Året der gik gak gak: Hvad husker du fra rædselsåret 2020?
Foto: Ritzau Scanpix, Rasmus Meisler
Tungen lige i munden, Frank!
Vi kender det jo alle sammen: Man står i sit nydelige tøj til et nydeligt arrangement, og pludselig er der en fremmed mand, der slikker en i øret. Nå, ikke?
Så er det nok, fordi vi aldrig har stået ved siden af Frank Jensen.
Men næ, han havde da aldrig slikket nogen i øret. Sagde den tidligere overborgmester i Berlingske. Sådan noget gjorde han bare ikke.
Annette Heick fik morgenkrydderen galt i halsen, nok var nok, hun huskede udmærket den våde følelse af Franks tunge i sit øre for 10 år siden.
Han sneg den ind, mens hun totalt uforberedt stod og så på fyrværkeri efter at have været konferencier ved en jubilæumsfest, hvor Frank var gæst.
Da han trak tungen ud igen, så han på hende med et ”kælent” blik. De kendte ikke hinanden, havde kun givet hinanden hånden lidt tidligere, før drinksene blev serveret.
Frank kunne, sagde han efterfølgende, simpelt hen ikke huske noget som helst om hans tunges opdagelsesrejse i Annettes øre. Men der var vidner, Frank! Det var, om vi så må sige, tungen på vægtskålen …
LÆS OGSÅ: 19 julekalendere gennem tiden: Kan du huske dem?
Men hov, vi foregriber begivenhedernes gang, for det var jo Sofie Linde, der åbnede sexismeballet i Danmark, da hun med chokeffekt som vært på Zulu Awards fortalte, hvordan en stor kanon for 12 år siden havde forlangt, at hun suttede hans pik – ellers ville han ødelægge hendes karrieremuligheder.
Sofie ville ikke afsløre hans navn, fordi sagen ikke handlede om ham, men om SEXISME, og hun var lige ved at få ørerne i shamingmaskinen (Franks tunge var ikke i nærheden).
Så underskrev 1.615 kvinder i mediebranchen en støtteerklæring.
Siden røg den radikale partileder Morten Østergaard for en hånd og vist nok lidt mere på Lotte Rods lår.
Et godt råd: Hvis man selv er ejer af den hånd, skal man ikke forsøge at bilde omverdenen ind, at den hånd sidder på en helt anden, som man lover, allerede har fået en over nallerne for udåden.
Og så piblede MeToo-sagerne frem. I restaurationsbranchen, advokatbranchen og, uargh, i de politiske ungdomsorganisationer.
Udenrigsminister Jeppe Kofods 12 år gamle samleje til et DSU-arrangement med en dengang 15-årig skolepraktikant tog en tur i manegen igen.
Og Frank Jensen forlod modvilligt overborgmesterposten. Men nej, ingen syntes, det var en god idé, at han som en del af krænkelsesproblemet også skulle være en del af løsningen – som han ellers selv foreslog.
Vi får nok aldrig svar på, hvorfor Franks tunge ligesom magnetisk søger kvindeører. Men vi kan heldigvis konkludere, at sexisme har fået trange kår i Danmark.
PS: Nationalmuseet HAR sikret sig den kjole, Sofie Linde havde på den famøse aften. Den har samfundsforandrende betydning.
I Kina spiser de flagermus
Eller spiste. Et kødmarked i Wuhan. En hesteskoflagermus til salg. Resten er (gyser)historie.
For søren da!
40.152 mænd hed Søren i 2020. Men der er kun én Søren Brostrøm.
Den indtil da ret ukendte direktør for Sundhedsstyrelsen blev mediedarling over night, da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet i marts.
Da han på et pressemøde sagde, at vi stadig måtte dyrke sex under corona, det var ligefrem SUNDT for os, snappede de lige efter vejret i andre og mindre direkte lande.
Og pludselig kunne man få Søren på krus, T-shirts og muleposer. Han har endda fået sin egen fanside.
Der er noget nuttet over Søren, han er tiltrækkende på en skøn måde – som om han ikke selv er helt klar over, at han er det.
Han har heller ikke fundet manden i sit liv endnu, siger han. Når man tænker på, hvor tæt statsminister Mette Frederiksen holder kortene til kroppen, er det befriende, at Søren hele tiden har forsøgt at spille med åbne kort.
"Pleje"-hjem
Uværdigt. Rystende. Forrået. Ja, vi er nået til TV 2’s ”Plejehjemmene bag facaden”.
Den frygtelige dokumentar viste (mis)behandlingen af blandt andre 90-årige demente Else, der på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus ikke fik skiftet ble, selv om det burde have været gjort for længst, ikke fik lov at komme på toilettet, men skulle besørge i bleen i en lift over sin seng, og som blev talt usædvanligt grimt til og også om, mens hun selv var til stede.
Aarhus Kommune forsøgte uden held at få nedlagt fogedforbud mod dokumentaren.
Når man ser de nedværdigende skjulte optagelser, forstår man hvorfor.
Statsminister Mette Frederiksen talte straks om flere ressourcer, men helt ærligt – det handler altså om noget andet, Mette!
Der var i hvert fald på flere af de hemmelige optagelser både to og tre medarbejdere til stede, som blev rørende enige om, hvad der – ikke – var nødvendigt at gøre for Else.
Skal vi ikke bare sige det, som det er: Hvis man ikke magter at yde omsorg for andre mennesker, skal man selvfølgelig ikke ansættes i en stilling, hvor selve det er hovedformålet. Selv tak!
Da Harry mødte Meghan
Goddag og farvel.
Engelske prins Harry giftede sig med den amerikanske skuespiller Meghan Markle i 2018.
De engelske tabloidaviser svælgede i skandaleballade og blev ved, og Harry og Meghan var så menneskelige, at de fik nok.
Efter mange samtaler mellem Harry og hans farmor, dronning Elizabeth, (der muligvis allerinderst inde ikke mente, at den amerikanske skuespiller og hendes farverige familie var optimal for hendes barnebarn), meddelte Harry og Meghan den 8. januar offentligheden, at de sagde farvel og ikke ligefrem tak til kongerøgelsen og ikke længere ville være ”fremtrædende medlemmer af det engelske kongehus”.
Tillykke med det frie liv som – næsten – almindelige mennesker.
JA JA JA!
Medmindre vi snakker selvtilfredsstillelse, skal der som regel to – eller flere – til sex. Som er enige om det. Samtykke med andre ord.
”Vil du i seng med mig? Ja. Nej. Ved ikke. Kryds her!”
Hvor svært kan det være? Svært.
Optakten til samtykkeloven har været utrolig lang, sej, bøvlet og momentant præget af latterliggørelse, men 1. januar 2021 får vi endelig en samtykkelov herhjemme.
Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre slog sig sammen i et flertal for, at sex skal kræve tydeligt tilsagn fra begge involverede, og sendte lovforslaget i høring.
”§ 216. For voldtægt straffes med fængsel indtil 8 år den, der har samleje med en person, der ikke har samtykket heri.”
Endnu en af stenene på vej mod endelig ligestilling er ryddet af vejen.
Femina.dk dækkede og afdækkede problematikken intenst, og det er vi faktisk ret stolte af.
Vi er på kvindernes side!
Pelset
Så er det vist nu, hvis du skal have en minkpels. Vi forudser, at de bliver sjældne.
Statsminister Mette Frederiksen meddelte på et pressemøde den 4. november, at hele landets minkbestand skulle aflives hurtigst muligt. Ordren var utvetydig. 800 farme blev reelt eksproprieret, et helt erhverv nedlagt.
Vi taler tab for dansk erhvervsliv i milliardklassen. Tusindvis af mistede arbejdspladser. Og grædende minkavlere, der mistede deres livsværk.
Og så viste det sig, midt i nedslagtningen af de mange millioner mink, at instruksen om, at alle mink skulle slås ihjel, simpelt hen var ulovlig.
Det havde de, viste det sig, udmærket godt vidst i Fødevarestyrelsen. Suk!
Fødevareminister Mogens Jensen padlede – før han forlod posten – uskønt imellem forskellige forklaringer.
Undskyld, men er der ikke en voksen til stede? Mette Frederiksen f.eks.?
Hun kaldte det en ”fejl”. En fejl?!
Vidste hun heller ingenting? Spurgte hun aldrig sig selv, om det var lovligt?
Da Abdel Aziz Mahmoud i normalt hyggeagtige ”Go’ Aften Live” spurgte hende, hvornår hun sikrede sig, at der var lovhjemmel til minkordren, svarede hun: ”Det er da et mærkeligt spørgsmål.”
Oh well! Det mærkeligste er vel, at hun synes, det er mærkeligt.
Sidste mink lukker og slukker.
Oveni var det til både indenlandsk og udenlandsk ekspertdiskussion, om det overhovedet VAR nødvendigt at slå alle minkene ihjel.
Man må virkelig håbe, at det reelt handlede om folkesundheden og ikke den mindste smule om holdning til minkavl.
Nico Grünfeld fra Frie Grønne – tidligere Alternativet – opdaterede på Facebook om minkavl som et ”usselt erhverv”, der burde lukkes ned og ikke skulle have nogen form for hjælpepakker, og de sociale medier flød over med upassende kommentarer fra dyrevelfærdsfortalere.
Man må mene præcis, hvad man vil om minkavl, men det er ikke medmenneskeligt at hovere over andres livsforandrende trængsler i en krisetid.
LÆS OGSÅ: Corona tvang Samantha til at vælge hjemmelivet med barn: "Jeg opdagede, at jeg var en god mor"
Mellem grin og gråd
Var der overhovedet noget at grine af i 2020? Bom, bom … Jeg kan helt ærligt ikke lige komme på noget.
Måske et par lettelsens grin. Over Trumps exit (vi krydser fingre). Signe Moldes lockdown-coronavideo, hvor hun med Onslow-udseende og halvfyldt fedtet rødvinsglas synger, ”Åh, det’ lækkert, åh, det’ lækkert – at gå uden bh – og det ikk’ noget, Mette kan bestemme, om jeg må”, var selvfølgelig også et højdepunkt.
Og ja, der var fællessang med Faber, og kreativiteten blomstrede, og surdejen boblede i de danske hjem.
Men årh, hvor man opdager forskellen på at leve livet og bare leve, når begrænsninger og afsavn pludselig fylder det meste, ikke?
Så hvis du har læst så langt som hertil og forståeligt nok føler dig lidt nedbøjet over året, der heldigvis er gået nu, får du lige en lille lun opfordring: Hvis du ikke allerede har set svenske Josephine Bornebuschs serie ”Elsk mig” (Viaplay), så se den. Eller se den igen.
Sæt dig i din bedste stol med et glas god vin, og nyd den varme, sorgmuntre og indimellem SJOVE serie om kærlighedens veje og vildveje i en svensk familie, der kunne være din egen.
Og husk: Når corona er død og borte, så har vi den stadig – KÆRLIGHEDEN.
Gå i fængsel, ryk direkte i fængsel
Livstidsfangen Peter Madsen flygtede i oktober og blev fanget igen. Efter fem minutter i frihed.
Han havde fremstillet en bombeattrap og en våbenattrap – inde i fængslet. Og havde taget en psykolog som gidsel.
Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at stikke af fra et lukket fængsel?
Jo jo, han havde været meget glad for at gå til træsløjd …
Black Lives Matter
Enhver, der har set videoen, hvor den sorte George Floyd i maj uden held forsøger at få luft og hjælp, mens den hvide betjent Derek Chauvin i 8 minutter og 46 sekunder holder knæet hårdt mod hans hals, må føle afmagt, vrede og had mod betjentens overmagt og den afslørende og åbenlyse raceuretfærdighed i USA.
Floyd døde som bekendt af overgrebsmødet med betjenten i Minneapolis.
Og Black Lives Matter-bevægelsen sendte en tsunami af demonstrationer, vold og gadekampe ind over et brændende USA, der ikke længere kan bortforklare, at den sorte befolkning i dele af samfundet stadig betragtes som andenrangsborgere.
Herhjemme diskuterede vi også, hvorfor Eskimo-is ikke længere måtte hedde Eskimo-is, om gamle kunstværker, hvor ordet ”neger” indgik i titlen, skulle omdøbes, og om statuen af Hans Egede i Nuuk i Grønland skulle fjernes.
Grønlænderne selv ville nu gerne beholde den.
Til gengæld stjal en gruppe ”Anonyme billedkunstnere” sammen med institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld (t.h.) en gipsbuste af Kunstakademiets grundlægger, kong Frederik 5., fra Kunstakademiet og kastede den i havnen: ”Ved at synke Frederik 5. i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort,” lød søforklaringen.
Synke?
Sådan er der så meget, livets pølse er speget … Michael Bundesen ville aldrig lade det danske sprog synke så dybt.
Han ville vide, at det hedder sænke.
Da han døde i år, efterlod han en sangskat, som utroligt mange danskere elsker. Men tidsånden har også indhentet Shu-bi-dua.
Sangen ”Danmark” blev beskyldt for racistiske undertoner i 2020. Og den er søreme forsvundet fra den nye udgave af Højskolesangbogen.
Undtagelsen Kamala
”Jeg er muligvis den første, men jeg bliver ikke den sidste,” sagde Kamala Harris foran et jublende publikum, da det amerikanske valgresultat i begyndelsen af november endelig stod klart – for alle andre end Donald Trump og hans mest konspirationsparate tilhængere.
Kamala Harris henviste til, at hun er den første kvindelige vicepræsident i USA’s historie.
Hun har en indisk mor, en sort jamaicansk far, er gift med en hvid, jødisk mand, advokat Douglas Emhoff, og stedmor til hans to hvide børn. Med andre ord: Hun favner bredt.
Hun indledte med at vælge Karine Jean-Pierre, der er lesbisk og sort, som Chief of Staff.
Og nu sidder du måske og tænker: Lesbisk og sort? Hvorfor overhovedet nævne det? Fordi det stadig er undtagelsen, der bekræfter reglen i en verden, der stadig forventer ”hvid, heteroseksuel mand”.
Først den dag det holder op med at være undtagelsen, bliver det ligegyldigt at nævne det.
56-årige Kamala er en kvinde af sin tid, og hvis 78-årige Joe Biden skulle gå hen og blive dårlig på den ærgerlige måde i Det Hvide Hus, er det betryggende at vide, at hun står klar til at indtage The Oval Office. Nye vinde blæser. Tak for det. Verden trænger til en timeout.
Så håber vi bare, at Donald Trump frivilligt flytter ud af Det Hvide Hus.
Man kan have sin tvivl …
En hest, mor, gi' mig en hest, mor!
Hvem sidder dér bag tremmer? Det gør Britta. Britta? Hvem? Nåååh jo – nu dæmrer det.
Der er sket så meget i 2020, at Britta Nielsen og de sådan cirka 117 millioner, hun som betroet ansat i Socialstyrelsen i februar blev dømt for at have taget af statskassen, allerede føles som meget længe siden.
Britta blev idømt seks år og seks måneders fængsel for i årevis at have fyldt sin egen konto med penge, der egentlig var tiltænkt projekter for udsatte og svage borgere.
Men det var altså helt vildt nødvendigt for hendes ene datter at ride på de allerbedste heste på det allerbedste tyske stutteri (samlet pris: 37,2 millioner), den der lodge i Sydafrika var altså også et must, og de to døtre og hendes søn skulle jo også have noget at leve af.
Og hende selv selvfølgelig.
Ethvert fornuftigt menneske ved jo, at det er helt håbløst at leve af en deltidsstilling i det offentlige … Britta fortjener på en mærkelig måde credit for underholdningsværdien.
Det ufattelige i, at en offentligt ansat fra Hvidovre har nolet 117 millioner fra os alle sammen. Flugten til Sydafrika. Forsøget på at redde nogle penge og starte et nyt liv.
Den internationale efterlysning. Anholdelsen klokken halv seks om morgenen i Johannesburg. Hårfarvningen. Udrulningen af det ekstreme pengeforbrug.
Og de tre voksne børn, der insisterer på, at de var i god tro, for deres mor havde jo sagt, at pengene kom fra arven fra deres far, der havde arbejdet på Carlsberg …
De har alle anket de domme, de fik for groft hæleri i juli.
Kødløshed
Nej, det blev alligevel ikke til noget med regeringens forslag om to kødløse dage om ugen i alle statens medarbejderkantiner for at nedbringe CO²-udledningen.
Flere fagforeninger syntes, det var en rigtig dårlig idé, ordene ”tvang” og ”symbolpolitik” indgik, og det socialdemokratiske projekt blev lynhurtigt lagt i fryseren.
Indtil videre spår vi …
Det er allerede forbudt for flere offentligt ansatte at ryge i deres corona-hjemmearbejdstid. Også ude i haven eller på altanen.
Det private liv er ikke privat længere.
RokokoPosten satte lige præcis det på spidsen med en joke om lovmæssig indførelse af tøjløse dage for bæredygtighedens skyld. Så holdt tøjet længere!
Man ser det for sig: På arbejdspladserne, i den offentlige transport, i skolerne, i supermarkederne, på gaderne: Splitternøgne danskere, der gør, hvad regeringen forlanger for klimaets og folkesundhedens skyld …
jovt nok skulle der ikke være kødløse dage på Christiansborg, fordi kantinen ikke drives i offentligt regi.
I ramme alvor
Sølvpapirshatte: Folk, der i ramme alvor tror på konspirationsteorier.
Som at Bill Gates står bag coronapandemien og vil putte microchips i mennesker via vacciner. Som at corona slet ikke eksisterer, men er opfundet for at kontrollere os.
I USA har QAnon, en højreorienteret konspirationsteori, der mener, at der findes en ”dyb stat” og et plot mod Donald Trump og hans tilhængere, haft virkelig travlt i 2020. Konspirationsteoretikere har glade dage i krisetider.
Herhjemme har blandt andre Saseline Sørensen, Mai og Vibeke Manniche og Suzanne Bjerrehuus kastet sig over konspirationsteorier af forskellig art.
Tiden vil vise, hvem der havde ret … I mellemtiden: Du kan sagtens lave din egen sølvpapirshat ved at vikle stanniol rundt om hovedet. Det skulle, ifølge dem der tror på den slags, forhindre stråler af forskellig farlig slags i at nå din hjerne.
Om ikke andet: Vi garanterer, at du ser virkelig underlig ud.
Ting, der også skete
Suk: Kina tvangsindlemmede Hongkong, selvstyret er lyserød fortid.
Hurra: I Hviderusland tog tre kvinder modigt kampen op mod en farce af en præsident, der – igen – snød sig til magten. Befolkningsprotesterne fortsætter.
Suk: Den amerikanske højesteretsdommer og feminist Ruth Bader Ginsburg døde, og Trump udnævnte den konservative stærkt religiøse abortmodstander og våbentilhænger Amy Coney Barrett i stedet.
Hurra: Dronning Margrethe fyldte 80.
Suk: Den franske skolelærer Samuel Paty blev i en terrorhandling halshugget på åben gade, fordi han havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed fra Charlie Hebdo i sin undervisning.
Hurra: MacKenzie Scott blev verdens rigeste kvinde (239 mia. kr.) efter verdens dyreste skilsmisse fra Amazon-grundlægger Jeff Bezos og besluttede sig filantropisk for at forære mindst halvdelen af sin formue væk til projekter, der gør verden til et bedre sted.