Seks nedslag i renæssance-mennesket Timm Vladimirs fantastiske karriere
Maria Brus Pedersen. Foto: Stine Heilmann, Martin Høien og Simon Knudsen/Ritzau Scanpix
Du kender ham måske bedst som bagedystdaddy nummer et, som med kyndig hånd og far-jokes guider både dig og deltagerne gennem oprivende sejre og knusende nederlag hver lørdag i "Den Store Bagedyst".
Men vidste du, at rennæsancemennesket Timm Vladimir har beriget danskerne med både satire, sovsekulør, skuespil og rejseberetninger, inden han fandt sit kald som hele Danmark madfar?
Rapgruppen med den uheldige kulør
Timm Vladimir blev uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus i 1993, og i 90’erne udgjorde han den ene del af komikerduoen Timm & Gordon (den anden halvdel var Gordon Kennedy). Standup, skuespil, tv-shows, you name it, Timm & Gordon gjorde det.
Timm & Gordon har lavet mange ting sammen. Her var de værter for DR-programmet "Sommerferie", som sendte direkte fra Zoologisk Have.
Og så strøg de under kunstnernavnet T’N’G ind på hitlisterne med det, der i dag er blevet en evergreen, nemlig sangen "Gibberish". I musikvideoen danser Timm Vladimir og Gordon Kennedy rundt med guldkæder og bar kasse, baggy bukser og meget hurtige solbriller.
Med i videoen er også det, der med 2020-øjne vist kun kan beskrives som en lidt uheldig kulør på både Timm og Gordon.
Stjerner uden hjerner
I 1997 spillede Timm Vladimir med i filmen ”Stjerner uden hjerner”, der ikke blev den kæmpesucces, en ung skuespiller kunne have håbet på.
Kun 756 betalende gæster satte sig i biografmørket for at nyde Timm og makkeren Gordon på det store lærred, men ak, stor nydelse var det næppe. Filmen er nemlig bredt anerkendt som det største danske filmflop nogensinde.
Historien fortæller da også, at Timm Vladimir selv forsøgte at komme ud af filmprojektet (uden held) og efterfølgende forsøgte Timm og Gordon at købe masterkopien af filmen, så den kunne blive destrueret (den var desværre for dyr). Tilbage i 2010 lå filmen nr. 36 på IMDB’s liste over verdens dårligste film, men den er siden hoppet af listen.
I et interview med Berlingske har Timm Vladimir fortalt, at han i årene efter filmen søgte væk fra skuespillet.
- Jeg tror ikke, filmen havde så meget med det at gøre. Men på et tidspunkt ringede telefonen bare ikke så meget mere, og jeg fik ikke rigtig nok roller til, at jeg syntes, det var fedt, sagde han til Berlingske.
Timm Vladimir, da han i 2003 var vært på programmet "Mit Sande Jeg". Her sammen med Henriette Zobel.
Skuespilleren, rapperen og komikeren måtte videre på livets snørklede karrierevej, han begyndte at tage flere jobs som tv-vært, men så kom udlængslen.
Globetrotter med telt på ryggen
Med et kamera i den ene hånd og en ny kæreste i den anden (forfatter Katrine Engberg) tog Timm Vladimir ud på en rundt om jorden. Målet var at blive professionel globetrotter, det man i dag kunne kalde rejseinstagrammer, og det lykkedes også parret at skrive en række artikler, mens de var ude at rejse.
Hjemvendt til Danmark holdt de foredrag om drømmen om at rive et år ud af kalenderen, pakke rygsækken og rejse ud. Parret udgav efterfølgende rejsedagbogen "Der findes syv verdenshjørner" med Timm Vladimirs fotografier.
Rejsen lærte ham meget, mest af alt, at meget lidt havde forandret sig, da han kom hjem, og at man derfor må tænke på, hvad der gør en selv glad.
- Jeg tror, at mange har tendens til at tro, at de er uundværlige, og at verden bryder sammen, hvis de for eksempel ikke passer deres job. Det passer ikke. Alle kan erstattes. Og derfor må man først og fremmest tænke på sig selv og gøre, hvad der gør én glad og giver én indhold i livet, sagde han til Berlingske.
Guide i Djerba
En af Timm Vladimirs rejser gik til Djerba, en tunesisk ø i Middelhavet, hvor han lavede en række rejsefilm for Atlantis Rejser. Timm Vladimir var influencer før influencerne, og i Djerba-programmerne lærer man faktisk en masse. Iført rød kjortel fortæller Timm Vladimir, at det, man skal lære om den tunesiske kamel, er, at den slet ikke er en kamel, det er en dromedar.
Chef i Masterchef
Timm Vladimir var ikke bare frontrunner på influenceriet. I 2011 vandt han den første, danske sæson af madlavningsprogrammet "Masterchef". Det blev startskuddet til det, mange nok kender Timm Vladimir bedst for i dag, nemlig hans madlavning.
Han leverer for eksempel jævnligt opskrifter til os her på femina, og i 2013 startede han sin egen kokkeskole. Han har siden udgivet kogebøgerne "Timm Vladimirs Køkken" og "Små retter, stor smag".
Hele Danmarks tilgængelige køkken-jefe
Han er ikke udlært kok, men han har alligevel bygget en solid karriere op om at lære danskerne om gode råvarer og kærlighed til mad. Han har købt sine tre investorer ud af Timm Vladimirs Køkken og er nu selv chef for 60 ansatte.
Han afholder kurser, underviser, skriver kogebøger og har sin egen linje med køkkengrej (i Imerco kan du for eksempel købe en Timm Vladimir Morter til 299,95).
Han er bagevært i primetime, og så går han ikke af vejen for et godt, gammeldags kunstnerisk, kommercielt samarbejde — som da han lavede en video om, hvorfor han kørte Ford for Ford.
Eller dengang han lavede pizza på en Weber-grill for Weber.
Et så solidt bagkatalog sætter høje forventninger til, hvad næste karriereeventyr byder på. Men en ting er sikker, uanset hvad næste skridt er for levemanden og multikunstneren, så må alle os, der sidder fast i et 9-16 liv med hævesænkebord, være klar på det.