"Det er jo ikke fedt, at der en idé om, at mænd er primitive dyr"
Foto: Privat
346.
Så mange mænd har i skrivende stund skrevet under på den underskriftsindsamling, som David Russel i fredags startede, og derigennem har de erklæret, at de "ved, at vi har et problem med sexisme og vil gøre noget ved det".
David Russel, der til daglig arbejder som folkeskolelærer og studerer pædagogisk sociologi, fik idéen til underskriftsindsamlingen, da en af hans forbindelser på Twitter, Linda Nørggard, i et tweet spurgte:
"Kan vi få 701 mænd til at skrive under på, at de godt ved, at der er (har været?) et problem med sexisme, og at de vil være med til at arbejde på at få det problem til at gå helt væk?"
I opslaget henviste hun til de 701 kvinder, der på blot to dage skrev under på det omtalte støttebrev til Sofie Linde og dermed sagde fra over for sexisme i mediebranchen, altså forskelsbehandling på baggrund af køn.
LÆS OGSÅ: "Hun skulle sige nej tre gange, før jeg accepterede det"
- Der var et par stykker, der svarede til Lindas opslag, at det ville de da gerne skrive under på. Så svarede hun noget i stil med: "Jamen, så prøv da at oprette den indsamling" som en kommentar til, at nok har mange mænd gode intentioner, men der sker ikke rigtigt noget.
- Det følte jeg mig i virkeligheden lidt ramt af, så jeg tænkte, at jeg som minimum kunne oprette underskriftsindsamlingen, siger David Russel.
Vi har alle et ansvar
Med underskriftsindsamlingen håber han at kunne sætte mændene i spil og lade dem "komme ind i kampen". For sexisme er et problem for os alle og ikke kun for kvinder, mener han.
- Der mangler blandt os mænd en generel indsigt i, hvilken rolle vi spiller i det her. Selvom man ikke selv mener, at man er en del af problemet, kan man stadig godt være en del af løsningen.
- Debatten handler ikke om, at alle mænd skal stå til ansvar for, at nogle få mænd gør de her meget grove ting. For det er det, der nogle gange sker: At man siger: "Jamen, jeg kunne aldrig finde på at være upassende til julefrokosten". Men ikke at gøre noget er jo det sammen som at acceptere, at de her ting sker.
- Så når vi nu ved, hvor mange der har skrevet under på brevet til Sofie Linde, så synes jeg, det er mærkeligt, at man har fået en idé om, at hvis man ikke udøver sexisme eller sexchikane, så behøver man ikke forholde sig til det.
Derfor er mænd nødt til at starte med at lytte og blive klogere på, hvor mange kvinder der oplever sexisme. Det må være minimumsbarren, mener David.
- Næste step er så at sige fra i de situationer, hvor man oplever, at venner, kolleger eller familie opfører sig sexistisk, i stedet for at feje det af med: "Nåh, ja, det er jo bare for sjov".
- For det handler om, hvordan mænd taler med hinanden om kvinder og til kvinder. Men også hvad mænd forventer af hinanden. Den slags jokes eller måden at tale om kvinder på, som fx finder sted i omklædningsrummet, det er med til at forme, hvordan vi kommer til at tænke, og det er med til at signalere, at det er okay.
LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt: "Jeg har pænt meget erfaring med sexchikanesager"
David har et bud på, hvorfor kun cirka halvt så mange har skrevet under på underskriftsindsamlingen, sammenlignet med de 701 kvinder, der på bare to dage skrev under på støttebrevet til Sofie Linde:
- Jeg tror, at mange mænd ikke ser det som deres ansvar, fordi de ikke ser sig selv som en del af problemet.
- Det ville faktisk undre mig, hvis det skulle få lige så mange underskrifter. Det var i virkeligheden også en provokation, at jeg lavede opslaget for at demonstrere: "Ja Linda, du har ret, vi mænd kan nok ikke få lige så mange underskrifter".
Også en usund kultur for mænd
Mange mandefællesskaber, hvor der hersker en sexistisk kultur, er ikke blot skadelige for kvinder, men også for mændene selv. For en sexistisk kultur betyder også, at der er nogle meget snævre og stereotyper forestillinger om, hvordan mænd kan opføre sig. Også derfor er der al mulig grund til, at mænd selv arbejder for at ændre på kulturen, mener David.
Han peger blandt andet på, at flere mænd begår selvmord (link fjernet), blandt andet fordi der eksisterer en forestilling om, at mænd skal være macho, og når de ikke lever op til de normer og den selvopfattelse, ender de med at tage livet af sig selv. (link fjernet)
- Vi har brug en snak om, hvad det gør ved os, at der er en fortælling om, at mænd ikke kan styre sig. Faktisk mangler vi en større mandebevægelse, som kan sætte gang i snakken om, hvilke mandestereotyper der dominerer, og hvilken indvirkning de har på os mænd - og på vores kultur.
- Det handler om at sige fra over fra de der utroligt lave forventninger, der er til os som køn. Det er jo ikke fedt, at man har en idé om, at mænd er primitive dyr, der ikke kan styre deres følelser eller tage hensyn til andre mennesker. Derfor må det da være i alles interesse at ændre kulturen.