Rejser
16. juli 2019Rejseguide: Tag med til smukke og romantiske Brugge
De fleste turister i belgiske Brugge kommer kun en enkelt dag. Men sætter du flere dage af, kan du nyde byen i dit helt eget tempo – og det betaler sig i den velbevarede middelalderby, der er smuk som en romantisk drøm.
Af: Mikkel Bækgaard
TAG DEN MED RO I SMUKKE BRUGGE
At det betaler sig at stå tidligt op, vidste jeg sådan set godt. Men jeg bliver mindet om det endnu en gang, da jeg klokken 7.30 forlader mit lille hyggelige hotel og begiver mig ud i byen. Solen er lige stået op, og de brostensbelagte gader ligger stort set øde hen. Ja, selv de steder, hvor turisterne ellers flokkes i store horder, har jeg det meste for mig selv. Så jeg kan nyde kanalerne, middelalderhusene og de smukke facader i mit helt eget tempo.
Jeg er i Brugge i det vestlige Belgien, en gammel og ekstremt velbevaret middelalderby, der med rette kan påstås at være blandt de smukkeste i Europa. Hele den gamle bydel – som er på UNESCOs liste over verdensarv – består af romantiske højdepunkter med broer over kanalerne, pittoreske pladser og betagende kirker.
Brugge har mange smukke kirketårne, f.eks. Sint-Salvatorskathedraal. Her nyder jeg en times rolig vandren rundt i de gamle gader. En flok svaner svømmer dovent i den såkaldte kærlighedssø, og jeg møder kun enkelte morgenfriske løbere og få turister med rullekufferter. Alt imens nyder jeg, hvordan solen kommer længere op på himlen, så lyset først rammer de over 100 meter høje kirketårne og siden bader de røde murstenshuse i sit særlige morgenskær. 52 chokoladebutikker Det er ikke, fordi man ellers har byen for sig selv – i hvert fald ikke de mest populære områder omkring byens gamle markedsplads og langs de mest centralt beliggende caféer. Her vrimler det med turister, som oftest besøger byen på en endagstur og har travlt med at nyde gaderne, tage selfies og købe ”autentiske” kniplinger (made in China) og shoppe løs i Brugges hele 52 forskellige chokoladebutikker.
Husk at nyde ægte belgisk chokolade og te, f.eks. hos De Proverie Tea Room. Heldigvis gør de mange besøgende ikke Brugge ulidelig at være i. Langtfra. Så selv da jeg efter gåturen og den efterfølgende morgenkaffe atter begiver mig ud i byen, skræmmer de mange besøgende mig ikke. Brugge er nemlig stor nok og smuk nok til os alle, og man skal faktisk ikke mange gader væk, før alting er mere roligt – uden at byen mister sin romantiske charme af den grund. Her venter nemlig blot endnu flere hyggelige gader og kanaler, der er markant mindre besøgt. Dertil kommer et utal af lækre design- og interiørbutikker. Og alt dette er med til at løfte Brugge til andet og mere end blot et sted at lufte sit kamera og få taget sig et par gode selfies. LÆS OGSÅ: Castello di Ugento - en syditaliensk perle Fristelser til shoppegenet Brugge er en by, som det betaler sig at tage det roligt i. Den er overskuelig, men alligevel stor nok til, at den ikke bliver kedelig. Her er masser af gader og steder at opdage, og især nord for den gamle markedsplads venter en mere fredelig atmosfære med små butikker og caféer, som også de lokale selv besøger. Her nyder jeg blandt andet min frokost på den lille café Merveilleux. Den er opkaldt efter en belgisk marengskage, som de (selvfølgelig) også serverer her. Her er også et dejligt udvalg af te i det lille lokale, som emmer af lokalkolorit. Tæt ved caféen kigger jeg også indenfor i den store møbel- og interiørbutik Munt, der sælger alt fra farvestrålende bloklys til sofaer.
Brugge er også en dejlig shoppingby. Her er vi i Sint Jakobsstraat, hvor Twee Meisjes byder på flotte kjoler. I den nærliggende Sint Jakobsstraat, der bliver afløst af Ezelstraat, vrimler det med små forretninger med design, vintagetøj og fristelser, der kan få gang i næsten ethvert shoppegen. Jeg kigger blandt andet indenfor i keramikbutikken Serendipity og den hyggelige tøjbutik Twee Meisjes med farvestrålende kjoler og et godt udvalg af accessories. Og i De Repuliek, et kulturhus med en kunstbiograf og en stor livlig restaurant, nyder jeg et fremragende aftensmåltid med tapasretter og en stor vegetarisk hovedret omgivet af lokale, glade mennesker.
Otium for ugifte kvinder Således går meget af tiden i Brugge med at slentre rundt mellem butikker og små spisesteder. Jeg gør også stop på flere gode ølbarer, som serverer nogle af Belgiens bedste øl – blandt andet på De Garre i en næsten hemmelig lille baggyde. Der bliver også plads til et par vinbarer, for eksempel Riesling & Pinot, som kun sælger vin fra Tyskland, og Cuvée, der specialiserer sig i såkaldt naturvin. Her nyder jeg et glas champagne og seks østers, der får roen til at sænke sig dejligt, inden det er tid til at se på nogle af de klassiske attraktioner, Brugge byder på, for eksempel det gamle St. Johns Hospital, der i dag gemmer flere museer – både et med gamle flamske malere og et med en stor samling Picasso- og Andy Warhol-billeder. Og så finder jeg endnu en gang ro nær det såkaldte beguinage, som er en bydel i den gamle by, hvor ugifte kvinder tidligere boede, beskyttet mod byen omkring dem. Her finder jeg en stor plæne omgivet af fine huse, som den dag i dag lejes ud til ugifte kvinder, der kan nyde deres otium her. Jeg må dog nøjes med at nyde Brugge i et par dage. Men jeg når både at få slappet af og fodret øjne og gane med lækkerier i en by, hvis skønhed er overvældende, og hvor fristelser venter overalt – også selv om man ikke står tidligt op. REJSEFAKTA Brugge har ca. 120.000 indbyggere. Vejen dertil: Byen ligger ca. en times togtur vest for Bruxelles og halvanden time fra lufthavnen, hvortil der går mange daglige fly fra Danmark. Man kan også tage toget hele vejen fra Danmark, men det kræver flere skift undervejs, f.eks. i Hamburg og Bruxelles. Bo godt: Der er mange små, hyggelige hoteller i det gamle centrum. SØNDAGs udsendte boede på Hotel Goezeput, der er indrettet i et tidligere kloster fra 1700-tallet. Det kan varmt anbefales.
SE FLERE FLOTTE BILLEDER FRA BRUGGE I GALLERIET HERUNDER
LÆS OGSÅ: Tag med til virkelighedens Downton Abbey