Vælg din fisk med omtanke
Foto: Colourbox
Som forbruger har du købekraften til at gøre en forskel. Men bruger du den magt? Hvornår har du sidst spurgt din fiskehandler om, hvor og hvornår fisken er fanget, eller ledt efter svar bag på pakken på, hvorvidt bestanden er truet eller ej?
Rigtig mange af os går og glemmer, hvor stor indflydelse vi har som forbrugere. Og vil du gerne kunne spise fisk i mange år fremover, er det nu, du skal reagere. For det ser desværre rigtig skidt ud for verdenshavenes fiskebestande. Fisk og andre havdyr fanges i fiskernes net og kastes tillbage i havet fra fiskefartøjerne. De er normalt døde eller kvæstede, og derfor er dette udsmid spild af liv. De små, ofte unge fisk når nemlig ikke engang at forplante sig, inden de kasseres. Samlet set er tre ud af fire bestande overfiskede, 82 % af Middelhavets bestande og 63 % af Atlanterhavsbestandene. Det er altså nu, der skal handles.
Derfor har EU-kommissionen nu lanceret en oplysningskampagne, mens vi venter på reformen af den fælles fiskeripolitik, som træder i kraft, når EU's regeringer og Europa-Parlamentet har vedtaget forslagene.
Fisk og alt andet godt fra havene er en vedvarende ressource, hvis vi forstår at forvalte den med omhu. Fisk og skaldyr er rige på vitaminer og mineraler og desuden en væsentlig kilde til omega-3-fedtsyrer. Desuden er det påvist, at fisk i kosten kan være med til at beskytte mod en række sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme, depression og gigt.
På hjemmesiden www.chooseyourfish.eu kan du blive meget klogere på, hvordan vi opnår ægte bæredygtighed inden for fiskeriet - miljømæssigt såvel som socialt og økonomisk.