Selvudvikling
1. juli 2020

"Mit liv skal ikke gøres op i, om jeg har en god eller en dårlig kropsdag"

I fire år har Malene Nelting dokumenteret sin krop gennem billeder og ærlige posts på Instagram. Da hun sidste år besluttede sig for at få fjernet en del af sin mavesæk ved en vægttabsoperation, følte hun, at hun svigtede dem, der støttede hende. I dag arbejder hun på at være 'kropsneutral' – en tilstand, hvor vi giver slip på tankerne om kroppen og bruger vores liv på at være dem, vi er i stedet.
Af: Susanne Cordes
https://imgix.femina.dk/media/article/malene_neltin_det_er_fordi_jeg_er_tyk.jpg

Foto: Marie Hald

På Malene Neltings Instagram-konto @det_fordi_jeg_er_tyk har hendes næsten 8.000 følgere gennem de sidste tre år fulgt hendes forholdet til sin krop. Da hun fyldte 30 i oktober 2016 besluttede hun, at hun enten skulle tabe sig eller holde op med at ryge. Efter en depression i 20’erne, der havde øget hendes vægt, var hun klar til et vendepunkt.

Cigaretterne var svære at give slip på, men hun startede en heftig slankekur som start på sit nye årti. Hun havde allerede tabt sig 10 kilo, da hun i januar 2017 oprettede sin Instagram-konto, som hun forestillede sig, skulle være en slankeprofil. Malene tabte sig også 40 kilo på otte måneder og høstede mange likes.

– Det gik alt for hurtigt. Jeg havde slet ikke mit hoved med. Alt handlede om mit vægttabshigh. Jeg fik rigtig mange likes på min Instagram, men jeg kunne ikke holde det. Det kan man ikke, når man taber sig så hurtigt og så begynder at spise normalt igen.

LÆS OGSÅ: Ja, du kan godt være sund, selvom du er tyk

Ambivalens omkring kroppen

Instagram-profilen kom derfor i en periode til at handle om, hvor frustrerende det føltes for Malene, at hun begyndte at tage på igen. Samtidig begyndte hun at dokumentere sin krop gennem billeder og ærlige posts om, hvor svært hun havde det med sin krop og sin vægt. Hun skrev åbent om selvhad og dårlige dage. Og også om ambivalensen i, at hun som aktivist arbejdede for kropsaccept, samtidig med at hun gerne ville tabe sig, fordi hun havde oplevet, hvad det gjorde for hendes livskvalitet, da hun vejede mindre.

Malenes årelange overvejelser ledte til en, for mange, kontroversiel beslutning i 2019. Hun ville have en gastric sleave-operation, det vil sige en mindre vægttabsoperation, hvor en del af mavesækken fjernes.

Forkæl dig selv og få femina leveret hver uge. Køb et abonnement her

– Jeg tog et langt tilløb til den beslutning. Instagram var med til, at det tog en måned eller to mere for mig, før jeg bookede tid til operationen. Jeg kunne ikke lade være med at tænke: Hvem er det, jeg svigter med den her beslutning? Hvad med alle de her mennesker, der støtter mig og kan lide mig, ligesom jeg er, og som bliver glade af at se, hvordan jeg har det med min krop? Øver jeg vold på dem ved at træffe den her beslutning? Men jeg kom frem til, at som med alt andet på nettet virker det bedst, hvis man står ærligt og sårbart frem med, hvem man er.

Det var ikke alle, der forstod Malenes beslutning, men hun har lært at leve med modvinden også.

– Hele min proces har handlet om, at jeg gerne vil trives og have det godt. Jeg prøvede at tabe mig ved egen hjælp, men jeg fandt i den proces ud af, at jeg har brug for lidt ekstra hjælp. Det er i sidste ende min beslutning, og det er helt okay. Jeg vil ikke være reklamesøjle for vægttabsoperationer. Det er ikke for alle, og det er en beslutning, man selv skal komme frem til, men jeg kan sagtens stå inde for, at jeg har gjort det på min måde.

https://imgix.femina.dk/malene_nelting_2.jpg

Malene Nelting

33 år, fotograflærling, aktivist og instagrammer bag kontoen @det_fordi_jeg_er_tyk

LÆS OGSÅ: 5 kvinder om kropsskam: Sådan sniger den sig ind

Kropsneutralitet giver ro

En del af Malenes proces har været at skærme sig selv fra mange af de andre kropsfortællinger, der florerer både på SoMe og i tv-dokumentarer. Hun har haft behov for at koncentrere sig om sin egen proces uden at skulle forholde sig til andres. For forholdet til vores kroppe fylder ikke kun i vores hoveder, men også på sendefladen og alle kommunikationskanaler.

Samtidig kuraterer Malene de medie-input, hun får; et råd, hun gerne giver videre.

– Jeg hører mange podcasts og er meget på Instagram. Når jeg bruger så meget tid på noget, skal det være noget, jeg har det godt med. Jeg er blevet virkelig god til at spotte, når en reklame eller et indslag giver mig en dårlig fornemmelse i kroppen. Der skal ikke særlig meget til, at jeg unfollower nogen. Det skal være rart at være på de sociale medier.

I dag arbejder Malene på at være 'kropsneutral'. Hendes vægt handler ikke om et tal, og hendes krop handler ikke om et udefrakommende ideal. At være kropsneutral er at være til i sin krop, uden at tankerne om den fylder alt.

– Min krop er noget, der kan noget. Jeg skal trives i den. Jeg skal have det rart. Men min krop skal ikke være noget, jeg skal tage stilling til hele tiden. Mit liv skal ikke gøres op i, om jeg har en god eller en dårlig kropsdag. Det er det samme med mad. Mad skal fodre mig hver dag, men vi tænker ofte på mad som noget negativt eller noget positivt, og så kommer det til at fylde meget. Jeg vil gerne derhen, hvor jeg er mere afslappet omkring de prædikater.

LÆS OGSÅ: Giver vi kropsskam videre til vores børn?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også