren, var togrejsen til Italien et naturligt valg, fordi flytrafikken jo slet ikke var udviklet på det tidspunkt. Fra historisk set at have været den primære rejseform, når folk skulle langt, så konkurrerer toget i dag med flyets hurtige hastigheder og flybilletternes lave pris, siger Martin Trandberg Jensen.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer: Laura og hendes familie siger nej tak til flyveture

Og netop pris, tilgængelighed og komfort er ifølge Martin Trandberg Jensen de tre faktorer, der spiller ind, hvis toget i fremtiden skal gøres endnu mere attraktivt for de mange rejsende.

– En af de store logistiske udfordringer ved togrejserne er, at det er en svær infrastruktur at bestille billetter igennem. Skal du eksempelvis med tog til Barcelona, er der måske 4-5 nationale tognetværk, du skal igennem først. Der er noget praktisk kompliceret i at vælge togrejsen. En anden ting er det prismæssige, hvor toget sjældent kan konkurrere med lavprisbilletterne. Det rejser også en politisk debat, hvor man skal kigge på, hvordan man kan støtte togvalget fra politisk side, så det bliver mere attraktivt at tage toget, mener han.

https://imgix.femina.dk/3-gode-grunde-til-togrejser1.jpg

Bergensbanen: Gennem helt unik natur

2. Komforten er i top

Han nævner nedlæggelsen af de danske nattog tilbage i 2014 som et tilbageslag for togbranchen, hvis toget i fremtiden skal opretholdes som et reelt alternativ til flyet. Komfort er nemlig et af de områder, hvor tog har en klar fordel i forhold til fly.

– Der var jo noget unikt ved at gå i seng i Berlin og vågne op til Eiffeltårnet. I toget kan man også bevæge sig på en helt anden måde, og i nogle lande kan man endda gå ned i en spisevogn og indtage frokosten. Der er også eksempler på europæiske tog med legevogne til børnefamilierne. Det giver en helt anden komfort, som flyet ikke giver dig. Tænk også på luftkvaliteten – den syntetiske, aircondition-styrede, næsten vakuumpakkede luft, der er i et fly, modsat den mere naturlige luft i toget, siger Martin Trandberg Jensen.

https://imgix.femina.dk/3-gode-grunde-til-togrejser3.jpg

Orient-ekspressen: Fra én storby til en anden i roligt tempo og i luksuriøse omgivelser

3. Du vælger langsomheden og fordybelsen til

Så selv om pris, tilgængelighed og komfort er områder, der spiller ind, når togturen skal bookes, så kommer det også i høj grad an på, om det er børnefamilien, den 20-årige interrailer eller det midaldrende par i midten af 50’erne, der booker billetten. Togpassagerne er en blandet masse, som har forskellige grunde til at vælge toget.

– Tidsfaktoren er blot én faktor ud af mange bevæggrunde til at vælge toget. Jeg har talt med mange interrailere, som tog på en måneds interrailtur for at skrive sig ud af en hektisk hverdag, og hvor de selvvalgt var på togene i lang tid. Hos dem var det endnu mere stimulerende at sidde i et rustent, forældet togsæt i Østeuropa gennem bjergerne end på et højhastighedstog i Frankrig. Det kommer helt an på brugeren, vi taler om. Er det et politisk valg i forhold til éns personlige CO2-aftryk, så vil man kunne rykke ved adfærden ved at skrue på prisen – hos andre er det andre faktorer, der spiller ind.

LÆS OGSÅ: Din ferietype afslører dig - få livsstilsekspert Anne Glads bud her

I takt med at klimadebatten fylder stadig mere – både blandt danskerne og i mediebilledet – så håber Martin Trandberg Jensen på, at flere danskere i fremtiden vil overveje toget.

– Moralsk set ser jeg gerne, at togmobiliteten vokser sig større i forhold til dagens klimaudfordringer, og man kan have det håb, at folk i fremtiden er mere opmærksomme på deres valg af transportmiddel, når de tager på ferie.

https://imgix.femina.dk/3-gode-grunde-til-togrejser2.jpg

West Highland Line: Snedryssede bjerge og spejlklare søer er en del af denne smukke togrejse mellem Glasgow og Mallaig på Skotlands vestkyst. Damplokomotivet blev også brugt som "Hogwarts-Ekspressen" i de berømte Harry Potter-film.

Så meget CO2 udleder tog i forhold til fly:

Kilde: Concito, Danmarks Naturfredningsforening

Togentusiatasten Anne Bloch: Man giver slip på kontrollen

61-årige Anne Bloch var på sin første togrejse som 15-årig, og hun har kørt i tog på ferie lige siden. Med veninder, med familien og sammen med sin mand. Hun elsker den langsommelige rejseform og mødet med nye kulturer i togkupéerne rundtomkring i Europa.

Hvorfor foretrækker du at køre i tog på ferie?

– Fordi det er så hyggeligt. Du kan have din medbragte mad med, du kan sidde og spille spil og møde nye mennesker, der også har tid til bare … at være. I toget kommer man tæt på folk, der bor de steder, man kører igennem, og det synes jeg er virkelig hyggeligt. Mine børn, som i dag er 24 og 29 år, siger, at nogle af de bedste ferier har været dem, hvor vi har kørt i tog ned gennem Europa. Jeg synes, det er en fed måde at møde andre kulturer på, fordi du har tiden til at snakke med de andre rejsende, og det synes jeg er meget mere hyggeligt end at sidde i et trangt fly.

Det er enormt meditativt at høre lyden af toget og følge med i landskabet udenfor. Man giver slip på kontrollen.

Hvor har du været henne?

– Vi har kørt i tog i Grækenland. Spanien, Italien. Frankrig, det daværende Tjekkoslovakiet, Tyskland, Schweiz, Norge og Sverige.

Er der lande, hvor det fungerer ekstra godt at køre i tog?

– Det meste fungerer virkelig godt i Tyskland og Skandinavien. Man skal som regel skifte tog i Hamborg og München, hvis man skal sydpå, men så snart du tager toget derfra, så fungerer det. Personalet er altid søde til at hjælpe, og togene kører til tiden.

Schweiz er et dyrt land at rejse i, men det er til gengæld et godt land at køre tog i. Der er nærmest et offentligt transportmiddel, uanset hvor du står, togene kører ofte, og man kan tage cykler med i togene uden at betale for det.

Spiller miljøhensyn en rolle, når du tager toget?

– Ja, absolut – jeg tager også toget i min fritid frem for bilen, og nu hvor CO2-debatten er kommet meget frem, prøver jeg virkelig at være fortaler for, at man skal tage toget. Men ud over klimadebatten, så synes jeg, at togture indeholder nogle rigtig gode rejsedistancer, hvor man kan få nogle fede oplevelser. I flyet sidder du jo bare i en maskine, hvor du ikke har sjælen med på samme måde.

Har du aldrig oplevet at blive rastløs på de lange togdistancer?

– Selvfølgelig har jeg det. At blive rastløs er en del af det. At acceptere at man er her lige nu, men det synes jeg grundlæggende er et vigtigt element i rejseformen. Vi vil altid gerne frem til destinationen hurtigt, men det handler jo også om rejsen dertil.

Anne Blochs bedste tips til togrejsen

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs mere om:

Læs også