På havnen i østjyske Hou tager den rød-hvide færge imod dagens første passagerer til Tunø. I sommersæsonen er der mange, der gerne vil med, så vi rykker sammen ved bordene, og jeg falder hurtigt i snak med en mand fra Vestjylland og hans datter. Det er bestemt ikke første gang, han besøger Tunø.
Tunøfærgen sejler kun få gange hver dag, så det er svært at pendle til job på fastlandet. De fastboende arbejder derfor mest med turisme eller landbrug, og mange er pensionister. – Jeg kommer gerne hvert år. Det er nærmest vanedannende, siger han med et smil og et blik ud over det rolige østjyske ocean. Noget af det, der for mange gør Tunø til en særligt tiltrækkende lille ø, er fraværet af biler. Desuden er store dele af øen fredet, og en vandrerute er anlagt øen rundt langs kysten. Det er noget af det, jeg ser frem til at opleve, mens den lidt bedagede færge tøffer hen over havets blide krusninger. Det går ikke særlig hurtigt, og det gør det heller ikke fremme på Tunø, hvor det rolige tempo er en værdi i sig selv. Fredelig fodtur På havnen holder et par traktorer med ladvogn klar til at tage imod færgepassagererne. ”Traxaerne”, som de kaldes, er smarte, hvis man har meget bagage med. Hvis ikke, kan man sagtens nøjes med egne ben på den tre en halv kvadratkilometer store ø.
Skal man rundt på den bilfri ø med bagage, kan man tage en ”traxa” - en traktor med ladvogn. Kun få skridt fra havnen mærker jeg for alvor, hvordan det er at begive sig rundt på en bilfri ø. Da først traxaerne er tøffet af sted, er det, som om fraværet af motorlyd forstærker alle andre lyde og indtryk: vinden, insekterne, fuglene og de ivrige stemmer fra øens teltplads, hvor et par af færgepassagererne allerede bøvler lidt med teltstængerne. Her på teltpladsen overnatter man i bogstavelig forstand kun et stenkast fra havet, og for de lidt mere komfort-orienterede er her også en håndfuld nyere campinghytter.
Tunøs teltplads ligger med et fint kig over til Samsø. LÆS OGSÅ:
3 efterårsperler i Danmark Fra teltpladsen fortsætter jeg rundt på øen langs kysten ad den røde rute, der er fint markeret på pæle i landskabet. Hele turen rundt er på knap ni kilometer, men undervejs er der mulighed for diverse afstikkere, der er markeret med gult. Mere end 90 procent af øens areal er fredet, og det betyder en varieret natur- og vandreoplevelse med smukke klinter, skov, mose og blomstrende enge.
Fyr i kirken Fra stien nyder jeg udsigten til det nordlige Samsøs bløde bakker. Samsø ligger tæt på, mens Mols og Aarhus putter sig længere ude i horisonten. Jeg tager en pause for rigtigt at suge udsigten ind, inden jeg kommer til øens skov, der faktisk virker ganske stor, Tunøs beskedne størrelse taget i betragtning. Inden det gælder mødet med civilisationen i Tunø By, når jeg at runde ”Bjerget”, der med sine 24 meter er øens højeste punkt. Udsigten fra toppen er ganske flot, men øens bedste udsigt får man uden tvivl fra toppen af det forhøjede kirketårn, der som det eneste i Danmark også fungerer som fyrtårn. Før i tiden dobbeltjobbede præsten som fyrmester, og det gav anledning til den lokale vits om, at ”præsten ligger i med fyrmesterens kone”.
Kirketårnet er blevet forhøjet flere gange gennem historien for at kunne fungere som fyrtårn. Tunø er det eneste sted i landet med den spøjse tårnkombination. Kirken ligger lige ved siden af kroen i den idylliske Tunø By, der er hjemsted for størstedelen af øens lidt over 100 fastboende. Jeg slår mig ned ved et udendørs bord på kroen, hvor Jan og Christina serverer det, de kalder ”økrologi”. Det er lig med hjemmelavet mad med lokale råvarer, der så vidt muligt er økologiske, krydret med ingredienser fra naturen. Betjeningen er ganske uhøjtidelig, og jeg får serveret dagens frokosttallerken, der byder på roastbeef, Tunø-kartofler vendt i rygeostecreme, fennikelsalat og et par ting mere. Ærligt og lækkert.
På kroen kan man nyde en anretning med lokale råvarer eller blot nøjes med en kold øl. Porrer og solskin Det er mere end hyggeligt at slentre rundt i Tunø By og kigge på de gamle bindingsværksgårde. Undervejs passerer jeg også Gæstgiveriet Det gamle Mejeri, der har evergreens som stjerneskud, pariserbøf og tarteletter på menukortet. Desværre kan min mave ikke rumme mere, for ellers kunne det nok også være lækkert at runde røgeriet på havnen.
De velholdte gårde i Tunø By er en fryd for øjet.
I stedet stopper jeg op ved en velforsynet vejbod og køber lidt lokale grøntsager og kartofler med hjem. Tunø er særligt kendt for sine porrer, som leveres til flere Michelinrestauranter på fastlandet, men de nye kartofler er også lidt af en delikatesse.
Østemningen kan forlænges, hvis man køber lidt af øens grøntsager med hjem fra en af vejboderne.
Tunøs klima med flere solskinstimer og mindre nedbør end landsgennemsnittet giver også grobund for, at for eksempel figentræer og morbærtræer trives på øen.
På havnen spiller en fyr guitar i solskinnet, mens færgen tøffer ind i havnen. Jeg har ikke ligefrem lyst til at tage hjem og forstår godt, at nogle kalder Tunø vanedannende.
REJSEFAKTA
Vejen dertil: Overfarten fra Hou i Jylland tager ca. en time. Find afgangstider og priser på tunoefaergen.odder.dk.
Bo godt: Man kan overnatte i eget telt eller lejet hytte på øens teltplads. Der er desuden bed and breakfast og værelser på Gæstgiveriet Det gamle Mejeri: detgamlemejeri.mono.net.
Bedste tidspunkt: Hvis du vil have del i Tunøs fred og ro, skal du nok ikke komme i begyndelsen af juli, hvor der er Tunø Festival. Så står den nemlig på jazz, folk, fadøl og mange, mange mennesker. tunøfestival.dk (link fjernet)