Brev til Anna Mejlhede: Jeg savner struktur på arbejdsdagen
Foto: Betina Fleron
Kære Anna,
Som rigtig mange andre er jeg blevet sendt hjem her under coronakrisen. Ikke for at holde fri, men for at arbejde. Og der er rigeligt med opgaver i mit job, og de kan sagtens løses med pc, skærm og mus og digitale møder.
I foråret gik det fint, og jeg fik meget fra hånden. Der er arbejdsro på mit hjemmekontor, for jeg har en alder, der gør, at mine tre børn alle er voksne. Så jeg styrer selv min arbejdsdag. Men da jeg er ret ny i jobbet, er der mange gange, hvor jeg har savnet lige at kunne spørge en kollega om råd – de der små ting, som man ikke ringer om …
Det blev bedre hen over sommeren, da vi mødte ind på kontoret igen i mindre grupper, og jeg følte, jeg fik ekstra energi. Jeg nød også mine fridage mere. Men her i september blev vi så sendt hjem igen, og denne gang oplever jeg, at hjemmearbejdet er blevet sværere at håndtere.
Jeg er ikke så god til at holde fokus på opgaverne, og jeg er heller ikke god til at holde rigtig fri. Dagene flyder lidt sammen, og min arbejdstid bliver rodet. Jeg kæmper for at indføre noget struktur, men jeg synes, det er blevet sværere at sidde alene hele dagen.
Jeg savner det gode kontorfællesskab og den ramme, det skaber om arbejdet. Men hvad kan jeg gøre? Coronaen bestemmer jo det hele lige nu. Har du et par gode råd?
Hilsen,
Elisabeth D.
Kære Elisabeth D,
Ja, mens nogle jubler over hjemmearbejdspladsen, sukker andre. For det er ikke altid en dans på roser at bruge sit eget hjem som arbejdsplads. Det kan godt være, at coronaen bestemmer, hvad vi må med hvem, hvor mange og hvor lige nu. Også hvad angår vores arbejde.
Men der er ikke rigtig andet at gøre end at finde vores egen snoede vej igennem begrænsningerne og finde de pletter, hvor vi stadigvæk selv kan bestemme, hvordan vi bedst trækker vejret …
LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Mit bærer er fuldt.
Måske kan det hjælpe dig, at du sætter dig ned og laver et detaljeret skema for din arbejdsdag. Også over hvornår du gerne vil have en pause – og hvornår du skal slukke for din computer. Prøv at danne dig et overblik over, hvad du skal nå at få fra hånden. Lav eventuelt en prioriteret liste over dine arbejdsopgaver, så du sikrer dig, at du når det, der er vigtigst.
Tving dig selv til at lave én opgave færdig før den næste, så du ikke ender dagen med 17 løse ender. De stresser og flyder alt for meget ind over den tid, hvor du egentlig skulle holde helt fri. Hvis du har nogle i dit netværk, som arbejder freelance, så spørg dem til råds om deres konkrete erfaringer med at have hjemmekontor, og hvordan de håndterer ikke at være en del af den naturlige rytme, det giver at være del af et pulserende kontorliv.
LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Kan jeg springe fra ferien pga. min højdeskræk?
Jeg er i øvrigt ret sikker på, at dine kolleger har forståelse for, at du som ny på arbejdspladsen indimellem lige har brug for en at sparre med. Du kan jo gøre det sådan, at du samler alle de små ting sammen på en liste – inden du ringer? Vi står i en undtagelsestilstand, men den slags varer ikke ved i årevis.
Selv om det er slemt nok at være angrebet af en pandemi, så må vi holde hinanden fast på, at det trods alt ikke er en verdenskrig. Heller ikke selv om der uden tvivl vil være kratere og sammensunkne strukturer, vi må tage os konstruktivt og kærligt af, når den mere normale hverdag atter indfinder sig.
Kærlig hilsen,
Anna
Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: nikoline@soendag.dk.
Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.