Popkultur
27. januar 2021

Grace blev misbrugt af sin lærer, men fik mundkurv på: "Hør mig nu!"

”Alle overlevende efter seksuelt misbrug af børn, dette er for os,” lød det fra 26-årige Grace Tame i sin tale, da hun modtog prisen som Årets Australier.
Af:
https://imgix.femina.dk/media/article/20210125-145243-3_49mb.jpg

Sofie Guldager. Foto: Mick Tsikas/Ritzau Scanpix

Grace Tame hyldes i Australien - og nu verden over - for at have kæmpet for at ændre en lov, der forhindrer voldtægtsofre i at udtale sig til offentligheden.

Den 26-årige aktivist har netop fået ærestitlen ved prisuddelingen Årets Australier, der blev uddelt af den australske premierminister, Scott Morrison, skriver ABC News.

Og begrundelsen lød sådan her:

- Grace har demonstreret ekstraordinært mod ved at bruge sin stemme til at presse på for juridiske reformer og øge offentlighedens bevidsthed om indvirkningen af seksuel vold, siger panelet i en udtalelse.

Misbrugt af lærer

Grace Tame brugte sin tale på at snakke højt om de overgreb, som hun var udsat for, da hun var teenager.

- Jeg mistede min mødom til en pædofil.

- Jeg var 15 år gammel og anorektiker. Han var 58 år gammel og min lærer, siger Grace Tame fra talerstolen om de mange overgreb, hun oplevede, da hun gik på en privatskole kun for piger.

LÆS OGSÅ: Amanda Gormans tale hyldes - og den er alt, hvad verden har brug for lige nu

Grace Tames voldtægtsmand kom ifølge ABC News to og et halvt år i fængsel for overgrebene, men Grace Tame måtte ikke udtale sig til pressen om voldtægterne, fordi Tasmanien havde en lov, der forbyder voldtægtsofre i at udtale sig til offentligheden, selvom ofrene ønsker at stå frem.

- I offentligheden blev jeg gjort tavs af loven … men ikke længere, siger Grace Tame i sin tale, der nu er gået verden rundt.

Hun var med til at starte en kampagne for at ændre loven under hashtaget #LetHerSpeak.

Med støtte fra kampagnen gik Grace Tame til Tasmaniens højesteret og ansøgte om retten til offentligt at identificere sig selv som en voldtægtsoverlevende. Hun vandt og har siden kæmpet for, at andre, der har været udsat for voldtægt, som hende selv, har mulighed for at stå frem og fortælle deres historier.

Loven i Tasmanien er efterfølgende blevet ændret, så det ikke længere er ulovligt for voldtægtsofre at stå frem i offentligheden.

Læs mere om:

Læs også