I denne alder skal dit barn helst smide sutten
Foto: Panthermedia
Nogle børn giver den fra sig frivilligt – fra den ene dag til den anden. Andre børn kæmper med næb og klør for at beholde den, og afvænningen føles som en evighed.
Men lige meget hvad så er det nødvendigt, at dit barn siger farvel til sutten før eller siden.
Hanne Gaard, der er ledende tandlæge i Københavns børne-og ungdomstandpleje, fortæller, at den ideelle alder for børn at smide sutten er mellem 3 – 3,5 år.
- Når man bruger sut, sker der nogle afvigelser i tandstillingen, fordi sutten skubber til tænderne. De afvigelser, der sker inden 3-års alderen korrigerer sig selv. Hvis barnet bliver ved efter det er fyldt 3,5-år, er der langt større risiko for, at tænderne ikke kan rette sig selv, forklarer tandlægen.
Hun fortæller desuden, at det er individuelt for alle børn, hvornår de smider sutten, og at det er et gennemsnit, der viser at det er i alderen mellem 3-3,5. Nogle børn vil kunne bruge sut til de er 4 år, uden at det skader tandstillingen langvarigt.
Konsekvensen bliver, at man senere i ungdommen kan få brug for bøjle eller ekstra tandpleje.
- De fejl der opstår senere skal behandles og det er meget mere omfattende for barnet. Det er langt nemmere for børn at vænne sig af med sutten i tide, end at de skal have rettet tænderne senere, siger hun.
LÆS OGSÅ: Sådan vænner du dit barn af med sutten
Skal mit barn overhovedet have sut?
Men hvis den volder så mange problemer, skal vi så overhovedet vænne vores børn til sutten?
Hanne Gaard mener ikke at der er problemer i, at vores børn får sut.
- Sutterefleksen er naturligt hos børn, for det er den måde, de overlever på, når de er helt små og skal have mad. Hvis man er opmærksom på, at barnet skal vænnes af med sutten igen, kan det sagtens få sut, fortæller Hanne Gaard.
Der er i forvejen så mange ting, vi skal vænne vores børn af med, at en sut fra eller til ikke bør vælte læsset, mener hun.
- Barnet skal alligevel vænnes af med sutteflaske og alt muligt andet, så jeg kan ikke se, hvorfor det ikke også kan vænnes af med sutten, siger Hanne Gaard.
Der findes runde, flade, anatomiske, latex eller silikone sutter. Og, nårh ja, skal den forresten være med ventil eller uden? Der findes uendeligt mange forskellige sutter, og det kan være svært at gennemskue, hvilken der er bedst for dit barn.
- I Københavns Børne-og Ungdomstandpleje har vi ingen holdning til, hvilken sut, der er bedst, fortæller Hanne Gaard.
Hun mener derfor, at det er et personligt valg, forældrene skal træffe på baggrund af deres egne holdninger.
Hvornår er tiden rigtig?
Der er masser af forskellige fremgangsmåder, når dit barn skal afvænnes sutten, men den dårlige nyhed er, at der næsten med garanti medfølger gråd og uro. Derfor er mange af os tilbøjelige til at skubbe afvænningen så langt som muligt. Men det er et plaster, der skal rives af før eller siden.
Det vigtigste at huske på, ifølge Hanne Gaard, er timingen.
- Hos nogle børn er det en stor ting. Man skal vælge det rigtige tidspunkt – og være forberedt på urolige nætter. Derudover skal man tage det stille og roligt, så skal det nok gå.
Hvordan regner vi så ud, hvornår det er bedst for vores barn at smide sutten?
- Hvis man lige har fået en lillebror eller lillesøster, skal man måske vente lidt, for sutteafvænning er forbundet med besvær. Det er meget individuelt og rådgivning tager udgangspunkt i den enkelte familie, siger hun.