Træning og kost
3. juli 2019

Sådan har dans udviklet sig gennem tiden

Dans har altid været en vigtig fysisk udtryksform for os mennesker. Her giver vi dig indblik i dansens historie – lige fra rituel dans i forhistorisk tid til nutidens moderne danseformer. Læs med, og lad dig inspirere til at få danseskoene på.
Af: Annette Aggerbeck
Dans

Foto: Panthermedia

Sådan har dans udviklet sig gennem tiderne

Vi bliver ikke kun i godt humør af at danse, dans bringer os også tættere sammen. Glæden ved at danse går langt tilbage i historien. Vi har i alle kulturer altid bevæget os til rytmer. I sin oprindelige form har dans været en del af sociale overtroiske og religiøse ritualer. Man dansede for eksempel for at bede guderne om en god høst og for at undgå sygdom og hungersnød. Egyptiske vægmalerier, der er omkring 5000 år gamle, vidner med sine dansende kvindefigurer om, at dans går langt tilbage i tid. Den græske mytologi viser også, at dans spillede en vigtig rolle i antikken – grækerne hyldede gudinden Terpsichore, som betyder ”glæden ved dans”.

Dans er en årtusindgammel fysisk udtryksform, som man mener har været kendt i alle menneskelige samfund fra forhistorisk tids stammedans og frem til nutidens moderne danseformer. Dans har været en stor del af selskabslivet, folkekulturen og finkulturen op gennem historien og dyrkes i mange forskellige sammenhænge blandt andet på teaterscenerne, natklubberne eller i fitnesscenteret.

Store kulturelle forskelle

Dans har udviklet sig forskelligt i den vestlige og ikke-vestlige verden. Hvor man i vores vestlige kultur har været meget optaget af ikke at dyrke seksuelle undertoner i dansen, har man ikke haft samme tradition i for eksempel Afrika og Sydamerika. I Afrika har det seksuelle ikke været tabubelagt på samme måde som i Europa. Derfor anså hvide slaveejere, der rejste til Afrika, afrikanske danse – hvor man for eksempel vippede med bækkenet ­– for at være uanstændige og primitive. Man finder også tydelige erotiske signaler i for eksempel den sydamerikanske pardans tango. Da man ville undervise i tango i Europa, ændrede man derfor lidt på dansen for at gøre den mere anstændig.

LÆS OGSÅ: Annette underviser i Ballroom Fitness: Det handler om at have det sjovt

Tango og charleston

Pariser-Tango var den første form for tango, da den i 1913 kom til Danmark efter at være indført i Paris af argentinske studenter. I starten var tango mest en opvisningsdans og vakte forargelse, fordi parret danser i et tæt favntag. Men snart blev dansen populær på dansegulvene. Den danske komponist Jacob Gade begyndte også at komponere tangoer, hvoraf hans verdenskendte Tango Jalousie fra 1925 nok er hans mest kendte. Til trods for at det nazistiske Tyskland i 1930’erne havde forbudt jazz og swing, blev den populære tango ikke forbudt.

Omkring 1920 begyndte negrene i byen Charleston i South Carolina, USA, at danse en dans, der består af twistende bevægelser med lave benløft i et energisk tempo. Dansen fik navnet charleston efter byen, hvor den opstod, og blev meget populær. Charleston er blevet symbolet på 'de glade tyvere'. Josephine Baker var med til at føre charleston til Europa. I samme periode opstod swing, der er nært forbundet med jazz-musik. Swing blev især danset i USA.

Lindy Hop og Jitterbug

Af swing-dansen udsprang Lindy Hop, opkaldt efter Charles Lindbergh, der blev berømt, da han som den første nogensinde fløj alene over Atlanterhavet i 1927. Lindy Hop blev senere kaldt jitterbug og blev danset med hurtige trin, akrobatiske løft og kast med pigerne. Jitterbuggen kom til Danmark i 1939, men hittede først efter besættelsestiden. De unge dansede jitterbug i Dansetten, der åbnede i 1948 i Tivoli, og i dansehallen i Kødbyen i København.

Latinamerikanske rytmer

Latinamerikanske danse har været populære i Europa siden 1930'erne. Det gælder for eksempel tango og salsa, som siden 1990'erne har fået en opblomstring blandt danskerne. Andre lidenskabelige latinamerikanske danse er eksempelvis samba, cha-cha-cha og rumba. Cha-cha-cha kom i 1950'erne og er oprindelig fra Cuba, ligesom rumba, der har rolige, kontrollerede bevægelser og danses i et roligere i tempo end cha-cha-cha. Den brasilianske samba er ikke bare én dans, men en fællesbetegnelse for flere forskellige danse og tempi. Samba forbinder de fleste af os med karneval i Rio de Janeiro, og mange af os husker det første pinsekarneval i 1982, hvor københavnerne dansede gennem gaderne i karnevalsoptog.

Night Fever

Disco hittede i 1977, da John Travolta dansede sig gennem Saturday Night Fever. John Travolta havde som barn taget danselektioner hos Gene Kellys bror. Disco-dans bygger på de grundlæggende principper i ballet og jazzballet, dog med små lette vip i knæ og i fodled. Det er en fri dans, som kan danses med en partner eller alene, og den udvikler sig hele tiden. Den havde sin storhedsperiode frem til omkring 1982. Samtidig med disco-musikken dukkede diskoteker op overalt – det største var Studio 54 i New York, og i Danmark var Daddy's i København blandt de første diskoteker. Diskomusikken er forgængeren til dagens techno, dance og house.

Læs mere om:

Læs også