Selvudvikling
30. juli 2019

Simone, 24 år: ”Jeg vil ikke have, at folk ser mig som ensom”

Op mod halvdelen af alle unge kvinder føler sig ensomme indimellem. Det er på trods af, at der er flere muligheder for at indgå i sociale fællesskaber end nogensinde før, og at de har masser af venner. Mød Simone på 24, der har mange veninder, men alligevel føler sig ensom fra tid til anden. Hun deler ikke følelsen med nogen, for det er et tabu at indrømme, at man kan føle sig ensom.
Af: Josefine Gammelgaard
Simone, 24 år

Foto: Privat

TEMA: #generationformangekrav

De føler sig pressede, forkerte og ensomme. Den unge generation har mange muligheder, men en stor del af dem føler sig alligevel ikke tilpas. De skal præstere i skolen og på de sociale medier, have både gode venner, kæreste og et udseende, de selv er tilfredse med. I disse uger sætter vi fokus på de unge – til tider – ulykkelige piger og ikke mindst på, hvordan vi kan bidrage til, at de får bedre liv. Her kan du møde 24-årige Simone.

Klokken er syv lørdag morgen, og Simone møder mig med et smil i døren. Det var det eneste tidspunkt, Simone kunne finde til at mødes mellem gruppearbejde og private aftaler. Som regel løber hun hurtigt for at nå det hele. Alligevel føler hun sig nogle gange ensom, også selv om det kun er en enkelt aften, hun ikke har planer.

– Mine venner har lov til at lave ting uden mig, men jeg kan blive påvirket af det, når de skal noget, jeg ikke er inviteret med til. Også hvis det bare er to af mine veninder, der mødes på en café. I de situationer kan jeg blive ensom og føle, at jeg ikke er god nok. Bagefter kan jeg tænke, at det er for dumt af mig at blive ked af det, for jeg har det jo godt, fortæller Simone.

Sidst var en lørdag aften, hvor hun prøvede at lave planer med nogle veninder, men ingen havde tid.

– Det var svært at være alene hjemme den aften og tjekke Instagram og Facebook. Jeg fik virkelig følelsen af, at jeg var helt alene. Jeg blev ked af det og rastløs, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv. Da jeg gik i seng, lå jeg og tænkte på alt det, jeg gik glip af, og når jeg får det sådan, begynder jeg at overanalysere en masse situationer. Jeg følte ikke, at jeg var god nok som veninde.

Simone studerer til daglig på pædagogseminariet. Ensomheden stammer fra gymnasietiden, hvor hun var usikker og havde svært ved at få tingene til at hænge sammen. Dengang satte ensomheden sig fast i kroppen. Hun kunne få ondt i maven og være helt anspændt. Det er blevet bedre, men det har krævet meget af hende.

Den glade facade

Der er noget ved ordet ensom, der efterlader en bismag på tungen. Simone vil helst ikke sættes i bås. For hun er ikke ensom. Hun føler sig bare ensom indimellem.

– Jeg vil ikke have, at folk ser mig som ensom. For mig er det et tabu, fordi jeg egentlig er meget social. Jeg er bange for, at hvis jeg fortæller andre om det, så tror de, jeg går rundt derhjemme og laver ingenting. Folk skal ikke have ondt af mig, så jeg har ofte haft en facade på – jeg er glad. Også hvis jeg i virkeligheden ikke er det.

For tiden har Simone det meget bedre. På pædagogstudiet har hun fået en social omgangskreds, der har forbedret hendes selvværd. Ensomheden kommer i små doser.

– Jeg kan godt have lyst til at sige til mine veninder: Prøv at høre her, jeg føler mig sgu ensom indimellem, og jeg synes, vi snakker for lidt om ensomhed. Men det er svært at fortælle andre om det. Jeg har fortalt min kæreste, at jeg følte mig ensom i gymnasiet, men ikke, at jeg stadig kan føle det. Jeg véd, han vil sige, at jeg skal blive bedre til at nyde mit eget selskab. Det er bare ikke så let.

LÆS OGSÅ: Mathilde, 20 år: "Jeg føler, jeg hele tiden skal noget"

Medier og misforståelser

Hver dag tjekker Simone Instagram for at følge med i og like det, andre laver. Selv har hun mellem 60 og 120 likes på sine profilbilleder på Facebook.

– Hvis jeg kun får to likes, kan jeg godt sidde og tænke, at folk synes, det er nederen. Vi lever i en konkurrencepræget tid, hvor vi lægger vægt på, hvem der har det sjovest, ser flottest ud og får de bedste karakterer. Så er det ærgerligt at være den, der sidder alene derhjemme, mens andre er ude at feste. Jeg tror, vi glemmer, at det er sundt at have en aften alene. Vi er så bange for at gå glip af noget.

Simone har lige haft slukket for de sociale medier i to uger, og det var godt givet ud. Alligevel var hun med egne ord ”så dum at falde i igen”. Og hvorfor det?

– Jeg tror simpelthen, det er en rigtig dum vane. Jeg burde slette profilerne, og det gør jeg måske også, når jeg er færdig med mit studie. Lige nu er der meget, jeg skal følge med i. For hvorfor jeg er så afhængig af sociale medier, når jeg bruger dem så usundt? At gå offline fik sat en dæmper på, at jeg har så travlt med at skulle være sammen med nogen. Jeg fik brugt min tid på dem, jeg har rigtig tæt på mig, og som jeg får noget ud af at være sammen med.

Oftest er det rart for Simone at kunne skrive med sine veninder på de sociale medier. Nogle gange kan hun nærmest læse mellem linjerne, hvis det er en god veninde. Andre gange kan hun misforstå noget og blive usikker på, om modtageren egentlig er interesseret.

– Jeg kan godt sidde med en tom følelse af, at måske jeg skulle have ladet være med at skrive. Det er også en af grundene til, at jeg hellere vil snakke med folk end skrive.

LÆS OGSÅ: Fiona, 14 år: ”En gang ønskede jeg altid at blive tynd, når jeg fandt en firkløver”

Tal om ensomheden

Hun kan godt lide det nærvær, der opstår i venindegruppen, når man ikke er for mange samlet.

– Det giver noget, at alle bliver set og hørt, og det kan være svært, hvis vi er 12 personer sammen. Jeg har især en veninde, som jeg deler rigtig meget med. Det er rart at mærke den støtte og vide, at uanset hvad jeg føler, så er det ikke forkert.

Simone har selv været frivillig i Headspace, et rådgivningstilbud til unge. For hende ville det have hjulpet at tale med nogen om ensomheden, da den fyldte mest. Hun gik til lægen og fortalte, hvordan hun havde det, men hun fik aldrig nogen henvisning til en psykolog.

– Jeg ville gerne have hjælp til at sætte ord på ensomheden og til at finde frem til, hvorfor jeg havde det så dårligt psykisk. Jeg håbede, lægen ville sende mig videre til en psykolog, men hun sagde, at der ikke var noget galt med mig. Derfor tænkte jeg, at jeg nok bare var inde i en stresset periode, som ville gå over. Først nu kan jeg se i bakspejlet, at jeg burde have stået fast og givet udtryk for, at jeg virkelig var i mistrivsel.

– Jeg fik senere talt med en fra Headspace, og det var megarart at snakke med en, der anerkendte mine oplevelser. Jeg synes, vi skal være bedre til at tale med hinanden om ensomhed. Det er stadig tabuiseret for mig, og jeg burde fortælle mine venner og familie om det. Men jeg har fået mere kontrol over mit liv. Jeg har haft så mange succesoplevelser på mit studie og i mit sabbatår, og jeg kan mærke, at der er nogle mennesker, der vil mig helt ind til hjertet. Det har helt sikkert hjulpet på følelsen af ensomhed.

HEADSPACE

Headspace tilbyder gratis, anonym rådgivning til unge, som har brug for nogen at tale med. Efter en samtale kan man aftale en ny tid til at mødes, og Headspaces rådgivere kan hjælpe med at finde ud af, om man skal have anden hjælp. Headspace findes over hele landet. Man kan dukke fysisk op, ringe til eller chatte med en rådgiver på headspace.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også