Chefredaktøren: Velkommen til en ny skam
Skam. Et af de åg vi som mennesker alle bærer rundt på i den ene eller anden form. Megen skam er helt og aldeles uretfærdig – skabt af fordomme, manglende accept eller følelsen af bare at være forkert. Den type skam skal vi gøre op med og bryde ud af, da den er tyngende, ukonstruktiv og dybt smertefuld. Men en ny type skam er kommet til verden – en skam, som faktisk kan være opbyggende på en måde, der kan ende med at redde verden.
Jeg taler om klimaskammen: følelsen af at have alle de rigtige meninger og intentioner omkring at leve mere grønt og bæredygtigt, og så alligevel tage sig selv i at svælge i flyture, rødt kød og labert nyt modetøj, der bliver brugt og smidt ud i takt med årstidernes og modelunernes skiften.
Med andre ord: God gammeldags dobbeltmoral. Føler du dig ramt? Det gør jeg ... Men som sagt har klimaskammen, modsat mange andre typer skam, en positiv upside: Den kan være med til at regulere vores adfærd i en mere hensigtsmæssig retning. Ingen kan ændre alt, men alle kan ændre lidt, og hvis vi hver især lytter til vores indre klimaskam og starter med os selv, vil verden hurtigt blive et bedre sted at leve – for os og vigtigst af alt: for de kommende generationer.
Så skal vi ikke give hinanden hånd på, at vi starter med os selv? Et lille skridt ad gangen. En bøf mindre om ugen. En rejse mindre om året. Ikke nødvendigvis det hele på én gang. Ifølge Simon Elsborg Nygaard, som er lektor i bæredygtighedspsykologi på Aarhus Universitet, er det at gøre noget ved sin klimaskam nemlig ikke nødvendigvis forbundet med forringet livskvalitet. Det handler istedet om at finde ind til kernen af, hvad der bidrager til vores livskvalitet, og hvad vi kan undvære. Læs mere om det, og bliv inspireret til et en mere klimavenlig livsstil i denne uges femina.
Camilla Kjems
Chefredaktør
camilla.kjems@femina.dkFÅ ET SMUGKIG I DENNE UGES FEMINA I GALLERIET HERUNDER