Underholdning
15. november 2019

Julia Lahme: ”Vi er en familie, vi producerer kærlighed”

LIGESTILLING I HVERDAGEN. Julia Lahme mener, at milimeterdemokrati "slår alt ihjel", men har været nødt til at tage en diskussion om rengøringsniveauet. For hvem har ret til at bestemme, hvornår noget er rent?
Af: Tine Bendixen
https://imgix.femina.dk/media/article/hverdagsligestilling-julia-lahme.jpg

Foto: Heidi Maxmiling, Anita Graversen/Ritzau/Scanpix

TEMA: LIGESTILLING I HVERDAGEN

Gennem tre uger sætter vi fokus på ligestillingen hjemme hos DIG! Hvem støvsuger, og hvem slår græsset? Er fordelingen lige? Ifølge feminas store undersøgelse laver kvinderne mest i hjemmet. Vi undersøger hvorfor – og ikke mindst om vi kan ændre det.

Læs interviewet med Mette Blomsterberg her

Læs interviewet med Søren Sko her

Læs interviewet med Anne Hjernøe her

Læs interviewet med Jens Rohde her

Hvordan fordeler i økonomien?

– Det er fuldstændig ligeligt fordelt, fordi vi driver en virksomhed sammen. Vi deler alt, alt, hvad vi har, absolut og uden undtagelser og i alle beslutninger, vi har fælles økonomi og kun én konto. Fordi vi er en familie. Vi producerer kærlighed, og vi producerer børn, og vi producerer arbejde, som vi får løn for i penge. For os er der ikke nogen forskel på de ting. Jeg er meget glad for fælles økonomi, fordi man så ikke har særlige privilegier i forhold til hinanden.

Hvordan fordeler I husarbejdet?

– Jeg tager mere vasketøj, end Johan gør. Han tager mere rengøring og oprydning, end jeg gør. Jeg har simpelthen ikke noget at klage over, det er fuldstændig lige og ikke noget, vi behøver at snakke om længere.

Har I måttet snakke om det?

— Ja, der har været nogle diskussioner – for 13-14-15 år siden. Inden vi fik børn. Vi har også diskuteret sådan rengøringsniveauet. Hvem der havde ret til at bestemme, hvornår noget var rent, haha. Jeg synes, at man skal vaske tøj oftere, end Johan synes. Og så er det mig, der roder hjemme hos os. Jeg roder som en sindssyg, og jeg kan ikke se det, haha. Det er nok det, vi har skændtes om. Der har aldrig været beskidt, men der har godt nok været rodet, og det er der stadig. Det generer mig ikke, jeg bor fint i bunker. Så vi har været nødt til at finde nogle standarder sammen, derfor er der ikke noget hjemme hos os, der bliver, som JEG vil have det, eller som JOHAN vil have det. Så jeg synes ikke, der er forskelle længere.

Hvem tog barsel?

— Jeg havde 10 dage med Sofus, derfra var han med på arbejde. Med Elias havde jeg noget, der lignede barsel, men jeg skulle stadig passe det magasin, jeg dengang var chefredaktør på. Så jeg vil ikke kalde det barsel, men Johan tog to måneder, da mine fire måneder var slut. Og så kom vores reservebedste fra Odense og boede hos os i seks uger. Så det var en lappeløsning.

Kvinder lyver måske lidt for sig selv, når de snakker ligestilling og barsel – for de vil helst have den alene?

— Ja, og det er helt forfærdeligt for børnene. Det er også forfærdeligt for mændene – de står hele tiden dårligere i systemet, når de ikke tager den barsel. Derudover mener jeg, at man skal tage al den kontakt med sine børn, man kan få. Jeg er meget stærk fortaler for tvungen delt barsel. Altså fuldstændig ligeligt delt – tvunget.

Hvem er handy-person hjemme hos jer?

— Det hyrer vi professionelle folk til. Ingen af os kan. Jeg kan godt slå ET søm i, men ikke tre, der skal sidde på en linje.

Mange kvinder kan selv nu, er mænd frarøvet den rolle?

— Ja. Men jeg tror ikke på, at ligestillingen eller maskuliniteten ligger i det. Jeg tror ikke, det så meget handler om, hvilke funktioner vi har i hinandens liv, men om at vi skal have de samme muligheder for at opnå de samme åbne døre. Det er jo noget med at sige, at ligestilling ikke ødelægger kønnet eller flirten eller alt det lækre, der er mellem to mennesker, men ligestilling er bare en grundpræmis for, at man kan få de samme muligheder.

Og derfor – skal man ikke gå på deltid:

— Jeg går ikke ind for deltidsstillinger overhovedet, fordi det nedsætter især kvinders pension og opsparing og mulighed for at drive det lige så vidt, som de har lyst til i forhold til karrieremuligheder og ambitioner. Og så ved jeg godt, at man bliver ved med at spørge: ”HAR kvinder lyst til at gøre karriere?” Ja, det er jeg sikker på, at kvinder har. De har lyst til at være dygtige til deres arbejde, men de har ikke lyst til, at det skal ske på bekostning af noget. Og når kvinder tager mere ansvar i hjemmet, koster det tit mere for familien, når kvinder gør karriere, end når mænd gør.

Har du været bevidst om at afgive magt i dit eget hjem?

— Jeg har aldrig taget magten, jeg har aldrig ønsket den, jeg har aldrig ønsket mig at bestemme mere. Altså aldrig. Nogensinde. Jeg havde kærester før Johan, og det er cirka 20 år siden, jeg blev bevidst om, at det var meget vigtigt for mig at have et ligestillet parforhold. Så der har helt sikkert ligget nogle udfordringer i det før. Men jeg har ikke noget ønske om at bestemme, og jeg har ikke noget ønske om at blive bestemt over. Jeg synes, det er partnerskabet, der er det sjoveste.

Hvad giver I jeres drenge med, når det gælder kønsopfattelser?

— Nu er jeg jo pakket ind i glimmer det meste af tiden, og det er min mand ikke. Haha. Men de vokser op som en anden generation. De kan sagtens se, at der er forskel på drenge og piger, og at man har forskelligt blik på verden, men de skal egentlig bare have den opfattelse, at alle MENNESKER er lige. Og skal gives muligheder for at opnå gode liv. Vi forsøger at give dem pligter derhjemme. Sådan noget med at dække bord og tage ud af bordet. Efter formåen og muligheder hjælper vi alle sammen til for at få det hele til at køre. Det er noget, jeg tit ryger i clinch med folk om: At for mig starter det helt grundlæggende med at forstå, at familien er en produktionsenhed. Vi producerer kærlighed og overskud og varme og liv og børn. Alt muligt godt. Og så producerer vi også penge. Og der er ikke noget, der er mere værd end andet. At være god til at producere penge overskygger ikke at være god til at føde børn. Det hele er nødt til at være lige meget værd.

Millimeterdemokrati er umuligt?

— Fuldstændig. Det slår alt ihjel.

Julia Lahme, 42 år, forfatter, etnolog og direktør i ”Lahme Kommunikation”, gift med musiker Johan Forsby alias Jooks. Julia og Johan har været sammen i 19 år og bor på Østerbro med deres børn Sofus (otte) og Elias (11).

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også