Liv
17. august 2020

Til kamp mod farlige apps: Se influenceren retouchere sig ned i vægt

Stylist og tv-vært Janka Polliani er træt af det stigende brug af billedmanipulerende apps på sociale medier. Derfor lavede hun en video, hvor hun på magisk vis retoucherer sig selv ned i vægt - for at vise, hvor slemt det står til.
Af: Angelica Martinsen, kk.no
https://imgix.femina.dk/media/article/infludone.png

Foto: Scanpix, privat

Janka Polliani har i flere år stået bag en af Norges førende modeprofiler.

Hun har ikke kun succes i Norge, men også internationalt bliver der holdt øje med stylisten og tv-værten.

41-årige Polliani har fået meget ros for at være et friskt pust i influencerbranchen. Hun har gentagne gange udtalt at være stolt af at vise strækmærker, rynker, mørke rander under øjnene, bumser.

Sagt med andre ord: Realiteten.

https://imgix.femina.dk/polliani1.png

Nu bliver Polliani hyldet igen.

Denne gang, fordi hun kritiserer det stadig stigende brug af apps til billedemanipulation - også inden for sin egen branche.

– Da jeg voksede op, var det kun dem, der kunne benytte Photoshop – i magasiner eller på reklameplakater – som kunne retouchere på den måde, men nu er det tilgængeligt for alle, og er lettere end nogensinde. Selv 10-årige kan gøre det, siger Janka Polliani.

I en fire minutter lang video kritiserer hun brugen af apps som for eksempel kontroversielle FaceTune, som gør vejen til et nyt udseende lettere end nogensinde før.

Polliani bruger et billede af sig selv for at demonstrere over for sine 155.000 følgere, hvor let det er.

- I denne video ser du mig gå ned i vægt, bare ved hjælp af en app. Det er så skummelt, at folk faktisk gør dette med de fleste billeder, de lægger ud, skriver modeprofilen under en video hun delte på Instagram tilbage i juli.

Se videoen her

Når hun bliver spurgt ind til baggrunden for at dele den kritiske video, er hendes svar klart og tydeligt.

– Jeg synes, det er på tide, at folk vågner op. Det gælder selvfølgelig influencere, men også andre derude, som ikke har en stor følgerskare, men som er med til at normalisere denne type retouchering, siger hun.

Hun fortæller, at hun kender mange, som bruger billedemanipulations-apps. Samtidig understreger hun, at hun ikke har noget problem med at tage en snak med dem, det drejer sig om.

Som hun konstaterer: Der skal ske en udviklig.

– Er man offentlig person, må man også kunne stå inde for, at man vælger at redigere sine billeder i så stor grad, siger Polliani og fortsætter:

– Jeg redigerer jo til en vis grad også mine egne billeder. Jeg fikser elementer som lys og kontrast, men at skulle manipulere mine træk, mit ansigt og min krop. Det ville jeg aldrig gøre. Det handler om at være lidt "real" mod sine følgere, og ikke mindst sig selv.

– Må være lidt pinligt

Ingjerd Mella Ulstein er psykolog og arbejder ved Villa SULT - Institut for spiseforstyrrelser.

Hun er ikke i tvivl om, at forbilleder, som formidler urealistiske skønhedsidealer og uopnåelige kropsforventninger, bærer et enormt ansvar. Der er en fare for, at de forstærker mange unges ufordringer med krop og mad.

Det kan føre til en udvikling af alvorlige spiseforstyrrelser og lavt selvtillid hos andre mennesker, og specielt de unge er meget modtagelige fra påvirkninger udefra.

Men det er der ikke noget nyt i.

Ingjerd Mella Ulstein understreger, at det at retouchere billeder gennem et filter eller diverse apps er lige så naturligt for de unge som at fjerne røde øjne, som fotobutikkerne gjorde i "gamle dage".

– Men det at have et vedvarende behov for at fikse sine billeder, hver gang før de lægges ud, kan jo tyde på et usikkert selvbillede og behov for bekræftelse. Det kan selvfølgelig også være en del af mere omfattende psykiske problemer, tilføjer hun.

3 tips fra psykologen

Husk, at det er muligt at slette Instagram og andre sociale medier, der påvirker dig negativt.

En mildere version er at stoppe med at følge dem, der får dig til at have det dårligt.

Find andre interesser, som er meningsfyldte og givende og som ikke handler om at dyrke sin krop og sit udseende.

Men det bugner ikke kun med dem, der gør taljen smallere, armene tyndere og læberne mere fyldige ved hjælp af apps. Der er også personer, der fortsætter, selvom de bliver taget på fersk gerning, gang på gang.

For eksempel realityprofilen Kylie Jenner og storesøster Kim Kardashian. Eller skuespillerinden Lindsay Lohan. Eller model Miranda Kerr. Listen er lang.

Ifølge Ulstein fortsætter influencerne med at retouchere deres billeder, selv efter at være blevet opdaget, fordi de økonomisk er afhængige af følgere og likes.

– Samtidig er de også bare almindelig mennesker, som ønsker at opnå de samme urealistiske skønhedsidealer. Det må desuden også være lidt pinligt at begynde at lægge uredigerede billeder ud af sig selv, efter lang tids brug af manupulation, siger Ulstein, før hun hurtigt indskyder:

– Men det er fantastisk at se nogen, der alligevel vælger at gøre det.

En håbløs kamp?

Tilbage til Janka Polliani. Hun har selv to børn og synes, at det er skræmmende, at de vokser op i en helt anden verden, end hun selv gjorde.

Noget af det vigtigste, vi kan gøre, er at tale om det, mener hun.

– Jeg tror profiler, som ikke bruger den ekstreme billedemanipulering, også skal tale om det. Og tal med børnene om, at det ikke er virkeligheden, så de får en forståelse af, at det man ser på sociale medier, ikke nødvendigvis er ægte. Så bliver sammenligningsgrundlaget et helt andet, og det hjælper forhåbentlig lidt, siger Polliani.

Retouchering og manipulation af billeder er blevet så udbredt, at det kan virke som en håbløs kamp at kæmpe.

Nu er også blevet muligt at bruge et såkaldt "skinny-filter" i videoformat.

Det kan føles lidt som at slås mod slangen Hydra fra den græsk mytologi - når et hoved bliver hugget af, vokser der to nye ud.

Polliani tror på, en løsning kan være at forbyde de omtalte apps, så det slet ikke er muligt at hente dem ned fra app-butikkerne.

– I sidste ende tror jeg, at det er vigtigere end nogensinde før at vise, at der findes andet, end det man ser, tit er det modsætningen af det polerede billede, mange stjerne normaliserer, siger hun afsluttende.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no.

Læs også