FOKUS: #generationformangekrav
De føler sig pressede, forkerte og ensomme. Den unge generation har mange muligheder, men en stor del af dem føler sig alligevel ikke tilpas. De skal præstere i skolen og på de sociale medier, have både gode venner, kæreste og et udseende, de selv er tilfredse med. I disse uger sætter vi fokus på de unge – til tider – ulykkelige piger og ikke mindst på, hvordan vi kan bidrage til, at de får bedre liv. Her kan du møde 24-årige Simone.
Allerede som helt ung dømte Petra Nagel sin krop uværdig til at være en del af det offentlige rum. Og det var endda, før det offentlige rum blev udvidet med Instagram, Facebook og andre sociale medier, der i dag sætter barren højt for perfektionsidealet. Hun solbadede ikke på offentlige steder, og hun ”glemte”, at hun havde en krop, og levede sit liv oppe i hovedet i stedet. I 2016 fik hun derfor idéen til at lave dokumentarserien ”Petra elsker sig selv”, som blev vist på DR3. For åben skærm prøvede Petra gennem træning, kropsomlægning, danseterapi, plastikkirurgi, psykologtimer og samtaler med kloge mennesker at få en krop, hun kunne elske. Eller bare elske den krop, hun havde.
Lykkedes det så? Er hun i dag opfyldt af uendelig kærlighed til sin krop? Nu hvor hun har fået barn og mand og er på den anden side af de svære 20’ere? Petra tager imod i orange glimmerkjole, med glimtende øreringe, og det store naturkrøllede hår hænger løst ned over skuldrene. Ud over at hun er en lille smule træt, fordi hun stadig bliver holdt vågen om natten af sin lille søn, Pelle Emil, ligner hun billedet på liv og kvindelighed. Det er svært udefra at se, at her kommer en kvinde, der har brugt over 20 år på at føre en samtale inde i hovedet på sig selv, der let kan koges ned til: Du er for tyk. Du bliver aldrig god nok.
Den forkerte krop
Kan du huske, hvordan du havde det med din krop, da du var yngre – for eksempel dengang du var i 20’erne? – Ja, det kan jeg i høj grad. Jeg havde det meget svært med min krop. Jeg spejlede mig udelukkende i andre piger og kvinder, der havde en meget slank krop. Jeg kunne slet ikke føle mig til rette i det hylster, jeg selv var i. Jeg flyttede til København, da jeg blev 18, men der gik flere år, før jeg turde gå ned i en park og ligge og sole mig, eller tage på stranden om sommeren. Når man bor i København, er hele udelivet som sommeren ellers en ret stor ting. Men jeg var faktisk 24, før jeg en sommer tog ud på Islands Brygge og turde lægge mig ved Havnebadet i badetøj. Jeg kan huske, at jeg havde det så anstrengt med at være der.
Gjorde du noget for at få en anden krop allerede dengang? – Jeg var altid på en eller anden slankekur. Da jeg var omkring 24, mødte jeg en fyr, der ikke spiste slik og sukker, og som trænede meget. Jeg begyndte at leve ligesom ham. Når jeg i dag ser på billeder af mig selv fra dengang, kan jeg se, at jeg faktisk var ret slank. Men det følte jeg slet ikke selv. Selv dér havde jeg det sådan, at min krop var helt forkert og forfærdelig. Jeg tænkte altid, at når bare jeg har tabt fem kilo, så bliver jeg lykkelig. Men sådan er det jo ikke. Hvis jeg tabte de fem kilo, dukkede der noget andet op, som jeg var utilfreds med. LÆS OGSÅ:
Sådan har de unge kvinder det i dag - de kolde facts i tal Skjulte det dårlige selvværd
Talte du med dine veninder om, hvordan du havde det? – Nej, jeg syntes, alle mine veninder så hammergodt ud, så det var ikke så nemt. Jeg tænkte, at de umuligt kunne bøvle med det samme virvar oppe i hovedet, som jeg selv gjorde. Men de tænkte sikkert det samme om mig. Da jeg lavede programmerne ”Petra elsker sig selv”, var der mange af dem, der pludselig sagde, at de ikke anede, at jeg gik og havde det sådan.
Sagde de aldrig, at de syntes, du var lækker? – Jo, men jeg skulle altid skifte tøj tusind gange, når vi skulle ud, for der var intet, jeg syntes, jeg så godt ud i eller havde det godt i. Så når de sagde, at jeg så fantastisk ud, tænkte jeg altid, at de bare ville have, at jeg fik fingeren ud, så vi kunne komme af sted. Jeg vidste jo også godt, at der var større problemer i verden, end hvordan jeg havde det med min krop, så jeg sagde ikke så meget højt.
Så hvor tror du, det dårlige selvværd kom fra? – Dengang havde vi slet ikke Instagram, som har gjort mange af de her problemer større for unge piger i dag. Idealerne kom fra blade som Mix og Vi Unge og fra musikprogrammer som MTV. Spice Girls var hotte, og dem, der kan huske Spice Girls, husker måske også, at Ginger Spice var ”hende, den buttede”. Det kunne jeg slet ikke forholde mig til, for hvis hun var tyk, hvad var jeg så ikke?!
Alle kvinder tænker det samme
Var det de tanker, der fik dig til at lave ”Petra elsker sig selv”? – Jeg begyndte at få nogle tanker om, hvordan jeg som 60-70-årig ville komme til at stå og se tilbage på mit eget liv. Og at jeg dér ville komme til at ærgre mig over, at jeg brugte så meget krudt på at tænke over, hvordan jeg så ud. At jeg faktisk brugte hele min ungdom, den bedste tid i mit liv, på at tænke over det konstant. Da jeg fik idéen til programmet, havde jeg lige mødt Asbjørn, og alt burde bare være dejligt og kærlighedsfyldt. Jeg burde nyde livet – men jeg kunne ikke nyde det, for jeg havde de her tanker, der konstant kørte rundt oppe i hovedet på mig: Hvordan er det, jeg ser ud? Hvorfor spiser jeg så meget mad hele tiden? Hvorfor træner jeg ikke mere? Hvorfor kan jeg ikke bare ..? – Og så opdagede jeg, at der ikke var lavet noget fjernsyn om det. Og hvorfor var der ikke det? Hvorfor havde man ikke lavet noget om de tanker, som alle kvinder på tværs af alder – også smukke kvinder – gik og tænkte på? Jeg følte, at det manglede. Og at jeg manglede det. Jeg havde brug for at stoppe mit eget hoved, for jeg spildte for meget tid på alle de negative tanker. Da jeg så begyndte at vende idéen med andre mennesker, gik det op for mig, at stort set alle jo har det på den her måde.
Kom det bag på dig? – Ja! Jeg var i starten af 30’erne, så jeg havde på det tidspunkt haft den samtale kørende inde i hovedet i over 20 år. Og pludselig fandt jeg ud af, at selv de smukkeste kvinder i mit netværk gik og havde den slags samtaler med sig selv. At de bare var variationer over et tema, og at nogle af dem for eksempel havde komplekser over at bruge størrelse 42 i sko. LÆS OGSÅ:
Fiona, 14 år: "Engang ønskede jeg at blive tynd, når jeg fandt en firkløver" Hårdt arbejde
I serien prøver du en masse ting af for at få det bedre med din krop. Var der noget af det, der hjalp? – Det med at arbejde med sig selv kan virke ret luftigt, når man er ung. Men det er hårdt arbejde. Hvis du vil have en stor, flot overarm, går du ned i fitnesscentret og arbejder på det. Hvis du vil have styr på dit hoved, så må du også arbejde målrettet for dét. Jeg lærte, at det var megafedt at tage mig selv seriøst, for det havde jeg aldrig gjort før. Jeg fandt for eksempel ud af, at jeg aldrig var til stede i min krop, for den havde jeg besluttet, at jeg ikke kunne lide, så den havde jeg placeret et sted ovre i hjørnet. Så sad jeg altid oppe i hovedet i stedet. Men jeg erkendte, at det kræver noget at lære sig selv at kende. – Hvis man som jeg har bøvlet med at få alle brikkerne til at falde på plads i éns personlighed, så kræver det et stykke arbejde – og man er nødt til at gøre det, selv om det selvfølgelig kan føles nemmere at lade være. Især psykologen, som jeg talte med i løbet af programmet, var med til, at jeg fik stoppet nogle af de dårlige tanker, jeg havde om mig selv, og som havde selvforstærkende effekt.
Lærte du så at elske din krop? – Nej, jeg lærte ikke at elske den, men jeg lærte at holde op med at tale og tænke så grimt om den og om mig selv hele tiden. Jeg lærte også, at kroppe er forskellige, selv om det lyder banalt. Indtil jeg lavede serien, gik jeg rundt med en forestilling om, at alle kroppe i princippet kunne komme til at se ud som de kroppe, vi spejler os i på Instagram og i modebladene. Men det kan de ikke. Selv om man sulter sig og træner helt sindssygt, vil éns krop vende tilbage til sin egen form, i det øjeblik man holder op igen. Det var faktisk en stor erkendelse for mig at give slip på den idé, jeg havde gået rundt med som ung, om, at der findes én rigtig krop – den, der er tynd, med hvepsetalje, sixpack, runde bryster, langt, tykt hår, lår, der ikke rører ved hinanden, og tynde arme. Men sådan ser vi bare ikke alle sammen ud. Og det kommer jeg heller ikke til.
Det skal nok gå
Det ser ud til, at de unge kvinder i dag generelt har det sværere med deres krop, end da du var 20. Hvad er dit bedste råd til dem? – Når man ser på, hvad Instagram har gjort ved mig selv i løbet af de sidste fire-fem år, så er jeg faktisk oprigtig bekymret for dem, for de er vokset op med de sociale medier på en helt anden måde. De har deres telefon i hånden hele tiden. Men jeg vil gerne sige til dem, at det hele nok skal gå. Hvis bare jeg selv havde vidst det, da jeg gik og bekymrede mig hver eneste dag. Jeg ville hele tiden være en anden, men nu kan jeg se, at det hele jo gik, selv om jeg var mig. Jeg fandt en kæreste, jeg fik et barn, jeg ser ordentlig ud, jeg har en interessant karriere. Det kører jo. Hvis jeg havde vidst det, ville jeg have kunnet nyde lidt mere at være ung. Så: Nyd den, du er, og det sted, du er i livet, for ellers går årene med at ønske, at man er en anden, end man er. Petra Nagel, 34 år. Journalist; har lavet programmerne ”Petra dater hele verden”, ”Petra elsker sig selv” og ”Petra får en baby” på DR3. Fra august vil hun være at finde på TV 2 i et nyt aftenprogram sammen med Abdel Aziz Mahmoud, Natasja Crone og Jes Dorph-Petersen. Kærester med Asbjørn og mor til Pelle Emil på 16 måneder.