10 tips til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen
Foto: Shutterstock
Det kan være lidt af en jungle, når du begiver sig ud i at ville leve mere bæredygtigt. For hvor skal du starte, hvad skal du vælge, og kan du egentlig stole på, at det er så godt, som det lyder?
Vi har lavet en guide til dig, der viser, hvordan du kan gøre din hverdag mere bæredygtig og klimavenlig ved bare at lave nogle få små justeringer.
KL. 06:00 - Når du tager brusebad
Tag kortere brusebade og sluk bruseren, når du sæber dig ind. Har du en luftblander til brusehovedet, sparer du også vand, skriver Grøn Forskel.
Du kan også erstatte den gængse shampoo med en shampoobar. En shampoobar indeholder ikke vand, og så har den minimal eller ingen emballage.
KL. 06:30 - Når du børster tænder
Erstat den klassiske plastiktandbørste med en fremstillet i bæredygtigt materiale, for eksempel bambus.
Bambus er blandt verdens hurtigst voksende planter – med en daglig vækst på op til en meter regnes det som en mere miljøvenlig og bæredygtig ressource end træ. Du kan også med fordel gå efter svanemærket tandpasta for et mere miljøvenligt alternativ.
KL. 06:45 - Når du gør du klar
Skær ned på skønhedsprodukter ved at vælge dem, der kan bruges til mere end én ting. For eksempel en ansigtscreme med solfaktor eller en cremeblush, der kan bruges på både læber og kinder.
Du kan tjekke ingredienserne på dine skønhedsprodukter, for eksempel om de indeholder mikroplastik, i appen Kemiluppen.
KL. 07:00 - Når kaffetrangen melder sig
Vær kræsen med emballagen - det giver meget affald og er svært at genbruge. Ved at medbringe din egen to-go-kop på kaffebaren sparer du på unødigt affald hver dag, og udvalget af bæredygtige (og pæne!) kopper har aldrig været større.
KL. 12:00 - Når du spiser frokost
I Danmark er kødindtaget blandt det højeste på verdensplan. Vi ved, at det belaster klimaet, men hvis du ikke er klar på at sige farvel til kød, kan du sagtens klimaoptimere din mad alligevel. Hvis du spise kød, kan du erstatte noget af det røde kod med fisk, kylling eller bælgfrugter.
Går du fra oksekød til kylling, kan du reducere CO2-fodaftrykket fra din frokost med op til 75 %. Tænk grønt og sæsonbaseret og lad dig inspirere af T-tallerkenmodellen, hvor 50 procent af tallerkenen udgør grøntsager og frugt.
KL. 16:00 - Når du skal handle
Danskerne bruger cirka 460 millioner bæreposer om året, og de er vanskelige at nedbryde i naturen. Har du indkøbsposer derhjemme, så sørg for at genbruge dem.
Et indkøbsnet kan bruges igen og igen, men det kan være svært at huske det. Prøv at pakke et net med i alt fra handskerummet i bilen til et i bunden af hverdagstasken eller i lommen på regntøjet – alle tænkelige hverdagssituationer, så du altid har et net klar.
LÆS OGSÅ: 28-årig klimaaktivist: "Det er min farmor, der har fat i den lange ende"
KL 17:00 - Når du skal sætte en tøjvask over
Overvej, om det er nødvendigt. Hæng tøjet op udenfor eller i vinduet et par timer, så det friskes op af luften. Skal du vaske, kan du spare energi (link fjernet) ved at undgå høje temperaturer. Du behøver ikke bruge forvask, hvis dit tøj ikke er særlig snavset.
Og brug ikke tørretumbleren, hvis du kan undgå det - en omgang tørretumbling kan bruge dobbelt så meget energi som en gennemsnitlig tur i vaskemaskinen.
KL. 19:00 - Når du gør rent
Hvad end det blot er spisebordet, der skal have en tur med karkluden, eller det er hele hytten, der står for skud, er hemmeligheden enkel: Du behøver ikke oceaner af rengøringsmidler, brug de svanemærkede af slagsen og klude og svampe med skrubbeeffekt, der mindsker behovet for rengøringsmiddel.
KL. 21:30 - Når du skal rense ansigtet
Prøv genanvendelige vatrondeller, der fungerer som de normale rondeller. I stedet for at smide dem ud vaskes de efter brug. Smid dem i samme vask som sengetøj og viskestykker på 60 grader.